FUNKCIJE U BRISELU SE I DALJE "KRČKAJU": Nema dogovora o raspodeli najvažnijih mesta u administraciji EU

DESNIČARKA Ursula fon der Lajen mogla bi da dobije novi petogodišnji mandat na čelu Evropske komisije, bivši portugalski premijer socijalista Antonio Kosta je viđen za predsednika Evropskog saveta, dok je estonskoj premijerki liberalki Kaji Kalas predviđena uloga šefice evropske diplomatije.

ФУНКЦИЈЕ У БРИСЕЛУ СЕ И ДАЉЕ КРЧКАЈУ: Нема договора о расподели најважнијих места у администрацији ЕУ

Foto: Goran Čvorović

Takođe, predloženo je da Maltežanka Roberta Mecola ostane još polovinu mandata na čelu Evropskog parlamenta, pošto narodnjaci i socijaldemokrate imaju običaj da vremenski ovu funkciju dele popola.

Ali, dogovor među liderima zemalja članica EU na samitu održanom posle izbora za EP još nije postignut, iako su želeli da ostave utisak da će brzo preći s reči na dela, usred velikih problema s kojima se trenutno suočavaju kontinent i svet, uključujući bujanje krajnje desnice, raspuštanje francuske skupštine, goruće pitanje rata u Ukrajini, uz perspektivu povratka Donalda Trampa u Belu kuću i rast netrpljivosti na relaciji Vašington-Peking.

- Važno je da odluke budu brzo donete, jer proživljavamo teška vremena – upozorio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Sve je ostavljeno za sledeće okupljanje 27. juna. Mejnstrim stranke, demohrišćani, socijaldemokrate i liberali su, po broju glasova, u stanju da okupe većinu, a narodnjaci su pri tom pobednici, pa se činilo da su sve karte na stolu. Tim pre što je u predlozima ostvarena i politička i geografska ravnoteža. Ali, kako to po pravilu biva, pojavili su se i disonantni tonovi.

Pobedničke narodnjake je osokolio rezultat pa su pokušali da ostvare još neki ćar. Iza kulisa se pominjalo da im je želja da predsedavanje EP uzmu u celom mandatu, ili da prepolove mandat socijalista na čelu Evropskog saveta. Socijaldemokratama i liberalima nije se nimalo dopao porast apetita desničara.

- Potrebno je da se sve još malo "krčka", nismo daleko od dogovora – prokomentarisao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Odlazeći predsednik ES Šarl Mišel je takođe predlagao da ga nasledi Dankinja Mete Frederiksen, a Grka Kirijakosa Micotakisa za čelo Evropske komisije, ali to nije prošlo.

- Postigli su sporazum i podelili među sobom najjače funkcije. Ne uzimaju u obzir realnost i rezultate na evropskim izborima, ne vode računa o evropskom narodu – poručio je mađarski premijer Viktor Orban.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je ispred evropskih konzervatora i reformista zatražila mesto potpresednika EK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!