PUTIN ZAVRŠIO POSETU SEVERNOJ KOREJI: Sledeća stanica Vijetnam, zaključen bezbednosni sporazum dve zemlje (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 06. 2024. u 17:21

PUTINOVA poseta Severnoj Koreji je završena. Lideri zemalja razgovali su ukupno više od 11 časova.

ПУТИН ЗАВРШИО ПОСЕТУ СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Следећа станица Вијетнам, закључен безбедносни споразум две земље (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Predsednika Rusije je na aerodromu pratio Kim Džong Un, veliki broj ljudi i orkestar.

Nakon Pjongjanga, Putin odlazi u državnu posetu Vijetnamu.

Potpisani sporazum između Rusije i DNR Koreje predviđa pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednog od potpisnika, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin koji je "od srca" zahvalio Kim Džong Unu na pozivu da poseti DNRK.

-Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Rusije i Demokratske Narodne Republike Koreje je dokument koji je zasnovan na našoj želji da podignemo odnose na viši nivo, rekao je Putin, obraćajući se medijima nakon zvaničnih sastanaka sa severnokorejskim liderom u Pjongjangu.

Rusija, nastavio je, ne isključuje vojno-tehničku saradnju sa DNRK u skladu sa sporazumom potpisanim između država.

-Bez obzira na spoljni pritisak naše zemlje se razvijaju na suverenoj i nezavisnoj osnovi, pružale su i pružaće jedna drugoj sveobuhvatnu podršku kao prijateljske države i dobre komšije, naveo je Putin.

-Rusija i DNR Koreja vode samostalnu nezavisnu politiku i ne prihvataju jezik ucena i diktature, poručio je ruski predsednik i dodao da RF i DNRK ne prihvataju politički motivisane sankcije i ograničenja koja samo dodatno oslabljuju svetski politički i ekonomski sistem.

Moskva i Pjongjang će se suprotstaviti sankcijama koje je Zapad navikao da koristi kako bi nastavio da nameće svoju hegemoniju, ukazao je ruski predsednik i dodao da će "neograničeni restriktivni režim Saveta bezbednosti UN prema DNRK, koji je inspirisan akcijama SAD i njihovih saveznika biti revidiran".

-Zapadni mediji više nisu u stanju da prikuju njihove agresivne geopolitičke namere koje imaju čak i u pravcu azijskog kontinenta, naveo je Putin i ukazao na širenje zapadne vojne blokovske infrastrukture.

Rusija je spremna da ulaže diplomatske napore kako bi se uklonila pretnja od izbijanja oružanog sukoba na Korejskom poluostrvu, poručio je Putin.

Foto Tanjug/AP

DNRK ima balansiranu i objektivnu poziciju o ukrajinskoj krizi i razume pravi uzrok nastanka krize, naveo je Putin.

-Pozicija Severne Koreje prema sukobu u Ukrajini ukazuje da postoji suverenitet, naveo je Putin i zahvalio domaćinu na tome što je ugostio decu poginulih ruskih boraca u SVO u dečijim kampovima u Severnoj Koreji.

Promet trgovine između RF i DNRK je za sada skroman, ali je primetna dobra dinamika – u 2023. godini je porastao čak devet puta, precizirao je Putin i dodao da je promet trgovine za prvih šest meseci ove godine porastao za 54 procenata.

U osnovi rusko-severnokorejskih odnosa leže dobrosusedski odnosi i zajednička istorija, naveo je Putin i podsetio da su sovjetski vojnici učestvovali u oslobađanju Koreje od japanskog jarma.

Foto Tanjug/AP

Putin je svog korejskog kolegu pozvao da poseti Moskvu, a stanovnicima Pjongjanga je zahvalio na toplom prijemu.

Kim Džong Un je sa svoje strane rekao da Sporazum nosi konstruktivan miroljubivi, odbrambeni karakter i podrazumeva uzajamnu zaštitu u momentu stvaranja novog multipolarnog sveta slobodnog od nasilja i nametanja tuđe volje.

"Odnosi među RF i DNR Koreje podignuti na viši nivo i sada je moguće zaštiti bezbednost u regionu i u svetu, u skladu sa zajedničkim interesima", naveo je Džong Un.

-Sporazum je potpisan za samo devet meseci od kako smo na kosmodromu 'Vostočni' dogovorili da nam treba novi dogovor, podsetio je Džong Un i dodao da da je "rođenje novog dokumenta" proizvod napora "najdražeg prijatelja Koreje".

-Danas je podignut i objavljen početak savezničkih odnosa koji će promeniti istoriju rusko-severnokorejskih odnosa, rekao je Džong Un.

Vlada DNRK će se u budućnosti starati da ispuni svoj deo dogovora zarad očuvanja "nepobedivih odnosa" sa Rusijom, poručio Džong Un.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO