PUTIN I KIM RAZMENILI BROJNE POKLONE: Susret svetskih lidera izazvao pravu buru, a evo šta su sve darovali jedan drugom (FOTO/VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 06. 2024. u 08:20

RUSKI predsednik Vladimir Putin je posle 25 godina posetio Severnu Koreju. O susretu njega i Kim Džong Una, proteklih dana brujali su svi svetski mediji, a ono što je svakako privuklo pažnju javnosti jesu pokloni koje su razmenila dva najveća svetska lidera.

ПУТИН И КИМ РАЗМЕНИЛИ БРОЈНЕ ПОКЛОНЕ: Сусрет светских лидера изазвао праву буру, а ево шта су све даровали један другом (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Kako je već rečeno, Kim je Putina dočekao osmehom i zagrljajem, a prestonica Pjongjang cvećem, balonima i ogromnim posterima dvojice predsednika istaknutim na zgradama.

Kasnije je upriličen neformalan skup uz osveženje i gala koncert.

Putin i Kim su nasamo razgovarali oko dva sata.

Foto: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tokom razgovora, Putin je zahvalio Kimu na njegovoj „doslednoj i nepokolebljivoj podršci ruskoj politici", između ostalog i „po pitanju Ukrajine".

Kim je rekao da odnosi dve zemlje „ulaze u period novog procvata", nazvavši Rusiju „najiskrenijim prijateljem Severne Koreje".

Dvojica predsednika su potpisali sporazum o pružanju uzajamne pomoću u slučaju „agresije" na bilo koju od dve zemlje, a detaljnije o tome pročitajte u našoj odvojenoj vesti klikom OVDE.

Šta je ko dobio od poklona?

Ruski predsednik tokom ove posete odlikovan je ordenom Kim Il Sunga, najvišim ordenom Severne Koreje tokom posete Pjongjangu za, kako se navodi, "ogromne zasluge u razvoju dobrosusedskih i bratskih odnosa" dve zemlje, javio je danas severnokorejski radio "Glas Koreje".

Osim toga bilo je tu zanimljivih, pre svega skupocenih poklona koje su razmenili prvi čovek Rusije i vođa Severne Koreje.

Lideru Severne Koreje su dati na poklon nova limuzina "aurus" i set za čaj, dok je Putin dobio nekoliko umetničkih dela, uključujući slike i biste, prenela je ruska agencija TASS. Podsećanja radi, još u februaru Putin je Kimu poklonio aurus ruske proizvodnje - limuzinu kakvu koristi i ruski predsednik.

Foto: Profimedia

Juče su se dvojica šefova država provozali aurosom kojim je upravljao Putin, ali nije poznato da li je to bila limuzina koju je Kim dobio ovom prilikom.

Severnokorejski lider Kim Džong Un poklonio je Putinu par severnokorejskih pasa rase pungsan.

Rasa lovačkih pasa pungsan uzgajana je u Severnoj Koreji i potiče od vukova i gotovo je nepoznata van zemlje.

Dvodnevna poseta Pjongjangu završena je juče, a ruski predsednik danas boravi u Vijetnamu, u kojem je za njega svečani doček već počeo. 

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd