"BOLJE PRIHVATITE MIROVNI PREDLOG, U SUPROTNOM ĆE SVE BITI GORE" Medvedev oštro zapretio Ukrajini: "Požurite"

Милица Шкорић
Milica Škorić

18. 06. 2024. u 16:12

UKRAJINA bi bila mudra ako bi prihvatila mirovni predlog ruskog predsednika Vladimira Putina, inače će ruske trupe vršiti pritisak i dodatno otežati život Kijevu, rekao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

БОЉЕ ПРИХВАТИТЕ МИРОВНИ ПРЕДЛОГ, У СУПРОТНОМ ЋЕ СВЕ БИТИ ГОРЕ Медведев оштро запретио Украјини: Пожурите

Dmitrij Medvedev, Foto AP

- Iskreno govoreći, mislim da je predsednik sve rekao, mislim da će sledeći mirovni predlog Rusije biti gori za ukrajinske vlasti, ma kako se prema njima odnosili. Sada imaju priliku da razmotre mirovni predlog Vladimira Putina i bar da pokušaju da se pomire i okončaju ovaj deo sukoba", rekao je on novinarima.

U suprotnom, prema Medvedevu, ruska ofanziva će se nastaviti.

- I biće teško reći gde će biti linije tampon zone koju je pomenuo ruski predsednik Vladimir Putin. Vrlo je verovatno da sve ovo neće ići u korist aktuelne ukrajinske vlasti. Zato moraju da požure dok se još uvek može - dodao je on.

Međutim, prema rečima zvaničnika, Kijev je već odgovorio odbijanjem na konferenciji u Švajcarskoj, odbacivši sve predloge od samog početka, vraćajući diskusiju na sam početak.

- Džaba. Tako da će od sada biti gore - zaključio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14. juna na sastanku sa ruskim diplomatama izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini. To uključuje priznavanje statusa Krima, Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti kao dela Rusije, konsolidaciju vanblokovskog statusa Ukrajine i beznuklearnog statusa, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbila inicijativu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao je predlog Moskve ultimatumom, dok je njegov savetnik Mihail Podoljak rekao da nova ruska inicijativa navodno ne sadrži „pravi mirovni predlog“.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU - Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?