ANALIZA MAGAZINA "FORBS": Ruski sistemi PVO mogu oboriti F-16 u bilo kojoj tački Ukrajine

Novosti onlajn

18. 06. 2024. u 09:42

UKOLIKO Ukrajina dobije lovce F-16, glavni problem pri upotrebi ovih aviona biće pretnja da će ih uništiti ruske protivvazdušne snage, piše Forbs, pozivajući se na Džastina Bronka, višeg istraživača na Kraljevskom institutu oružanih snaga u Londonu.

АНАЛИЗА МАГАЗИНА ФОРБС: Руски системи ПВО могу оборити Ф-16 у било којој тачки Украјине

Foto: Profimedia/Ilustracija

„Glavni problem je ruski kopneni sistem protivvazdušne odbrane, zbog čega je ukrajinskim vojnim avionima veoma opasno da lete na velikoj visini u bilo kom delu Ukrajine“, navodi se u tekstu.

Prema rečima Broka, oko 100 milja od linije razdvajanja, ukrajinski piloti F-16 moraće da lete na veoma malim visinama kako bi izbegli udar ruskih snaga protivvazdušne odbrane. Ekspert je napomenuo da će to smanjiti efikasnost raketa sa F-16. Bronk je objasnio da motori raketa neće moći da ih podignu na potrebnu visinu, što će dovesti do značajnog smanjenja njihovog dometa.

Ranije je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov rekao da je Ruska Federacija upozorila neprijateljske zemlje na moguće posledice isporuke lovaca F-16 Kijevu. Prema rečima diplomate, ruska vojska će oboriti ove avione dok budu leteli preko Ukrajine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)