"ZA SVAKI SLUČAJ": U prestonici evropske zemlje testiran scenario akcije u potencijalnim kriznim situacijama (FOTO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

19. 06. 2024. u 12:24

VARŠAVA je sprovela vežbu za testiranje pouzdanosti snabdevanja vodom i strujom u hitnim slučajevima u gradskim skloništima, rekao je gradonačelnik poljske prestonice.

ЗА СВАКИ СЛУЧАЈ: У престоници европске земље тестиран сценарио акције у потенцијалним кризним ситуацијама (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Gradonačelnik Rafal Tšaskovski naredio vežbu "za svaki slučaj".

- U okviru Varšavskog programa bezbednosti, proveravamo ključnu infrastrukturu. Juče su sve gradske službe održale vežbe u postrojenju za vodosnabdevanje, tako da smo spremni - rekao je Tšaskovski novinarima u utorak.

- Pripremamo vodosnabdevanje, spremamo magacine za smeštaj dodatne opreme, kao što su agregati. Moramo biti spremni za svaku situaciju - dodao je on.

Tšaskovski je, takođe, na Iksu podelio fotografije sa vežbe, gde je uverio građane Varšave da je u pitanju "samo vežba", ali da grad shvata njihovu bezbednost veoma ozbiljno.

Vodovod i elektrodistribucija, policija, vatrogasci i vojska radili su zajedno na testiranju "scenarija akcije u potencijalnim kriznim situacijama", rekao je gradonačelnik.

Varšava ima oko 1,8 miliona stanovnika i može da primi tri miliona ljudi u sistemu metroa, podzemnim garažama i drugim skloništima. Međutim, biće potrebno "još malo posla" da se sva skloništa dovedu na zadovoljavajući nivo, rekao je gradonačelnik.

Do vanrednih vežbi u Varšavi dolazi manje od dva dana nakon što je poljski predsednik Andžej Duda na tzv. mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj pozvao na "dekolonizaciju" Rusije tako što će je podeliti na mnogo manjih zemalja.

Duda je takođe predložio da Poljska bude domaćin američkog nuklearnog oružja, što je izazvalo kritike poljskog premijera Donalda Tuska, kao i Moskve.

Prošle nedelje, SAD i Poljska su najavile osnivanje Ukrajinske komunikacione grupe (UCG), organizacije za informativni rat osmišljene da "pojača ukrajinske glasove" i da se suprotstavi navodnim "obmanjujućim narativima" iz Rusije. Domaćin UCG biće Ministarstvo inostranih poslova Poljske.

Varšava je bila vatreni pristalica Kijeva za vreme prethodne vlade premijera Mateuša Moravjeckog, i nastavila je da to bude otkako ga je Tusk zamenio prošlog decembra. Poljska je služila kao logistički centar za skoro sve isporuke NATO oružja, opreme i municije Ukrajini od eskalacije sukoba sa Rusijom u februaru 2022.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG: Na poziv Kim Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru