MOSKVA MENJA NUKLEARNU DOKTRINU? Pretnje NATO-a Rusiji zaoštravaju bezbednosnu situaciju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 06. 2024. u 18:12

RUSIJA bi mogla da precizira neke parametre nuklearne doktrine zbog pretnji koje dolaze od strane NATO-a, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

МОСКВА МЕЊА НУКЛЕАРНУ ДОКТРИНУ? Претње НАТО-а Русији заоштравају безбедносну ситуацију

Foto printskrin Youtube tvzvezda.ru

Po njegovim rečima, međunarodna situacija ima tendenciju da se dodatno komplikuje.

-Iskustvo stečeno u poslednje vreme, između ostalog i tokom specijalne vojne operacije i analiza modela ponašanja kolektivnog Zapada u vezi specijalne operacije pokazuju da je neophodno precizirati neke parametre koji se odnose na situacije opisane u vojnoj doktrini kao takvoj i u Osnovama državne politike u oblasti nuklearnog obuzdavanja, istakao je Rjabkov.

Kako je dodao, rad na tome je u toku. Rjabkov je istakao da ne može govoriti o bilo kakvim vremenskim okvirima kada će taj posao biti završen.

-U svakom slučaju, svi treba da shvate da toj temi pristupamo apsolutno odgovorno. Naši stručnjaci, koji su odgovorni za nuklearnu komponentu u vojnoj organizaciji Rusije, pre svega su usmereni na to da se taj posao obavlja sistematično i maksimalno odgovorno, ocenio je ruski diplomata.

On je takođe obratio pažnju na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je rekao da su zemlje Alijanse pokrenule konsultacije o stavljanju nuklearnog oružja u stanje borbene gotovosti.

-U tome postoji element eskalacije i određene pretnje, ali ne u toj meri kako su neki mediji predstavili. Naglasio bih da NATO kao savez vodi sve agresivniju, provokativniju i neodgovorniju politiku u ruskom pravcu. Nesumnjivo, u NATO ima mnogo onih koji bi i dalje želeli da testiraju našu izdržljivost, ocenio je on.

Po rečima diplomate, u Moskve ne reaguju uvek verbalno na različite provokacije, ali to ne znači da ih ne primećuju.

Rjabkov je takođe saopštio da su kontakti Rusije I SAD na spoljnopolitičkom nivou trenutno svedeni na apsolutni minimum.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

USKORO POČINJE STROGI POST: Posvećen je Svetim apostolima Petru i Pavlu, evo šta ne bi trebalo da jedemo