EU UVODI 14. PAKET SANKCIJA RUSIJI: Prvi put uvedena organičenja za izvoz tečnog gasa

Tanjug

20. 06. 2024. u 13:07

AMBASADORI zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, koji uključuje, između ostalog, prve mere, odnosno ograničenja vezana za izvoz ruskog izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, saopštilo je Belgijsko predsedništvo EU na platformi X (Tviter).

ЕУ УВОДИ 14. ПАКЕТ САНКЦИЈА РУСИЈИ: Први пут уведена органичења за извоз течног гаса

Foto AP

U saopštenju se navodi da je novi paket sankcija dogovoren zbog "ruske agresije protiv Ukrajine". Ovaj paket, kako se navodi, predstavlja nove ciljane mere i pojačava uticaj postojećih sankcija zatvaranjem "rupa" u zaobilaženju sankcija.

"Ovaj paket pruža nove ciljane mere i povećava uticaj postojećih sankcija tako što zatvara rupe u zakonu", saopštilo je belgijsko predsedništvo EU. Predsednica EK Ursula fon der Lajen rekla je da će taj paket dodatno uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama, prenosi Evroaktiv.

- To će Rusiji oduzeti dalje energetske prihode - rekla je ona.

Evropske luke u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji trenutno su glavne ulazne tačke za isporuke LNG-a sa ruskog sibirskog poluostrva Jamal, a neke od njih su ključna čvorišta za ponovni izvoz u zemlje poput Turske, Kine ili dalje - zemlje jugoistočne Azije.

Dok je Mađarska zapretila da će uložiti veto na paket iz principa zbog svog opšteg protivljenja ruskim energetskim sankcijama, Nemačka je bila poslednja koja se protivila uključivanju takozvane "klauzule bez Rusije" iz straha da bi mogla da naškodi nemačkim preduzećima. Novim merama, navodi se, lukama u EU neće biti dozvoljeno da preprodaju ruski LNG, a finansiranje planiranih ruskih terminala za LNG na Arktiku i Baltiku biće blokirano. Međutim, neki stručnjaci za tržište gasa dovode u pitanje da li će te mere imati ikakvog opipljivog uticaja jer Evropa još uvek kupuje ruski gas, piše briselski portal i dodaje da pretovar iz luka EU u Aziju iznosi samo 10 odsto ukupnog ruskog LNG izvoza.

BONUS VIDEO:

Dr Samardžić: Po potrošnji sedativa Srbi i Hrvati na prvom mestu u svetu | Dr Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd