PUTIN SA KIM DŽONG UNOM: Spremljen novi fundamentalni dokument koji će udariti temelje odnosima dve zemlje

Novosti online

19. 06. 2024. u 07:22

RUSKI predsednik Vladimir Putin i severnokorejski lider Kim Džong Un počeli su danas razgovore u Pjongjangu u sastavu delegacija Rusije i Severne Koreje.

ПУТИН СА КИМ ЏОНГ УНОМ: Спремљен нови фундаментални документ који ће ударити темеље односима две земље

Foto: Profimedia

Sa ruske strane, između ostalih, učestvuju ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prvi potpredsednik vlade Denis Manturov, potpredsednik vlade Aleksandar Novak i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

Na korejskoj strani u razgovorima učestvuju i ministar spoljnih poslova Čoi Song Hi, zamenik predsednika Centralnog vojnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Park Čong Čon, kao i zamenik ministra spoljnih poslova Im Čong Il.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je na početku susreta zahvalnost za podršku Severne Koreje ruskoj politici, uključujući i po pitanju Ukrajine.

- Visko cenimo vašu doslednu i kontinuiranu podršku ruskoj politici, između ostalog i po pitanju Ukrajine - rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao i da Rusija vodi borbu protiv imperijalističke politike SAD koja je decenijama nametana.

Foto: Profimedia

- Imam u vidu našu borbu protiv hegemonističke, imperijalističke politike SAD i njihovih satelita prema Rusiji koja je nametana decenijama - rekao je Putin.

Prema Putinovim rečima, saradnja dve zemlje zasnovana je na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju.

On je dodao da se iskreno raduje prilici da poseti Severnu Koreju.

- Rusiju i Severnu Koreju povezuje višedecenijsko prijateljstvo i tesni dobrosusedski odnosi - konstatovao je on.


Predsednik Rusije je rekao i da je pripremljen novi fundamentalni dokument koji će udariti temelje odnosima dve zemlje u narednom periodu.

- Prošle godine kao rezultat vaše posete Rusiji značajno smo odmakli u izgradnji međudržavnih veza. Sada je pripremljen novi fundamentalni dokument koji će udariti temelje naših odnosa za dugi niz godina - rekao je Putin.

Putin je sa domaćinom podelio i utiske o Pjongjangu, istakavši da je grad pretrpeo fantastične promene.

Foto: Profimedia

- Snažan utisak ostavlja to kako se promenio glavni grad Severne Koreje u poslednjih nekoliko godina. Fantastične su promene u izgledu Pjongjanga koje su se desile od moje prethodne posete 2000. godine. To se vidi - rekao je Putin i dodao da je grad lep.

Program posete obuhvata i gala koncert u čast Putinove posete, državni prijem i polaganje venca na Spomenik oslobođenja koji je posvećen vojnicima Crvene armije koji su oslobodili Koreju tokom Drugog svetskog rata.

Putin je poslednji put posetio Severnu Koreju 2000. godine. Kim je posetio Rusiju od 12. do 17. septembra kada je pozvao Putina da poseti Pjongjang.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru