RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe kod Harkova, proboj fronta kod Avdejevke; NATO formira komandni punkt za pomoć Kijevu (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

18. 06. 2024. u 06:54 >> 00:47

RAT u Ukrajini - dan 846.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе код Харкова, пробој фронта код Авдејевке;  НАТО формира командни пункт за помоћ Кијеву (ФОТО/ВИДЕО)

Foto MO.RF

Ukrajinski generalštab: Pet istovremenih napada ruskih snaga na pravcu Torecka u Donjeckoj oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su se tokom dana vodila 86 borbena okršaja, navodeći da se posle dužeg vremena ruska armija aktivirala na pravcu Torecka u Donjeckoj oblasti i otpočela pet napada odjednom.

Kako prenosi Ukrinform, u saopštenju se dodaje da ukrajinski vojnici odbijaju napade. "Obaveštajci, artiljerija, avijacija, bespilotni sistemi su u upotrebi“, naglasio je ukrajinski Generalštab.

(Ukrinform)


NATO formira komandni punkt za pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je da NATO stvara komandno-štabnu strukturu u nemačkom gradu Visbadenu za koordinaciju pomoći Ukrajini.

-Osnivamo komandu NATO-a u Visbadenu, koordiniramo obuku (ljudstva), pomoć u odbrani, isporuke opreme, njene opravke i održavanje, rekao je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

 

Hronika ratnih dejstava: Žestoke borbe kod Harkova, ruske jedinice napreduju kod Avdejevke (MAPA/VIDEO)

Ruske trupe su u protekla 24 sata izvele nekoliko ciljanih udara na ciljeve na teritoriji pod kontrolom VSU. Eksplozije i dejstva PVO zabeležene su u nekoliko područja Ukrajine.

U pravcu Slobožanskog, teške borbe se nastavljaju u Volčansku i kod Lipca, a selo Tihoe je pod kontrolom neprijatelja i podložno je vazdušnim udarima.

Ilustracija telegram rybar

Na Limanskom pravcu zabeležen je pokušaj napredovanja ruskih oružanih snaga u pravcu Torskog pod rusku kontrolu je stavljeno nekoliko šumaraka.

U pravcu Bahmuta vode se borbe u Časovom Jaru na severu, deo Kalinovke (Kalinovo) su zauzele ruske jurišne čete.

Na pravcu kod Avdejevke, počeo je juriš na veliko uporište ukrajinskih oružanih snaga u rejonu Sokola, a borbe se vode u drugim oblastima.

Ilustracija telegram rybar

U pravcu Donjecka, ruske jurišne jedinice uspele su da dođu do predgrađa Jasnobrodovke, ali još nije jasno da li su uspele da uđu u selo.

U pravcu Vremjevskog, VSU pokušava da izvrši kontranapad na Staromajorski, ali bez uspeha. A u Urožajnu je zabeleženo blago napredovanje Oružanih snaga Rusije.

3. Brigada Azov: Ruska vojska vodi snažnu ofanzivu kako bi došla do granica Luganske oblasti


3. jurišna brigada Azov (formirana na osnovu ljudstva i sa ideologijom puka Azov NG) Oružanih snaga Ukrajine dala je izjavu o snažnoj ofanzivi Oružanih snaga Rusije na granici LNR i Harkovske oblasti:

-Linija fronta Treće jurišne brigade Azov na granici Luganske oblasti sa Harkovskom rejonom danas je jedno od najintenzivnijih oblasti ofanzive ruskih trupa. Njihov neposredni zadatak je da stignu do sela Černeščina – Pervomajskoe, sa naknadno zauzimanje sela Borovaja.

Protiv jedinica 3. brigade – nalaze se 3. i 144. divizije 20. ruske armije. Rusi napreduju sa tenkovskim pukovinama, privlačeći značajnu količinu artiljerije i dodatne odrede iz PVK i specijalnih snaga. Primenjuju se FPV i KAB.

Rusi bacaju čitave vodove i čete ljudstva da juriša na naše položaje.”

Ruske oružane snage imaju preovlađujući broj snaga, a Oružane snage Ukrajine nemaju rezerve - žale se nacisti iz 3. brigade.

Snažan proboj „hrabrih“ iza Avdejevke (MAPA)

Trupe Centralnog vojnog okruga provalile su u Jasnobrodovku, jurišale na Sokol, približile se Novoselovki 1. i Jevgenovki.

Grupa trupa Centar nastavlja ofanzivu od Avdejevke do Pokrovska, probijajući odbranu neprijatelja u pet oblasti: u oblasti Jasnobrodovke, Sokola, iza Novopokrovskog, kod Novoselovke Prve, Umanskog i Semenovke.

Sa linije Netajlovo-Uman, jurišnici Centralnog vojnog okruga probili su 650 m i ušli u Jasnobrodovku.

Nastavlja se i juriš na Sokol, naši napreduju borbama, lomeći otpor neprijatelja.

Uspehe ruskih trupa priznaju i ukrajinski vojni propagandisti koji objavljuju napredak Oružanih snaga Rusije:

-Rusi na borbenim vozilima pešadije probili su se do jugoistočne periferije Jasnobrodovke i bore se sa 25. vazdušno-desantnom pešadijskom brigadom. Ruska jurišna avijacija pokušava da se učvrsti u zgradama u blizini štaba Jasnobrodovskog“.

-Severno od Umanskog, neprijatelj je napredovao u području širine do 1,85 km do dubine od 750 metara, zauzimajući preostali deo grede Babaki.

Ruska vojska napada severno i severoistočno od Evgenovke, u severnom delu samojlovskog jaruga, napredujući u oblasti širine do 2,08 km do dubine do 1 km (u stvari, mnogo više, o čemu ćemo kasnije govoriti ).

Ministarstvo odbrane je skromno potvrdilo napredak grupe Centar: poboljšala je taktičku poziciju i odbila 4 kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio do 355 militanata.

 

Francuska nudi 6 miraža

Francuska može da preda Ukrajini samo šest lovaca „miraž 2000-5“ od 26 kojih poseduje, piše list „Valor aktuel“ pozivajući se na vojne izvore.

Makron je ranije objavio da će Pariz isporučiti Kijevu ove avione i obučiti ukrajinske pilote da njima upravljaju.

Foto: Printskrin BFMTV


Glavno sa brifinga ruskog MO: VSU izgubio više od 1.800 vojnika, uništen S-300


▪Grupa Jug je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 665 vojnika i skladište municije;

▪Oružane snage Rusije pogodile su skladište brigade Oružanih snaga Ukrajine, iz kojeg se vršila distribucija zapadne opreme koja se isporučuje Kijev;

▪Grupa Sever odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, porazila četiri brigade, a neprijatelj je u jednom danu izgubio oko 130 vojnika;

▪Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu i dva lansera PVO sistema S-300, uništen je i pogon za proizvodnju bespilotnih letelica;

▪Ruski PVO sistemi oborili su 24 ukrajinske bespilotne letelice i vođenu raketu Neptun-MD;

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Zapad iznosili su 455 vojnika;

▪Grupa Centar je poboljšala taktičku poziciju i odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 355 vojnika;

▪Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i porazila 4 brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 155 vojnika;

▪Grupa Dnjepar Oružanih snaga Rusije porazila je formacije tri brigade teritorijalne odbrane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.

Krasnoarmejski pravac kritičan

Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da je napeta situacija na krasnoarmejskom pravcu na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajine.

 

Eksplozija mine

Dve osobe su poginule, a jedna je ranjena kada se u Brjanskoj oblasti aktivirala mina.

 

Šmigalj: Čekamo milijardu dolara pomoći od Zapada

Ukrajina očekuje da dobije milijardu dolara od zapadnih partnera za obnovu energetskog sistema zemlje, izjavio je premijer zemlje Denis Šmigal.

Foto: Profimedia

Italijanska opozicija za teritorijalni integritet Ukrajine

Poslanik italijanske opozicione partije „Pokret 5 zvezda“ Rikardo Ričardi smatra da je uslov „vraćanja teritorijalnog integriteta“ Ukrajine za početak mirovnih pregovora „propagandan i nedostižan“.

„Namera potvrđena na konferenciji u Švajcarskoj da se isključe bilo kakvi pregovori bez uslova vraćanja teritorijalnog integriteta Ukrajine i težnja da se vrate sve teritorije koje je zauzela Rusija, zvuče propagandno i nedostižno kada se pogleda realnost. Ukrajina se nalazi u defanzivnom položaju i pokušava da zaustavi rusku ofanzivu, bez nagoveštaja kontraofanzive“, rekao je Ričardi na sastanku Komisije za spoljne poslove italijanskog parlamenta.

Italijanska partija „Pokret 5 zvezda“ odavno se zalaže za zaustavljanje isporuka oružja Ukrajini i prelazak na aktivnu diplomatsku fazu rešavanja sukoba.

Orban neće u rat u Ukrajini

Mađarska se dogovorila sa NATO-om da neće slati svoje snage da učestvuju u operacijama Alijanse za podršku Ukrajini, a takođe ih neće podržavati finansijski, dogovor će važiti i ako sadašnji premijer Holandije Mark Rute postane sledeći generalni sekretar NATO-a, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

Đorđa Meloni okrenula ploču

Italija bi mogla da isporuči Ukrajini rakete velikog dometa „storm šedou“ sa kojima potencijalno mogu da se izvode napadi u dubinu ruske teritorije, piše italijanski list „Fato kotidijano“ pozivajući se na izvore.

Foto Tanjug/AP

Kako se ističe u članku ovog lista koji je inače kritički nastrojen prema vlastima, isporuka ovog oružja Kijevu znači promenu političkog stava premijerke Đorđe Meloni prema sukobu u Ukrajini.

Ruska vojska napreduje u pravcu Kupjanska

Ruska armija nastavlja uspešno napredovanje u pravcu Kupjanska u protekla 24 sata, trupe su uspele da napreduju u nizu sektora, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U protekla 24 sata naše trupe su uspele da potisnu neprijatelja na više rejona, tako da je u rejonu Sinkovke uništena dugotrajna neprijateljska vatrena tačka, što im nije omogućilo napredovanje u Peščanima. Ukrajinski borci su morali da napuste nekoliko važnih položaja i da se povuku na sporedne“, rekao je Maročko agenciji.

Oštećena infrastruktura u delu Hersonske oblasti koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine

U delu Hersonske oblasti koji kontroliše Kijev oštećen je kritični infrastrukturni objekat, napisao je na Telegram kanalu šef regionalne vojne administracije Aleksandar Prokudin, koga su postavile ukrajinske vlasti.

„Evidentirano je da je pogođen objekat kritične infrastrukture“, napisao je Prokudin, ne precizirajući o kakvom objektu je reč.

U Rostovskoj oblasti se gasi požar u rezervoaru za naftu

Vatrogasci gase požar u rezervoaru sa naftnim derivatima u Azovskom okrugu Rostovske oblasti, obim požara je 5 hiljada kubnih metara, saopštila je pres-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije, prenose RIA novosti. 

Foto: Printscreen/RIA novosti

Ranije je guverner regiona Vasilij Golubev javio na Telegram kanalu da su se u Azovu u Rostovskoj oblasti zapalile cisterne sa naftnim derivatima kao posledica napada dronom, preliminarno, nema žrtava.

U luku Odesa stiglo oko 60 plaćenika

Oko 60 plaćenika koji govore francuski stiglo je u luku Odesa na tri čamca, saopštilo je prorusko podzemlje za RIA Novosti.

Lokalni stanovnici su zabeležili dolazak tri čamca sa stranim plaćenicima sa ukupno oko 60 ljudi u morsku luku u Odesi. 

BONUS VIDEO:

RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči