"PRIHVATITE DECU IZ GAZE": Grčka uputila hitan apel Evropskoj uniji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 06. 2024. u 00:31

EVROPA ima dužnost da prihvati decu povređenu i traumatizovanu ratom u Gazi sve dok traje sukob, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Jorgos Gerapetritis.

ПРИХВАТИТЕ ДЕЦУ ИЗ ГАЗЕ: Грчка упутила хитан апел Европској унији

Foto: AP/Ohad Zwigenberg/Yousef Masoud

On je u potrazi za partnerima za ovaj projekat, koji se odnosi na privremeno dovođenje dece u Evropsku uniju i za Rojters je rekao da je o toj ideji razgovarao sa palestinskim premijerom Mohamedom Mustafom ove nedelje.

- Moramo se vrlo jasno suočiti sa ovom tragedijom -rekao je Gerapetritis.

Prema njegovim rečima, Evropa treba da bude otvorena za povređene ljude iz Gaze, ali i za decu koja se sada suočavaju sa glađu ili drugim vrstama opasnosti.

On nije rekao koliko bi ljudi mogla da primi Grčka ili EU, ali je rekao da se o tom pitanju razgovara sa palestinskim vlastima. Gerapetritis je naglasio da ta inicijativa nije povezana sa regularnom migracijom, koja je postala politički osetljiva u Evropi i kojoj se oštro suprotstavlja desnica.

- Ovo je očigledan poziv na humanitarnu pomoć. Ovde ne govorimo o ekonomskim migrantima ili drugim vrstama iregularnih migracija - rekao je on.

Grčka je ranije ovog meseca izabrana za člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za period 2025-2026, a Gerapetritis veruje da joj istorijske veze sa arapskim svetom daju kredibilitet da deluje kao mirovni posrednik.

(Rojters) 

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!