UBITAČAN ODGOVOR MOSKVE: Kremlj priprema tajnu flotu aviona Suhoj-75 opremljene novom raketom „RVV-MD2“ protiv F-35 i F-16 (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 22:00

FILOZOFIJa Rusa nije u skladu sa filozofijom SAD i Evropljani su u opasnosti da budu potpuno iznenađeni.

УБИТАЧАН ОДГОВОР МОСКВЕ: Кремљ припрема тајну флоту авиона Сухој-75 опремљене новом ракетом „РВВ-МД2“ против Ф-35 и Ф-16 (ВИДЕО)

Foto printskrin jutjub found and explained

U vreme napetosti važne su izjave vlastodržaca, ali su važnija vojna dejstva, a to, kao što vidimo, čine i SAD i Rusija.

SAD su tiho uvele zakon o registraciji svih vojno sposobnih muškaraca u zemlji (za svaki slučaj) dok Rusi odlaze u Severnu Koreju, a navodno prema najnovijim informacijama tajno spremaju u fabrikama na Uralu avion Suhoj-75 Šah-mat (Checkmate) opremljen ubitačnim raketama “RVV-MD2” protiv F-35 i F-16.

-Ruski Suhoj-75 opremljeni su raketom „RVV-MD2“ za garantovani pogodak F-35 i F-16. Raketa RVV-MD2 je ugrađena interno na avion SU-75 i ima mogućnost pretraživanja više ciljeva pomoću infracrvene veze i garantovanu stopu pogotka od 93%“, navodi se u informacijama koje se šire društvenom mrežom X.

 

ŠTA PREDSTAVLjA NOVI LOVAC SU-75

-Su-75 nije lovac pete generacije, ali ima potencijal da izazove intenzivne debate o njegovoj efikasnosti na modernom bojnom polju, rekao je ranije zapadni stručnjak.

-Amerika razmišlja o penzionisanju starijih lovaca pete generacije i sprema se da testira lovce šeste generacije, pošto Rusija i dalje govori o proizvodnji lovaca pete generacije lošeg kvaliteta do kraja decenije, naglašava on, zaboravljajući da će Rusi verovatno moći da proizvode u velikim količinama menjajući mnogo toga što očekujemo za drastično manje novca.

Ruski lovac Su-75 je prvi put predstavljen na aeromitingu MAKS-2021, a mnogo toga što se o njemu zna potiče iz informacija ruske kompanije Rostek (Rostec).

Su-75 će biti jeftiniji od mnogih zapadnih aviona i biće sposoban avion za zemlje sa ograničenim budžetom, jer je predstavljen skoro kao lovac pete generacije sa stelt karakteristikama, uglavnom na prednjem kraju.

To je jeftinije i pouzdanije rešenje od strane mnogih zapadnih lovaca, a navdno brzo će se proizvoditi. Izvori ruskih medija kažu da bi početna cena aviona bila oko 30 miliona dolara, što je mnogo, mnogo jeftinije od većine američkih i evropskih lovaca na tržištu.

Rostek je saopštio da će u narednih 15 godina biti proizvedeno 300 lovaca ovog tipa.

Su-75 se prikazuje na vojnim izložbama sa privlačnim promotivnim video-snimcima, a stručnjaci kažu da ima koncept jeftinog lovca pete generacije, jer je dizajniran da bude pristupačan za zemlje koje ne mogu da kupe naprednu američku petu generaciju.

Kako navodi Jutjuber Perun, poznati stručnjak za odbrambenu ekonomiju, „… ovo nije izvozni proizvod, ne još, to je program za stvaranje flote za ruske potrebe“.

Drugi ugledni Jutjub kanal, Binkov’s Battlefields, primećuje da je „ruski lovac Su-75 uzbudljiv koncept. Ako bi mogao da dobije investiciju koja mu je potrebna, mogao bi da postane efikasan avion za zemlje koje ne mogu da priušte F-35”.

Takođe napominju da je Su-75 šah-mat već imao po kojeg stranog kupca.

Ipak, Rostek tvrdi da razvoj lovca napreduje i da je „…počela proizvodnja prvih primeraka“ i da je Su-75 u pretproizvodnji.

Prema Interfaksu, prvi let aviona bio je zakazan za 2023., zatim 2024. godine, sa početnim isporukama između 2026. i 2027. godine. Međutim, to izgleda neverovatno brzo i prilično neverovatno.

Ruski Su-57 izveo je svoj prvi let 2010. godine, i iako se trenutno proizvodi sporim tempom, tek treba da se izbori za svoje mesto pod suncem, 14 godina nakon prvog leta.

Poznati institut RAND izveštava da optimistična predviđanja o Su-75 izgledaju veoma upitna, posebno imajući u vidu ogromne izazove sa kojima se Rusija suočila u razvoju Su-57 (koji verovatno neće biti u potpunosti operativan do 2027. godine).

Međutim podsećamo, uzimajući u obzir daleku 1942. godinu, da su Rusi potpuno iznenadili Nemce (tada je oružje koje je pobeđivalo u bitkama bio tenk) jeftinim T-34 (u odnosu na nemački superiorni kvalitet) koji su proizvodili u enormnim količinama, dobijajući mnoge bitke i na kraju rat.

Rusi sada čini se da imaju istu filozofiju sa Su-75, koji će gurnuti protiv zapadnih lovaca u velikom broju ako i kada bude potrebno.

Foto vikipedija/Vitaly V. Kuzmin

ZAŠTO JE NOVA RAKETA RVV-MD2 ZNAČAJNA?

Nova raketa RVV-MD2 je naslednica rakete kratkog dometa „vazduh-vazduh” RVV-MD. Prema Rosoboroneksportu, ruskoj eksport-import agenciji, vođena raketa RVV-MD vazduh-vazduh je posebno projektovana da eliminiše različite ciljeve u vazduhu kao što su lovci, jurišnici, bombarderi, helikopteri i vojno-transportni avioni.

RVV-MD može efikasno da radi iz bilo kog pravca, danju ili noću, čak i usred izazovnog okruženja elektronskih protivmera.

RVV-MD2 koji diže ove napredne karakteristike i poboljšanja na sledeći nivo, obećava da će još više podići borbene sposobnosti aviona nosioca.

Nova raketa ima nekoliko prednosti za koje ruski mediji tvrde da će ih učiniti veoma efikasnom i smrtonosnom u vazduhoplovnom sukobu.

Viktor Murahovski, glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine” i vojni stručnjak, objasnio je za RIA Novosti da je RVV-MD2 prva raketa kratkog dometa koja ima inercijski sistem upravljanja.

Ovaj sistem je dizajniran da kontroliše i stabilizuje raketu tokom autonomnog leta. Inercioni sistem funkcioniše na principu municije koja autonomno određuje svoje koordinate u prostoru bez oslanjanja na spoljne orijentire ili signale.

Sistem izračunava svoju poziciju na osnovu svoje prethodne poznate pozicije, omogućavajući mu da se kreće i precizno manevriše tokom svoje putanje leta.

Štaviše, prema Murahovskom, RVV-MD2 ima liniju radio korekcije koja omogućava avionu da precizira koordinate cilja. Ovo poboljšanje značajno povećava verovatnoću uspešnog angažovanja i udara u neprijateljski avion tokom borbe.

Glavni urednik časopisa je takođe istakao još jednu prednost nove rakete u odnosu na prethodnu verziju – višeelementnu dvopojasnu infracrvenu glavu za navođenje sa poboljšanom otpornošću na ometanje.

Ova napredna glava za navođenje omogućava RVV-MD2 da efikasno pogađa mete iz svih uglova, uključujući zadnju hemisferu.

Drugim rečima, raketa se može lansirati napred, potom će manevrisati u vazduhu i uspešno pogoditi neprijateljske avione koji se nalaze iza lovca koji je nosi, dodatno pojačavajući njegove borbene sposobnosti.

Međutim, tačni detalji o planovima za integraciju rakete u flotu ruskih lovaca i njenu ukupnu proizvodnju tek treba da budu objavljeni.

Kako se razvoj i testiranje projektila nastavljaju, moguće je da će biti objavljeno više informacija u vezi sa njegovim rasporedom i planovima proizvodnje, te ćemo vas na vreme osvežiti sa informacijama.

Foto Profimedia/Vikipedija CC BY-SA 4.0 Danny Yu

ŠTA ZNAMO DO SADA O ŠAH-MATU?

Rostek je nedavno saopštio kako su odrađene neke tehničke izmene u dizajnu ruskog perspektivnog jednomotornog lovca Su-75 Šah-mat, ova odluka je doneta na osnovu povratnih informacija potencijalnih kupaca. Izmene bi trebalo da dodatno optimizuju cenu lovca Su-75 Šah-mat.

Perspektivni lovac Su-75 se stvara u tri verzije: jednosed, dvosed i bespilotni. Avion se razvija sa otvorenom arhitekturom, što mu omogućava da se prilagodi određenom kupcu. Avion je projektovan uzimajući u obzir isporuke kako ruskim vazduhoplovnim snagama, tako i stranim kupcima. Deklarisane karakteristike: brzina – do 2M, domet leta – do 3 hiljade km, težina borbenog opterećenja – 7,4 tone.

Instaliran je radar sa AFAR-om, sistem optičkog i radio-izviđanja od 360 stepeni, ugrađeni sistem za elektronsko ometanje, optički nišanski sistem, sistem komunikacije širokog dometa.

Nedavno je Ujedinjena avio korporacija (UAC) patentirala boju za laki taktički avion Su-75 Šah-Mat koja pruža lažni odraz aparata. Autori patenta tvrde da je boja komponovana tako da komplikuje vizuelno raspoznavanje aviona i prognozu njegovih eventualnih manevara.

Šah-mat lovci su prvi put predstavljeni na međunarodnoj sceni u okviru Dubai Eršou 2021. Nakon prvobitne prezentacije, projekat je prošao kroz fazu prilagođavanja, tokom koje je optimizovan trošak i izvršene tehničke izmene kako bi se uzele u obzir želje potencijalnih kupaca, navode iz kompanije.

U avgustu 2022. godine, predstavnici Ruselektronike najavili su demonstraciju najnovijeg komunikacionog kompleksa za Su-75 na forumu Armija 2022, što ukazuje da je rad na projektu ipak u toku.

Očekuje se da će nove modifikacije Su-75 uključiti poboljšanja u cilju smanjenja radarskog signala, kao i inovativna tehnička rešenja kao što su odsustvo pilotske kabine i zastakljivanje od tri dela.

Već su počele pripreme za proizvodnju prvih primeraka lovca, što ovaj projekat čini jednim od najambicioznijih u savremenoj ruskoj vojnoj avijaciji, tvrde iz kompanije.

Ruska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu UAC, nedavno je podnela niz patenata Ruskoj Federalnoj službi za intelektualnu svojinu, otkrivajući intrigantne modifikacije originalnog dizajna Su-75 Šah-mat.

Dizajn ovog aviona je navodno formulisan spojem naučne i tehničke osnove uspostavljene tokom stvaranja izvozne varijante lovca pete generacije Su-57E. Veruje se da su određene tehnologije kao što su borbeni sistemi, kokpit i drugi elementi takođe biti izvedeni iz aviona Su-57.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO