DEMONSTRANTI PRED VRATIMA NETANJAHUA: Na ulicama Jerusalima ponovo masovni protesti protiv izraelske vlade

A.Vojinović

18. 06. 2024. u 21:01

DOK borbe u Pojasu Gaze ne jenjavaju, a pregovori o primirju tapkaju u mestu, građani su ponovo na ulicama Izraela iskazali, već dugo prisutno, nezadovoljstvo vladajućom strukturom.

ДЕМОНСТРАНТИ ПРЕД ВРАТИМА НЕТАНЈАХУА: На улицама Јерусалима поново масовни протести против израелске владе

Tanjug

Nekoliko hiljada ljudi održalo je protest u Jerusalimu ispred Kneseta, a zatim su otišli do kuće izraleskog premijera Benjamina Netanjahua tražeći raspisivanje novih izbora. Demonstracije su sada usledile posle skorašnjih trzavica u vladi u Tel Avivu i raspuštanja ratnog kabineta.

Na protestu u Jerusalimu došlo je i do sukoba sa organima reda. Pošto su stigli do Netanijahuove kuće, pojedini demonstranti su pokušali da probiju policijske barijere. U jednom trenutku na ulici je zapaljena lomača. Policija je upotrebila vodene topove kako bi rasterala okupljene. Zbog nereda je uhapšeno devet osoba.

Građani su tokom protesta nosili izraelske zastave i trasparente sa porukama kritike upućenim predsedniku vlade. Građani zameraju Netanjahuu rukovođenje ratom u Gazi i traže oslobađanje preostalih taoca koje Hamas drži u palestinskoj enklavi.

U međuvremenu, specijalni izaslanik američkog predsednika Džozefa Bajdena Amos Hohštajn poručio je, tokom posete Libanu, da SAD pokušavaju da spreče veće sukobe između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah.

- Videli smo eskalaciju tokom poslednjih nekoliko nedelja. I ono što predsednik Bajden želi da uradi jeste da se izbegne dalja eskalacija i veći rat - naveo je Hohštajn.

Hiljade dece umire od gladi

KANCELARIJA za medije vlade Gaze upozorila je da dok pomoć u Gazi presušuje zbog zatvaranja granica, glad obuzima ionako umorno stanovništvo.

- Nedostatak pomoći, uključujući hranu, dodatke prehrani i vakcine, doveo je više od 3.500 dece u opasnost od smrti od pothranjenosti. Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve zemlje slobodnog sveta da osude ovaj zločin, koji krši međunarodno pravo - apelovali su ponovo iz Kancelarije.

On je, istovremeno, pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji podržavaju SAD, za koji je rekao da "takođe pruža mogućnost da se prekine sukob duž izraelsko-libanske granice". Hezbolah je pak ranije saopštio da neće obustaviti napade na Izrael, dok se ne okonča rat u enklavi.

Visoki predstavnik UN za ljudska prava Volker Turk upozorio je da se situacija i na Zapadnoj obali dramatično pogoršava.

- Od 15. juna, 528 Palestinaca, od kojih 133 dece, ubile su izraelske bezbednosne snage ili naseljenici. Zaprepašćen sam nepoštovanjem međunarodnih ljudskih prava u Gazi. Nemilosrdni izraelski napadi u Gazi izazivaju ogromnu patnju i široko rasprostranjena razaranja, a uskraćivanje i opstrukcija humanitarne pomoci se nastavlja - rekao je Turk.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je da je od početka sukoba ubijeno više od 37.372 Palestinaca, dok ih je ranjeno 85.452.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči