ODGOVOR NA PRETNJE HEZBOLAHA: Kipar neće biti umešan u bilo kakav rat ili sukobe

Novosti online

20. 06. 2024. u 16:55

PORTPAROL kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis izjavio je da "nisu prijatne" izjave vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha da bi Kipar mogao da smatra "učesnikom u ratu" ako nastavi da dozvoljava Izraelu da koristi kiparske aerodrome i baze za vojne vežbe, kao i da će Kipar zbog tih pretnji preduzeti odgovarajuću akciju diplomatskim kanalima.

ОДГОВОР НА ПРЕТЊЕ ХЕЗБОЛАХА: Кипар неће бити умешан у било какав рат или сукобе

Foto Tanjug/AP

"Kipar nije umešan i neće biti umešan u bilo kakav rat ili sukobe", rekao je Letimbiotis, piše Sajprus mejl.

On je ponovio ono što je predsednik Kipra Nikos Hristodulides juče rekao, da je Kipar "deo rešenja, a ne deo problema" i insistirao na tome da je Kipar "stub mira i stabilnosti u regionu".

Letimbiotis je istakao da su odnosi između Kipra i Libana "odlični".

Takođe je rekao da nijednoj zemlji kiparska vlada neće dozvoliti da izvodi vojne operacije na ostrvu, ali je ukazao na "posebnost" postojanja britanskih baza na Kipru, koje, kako je rekao, "imaju drugačiji status".

Ministar pravde Kipra Marios Harciotis rekao je da se mere u vezi sa pitanjima kao što je terorizam svakodnevno "ažuriraju i procenjuju".

"Razumljivo je da se Nasralahove izjave takođe procenjuju, a preduzete mere ažuriraju na dnevnoj bazi, prema informacijama kojima raspolažemo", rekao je on.

Republika Kipar ni na koji način nije umešana u ratni sukob, poručio je kiparski predsednik Nikos Hristodulides, opisujući Nasralahove komentare kao "neprijatne".

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac takođe je reagovao na Nasralahove izjave.

"Nasralah preti napadom na Kipar. Iranske rakete i ekstremistički islamski terorizam prete evropskim zemljama i čitavom svetu. Moramo sada zaustaviti Iran pre nego što bude prekasno", napisao je on na društvenoj mreži Iks.

Kiparsko i britansko ministarstvo odbrane, kao i Evropska komisija obećali su da će izjave biti date u dogledno vreme, dok je portparol grčkog ministarstva odbrane rekao za Sajprus mejl da njegova zemlja "nije upoznata" sa pomenutim izjavama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI POTRES: Janik Siner odlučuje da li Novak Đoković igra Vimbldon?