"ŠVAJCARSKA ZA NAS NIJE NEUTRALNA DRŽAVA": Zaharova odbrusila Zapadu

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

19. 06. 2024. u 17:07

RUSIJA i Švajcarska nisu kontaktirale na temu samita o Ukrajini u Birgenštoku niti je moglo biti kontakta, Moskva odavno ne posmatra Bern kao neutralnu stranu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

ШВАЈЦАРСКА ЗА НАС НИЈЕ НЕУТРАЛНА ДРЖАВА: Захарова одбрусила Западу

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ona je istakla da kontakata nema iz mnogo razloga.

- Pre svega, ne vidim smisla da raspravljamo o nečemu što inicijalno nema nikakav značaj niti praktičnu primenu u realnim uslovima. Zatim, Konfederaciju koja je bila domaćin takvog ‘skupa’, već odavno ne posmatramo kao neutralnu stranu. Ovaj stav je prenet Injaciju Kasisu - istakla je Zaharova.

Ranije je ministar spoljnih poslova Švajcarske Injacio Kasis izjavio na konferenciji za novinare da će Bern nastaviti kontakte sa Rusijom nakon konferencije o Ukrajini, održane u toj zemlji. Prema njegovim rečima države „održavaju redovnu komunikaciju“.

U Švajcarskoj je održana konferencija o Ukrajini na kojoj je učestvovala 91 država i 55 šefova država, kao i osam organizacija, uključujući EU, Savet Evrope i UN. Konferenciji nisu prisustvovali američki predsednik Džo Bajden, kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva. Švajcarska nije uputila poziv Rusiji za učešće na samitu. Kremlj je saopštio da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da je Švajcarska izgubila svoju neutralnost solidarišući se manjinom država Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu