PUTINOV POKLON KIMU VELIKI UDARAC ZA ZAPAD: Satelitska tehnologija koja omogućava njegovim raketama da gađaju američke baze

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 06. 2024. u 19:00

MNOGI zapadni mediji ovih dana opsednuti su posetom ruskog lidera Pjongjangu. Tako se pronela priča da deo ruske delegacije koja je posetila Severnu Koreju, na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom, ima specijalnu misiju, navodno protiv SAD.

ПУТИНОВ ПОКЛОН КИМУ ВЕЛИКИ УДАРАЦ ЗА ЗАПАД: Сателитска технологија која омогућава његовим ракетама да гађају америчке базе

Foto Tanjug/AP

Reč je o nizu zvaničnika, uključujući i ministre ruske vlade. Poznato je da su u Pjongjang leteli ministar odbrane Andrej Belusov, šef Roskosmosa Jurij Borisov, ministar saobraćaja Roman Starovoit, guverner Primorja Oleg Kozemjako i drugi.

O sastavu ruske delegacije se aktivno raspravlja u zapadnim medijima već treći dan.

Prisustvo u delegaciji ruskog ministra odbrane i šefa Roskosmosa u SAD i zemljama EU tumači se isključivo kao „Rusija se sprema da primi vojne proizvode iz Severne Koreje, a zauzvrat obezbeđuje kosmičke (satelitske) tehnologije, koje će omogućiti raketama Severne Koreje sa nuklearnim bojevim glavama da budu precizno usmerene na američke vojne baze i na teritoriju SAD“.

Američki državni sekretar Blinken je već izjavio da će Vašington „uložiti sve napore da spreči saradnju Moskve i Pjongjanga na vojnom planu”.

Takođe, Francuska je iznenada bila zabrinuta zbog posete ruskog predsednika zajedno sa njegovom velikom delegacijom Severnoj Koreji. Ali zašto tako iznenada?

Ruski eksperti su podsetili na Makronovu inicijativu da u Ukrajinu pošalje „vojne trenere”.

Foto Tanjug/AP

Podsetimo se da je u početku francuski predsednik govorio o punom vojnom korpusu koji bi mogao da bude stacioniran u Ukrajini, na primer, u Odesi.

S obzirom na to da su francuski „treneri” već „razotkriveni” tokom borbi u Ukrajini, stručnjaci u Francuskoj kažu da bi Severna Koreja mogla da povuče sličan potez da regrutuje „vojne trenere” nasuprot Makronovim pozicijama i nekim liderima zemalja NATO-a.

Uopšteno govoreći, rasprava o državnoj poseti ruskog predsednika Severnoj Koreji izazvala je značajnu zabrinutost na Zapadu.

Mitovi, nagađanja, preuveličane slike „osovine zla“ širile su se stranicama novina i časopisa i talasima velikih zapadnih medija. Štaviše, svi imaju istu poruku: kako im je dozvoljeno da sarađuju?

Međutim, Rusija i Severna Koreja dokazuju da ih nije briga šta misli Zapad, navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

SEVERNA KOREJA ĆE RUSIJI POSLATI MUNICIJE KOLIKO CELA EVROPA ZAJEDNO UKRAJINI

Zapadni i južnokorejski stručnjaci veruju da je poslednjih meseci iz Severne Koreje u Rusiju prebačeno više od 2,5 miliona komada municije i druge opreme za upotrebu u ratu u Ukrajini.

Američki istraživački centar Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS) “otkrio je” kako se municija prebacuje iz severnokorejskih luka u ruske i kako završava na prvim linijama fronta.

Konkretno, uz pomoć satelita, Amerikanci su primetili pojačano kretanje čamaca između priobalnog grada i luke Najin u Severnoj Koreji i ruskih luka Dunaj i Vostočni. Veruje se da su ova putovanja brodova do sada rezultirala prenosom više od 2,5 miliona artiljerijskih granata i druge municije.

Naravno, ova informacija još jednom dokazuje koliko se produbila vojna saradnja između severnokorejskog i ruskog ministarstva odbrane u vreme kada je rusko-ukrajinski rat u kritičnoj fazi, navode zapadni izvori među kojima preko 50 zemalja naoružava Kijev od februara 2022. godine.

PUTIN SPOMENUO SAD I NATO

Lideri Rusije i Severne Koreje Vladimir Putin i Kim Džong Un potpisali su u Pjongjangu Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu. Prema rečima ruskog predsednika, dokument će postati fundamentalni i činiće osnovu odnosa dve zemlje dugi niz godina.

Kako navode ruski izvori vesti, pojava novog sporazuma uzrokovana je promenama geopolitičke situacije i kvalitativnim promenama u odnosima Moskve i Pjongjanga u poslednje vreme.

To bi trebalo da donese veću stabilnost severoistočnoj Aziji. Putin je dodao da Ruska Federacija ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa Severnom Korejom.

Takođe, u kontekstu potpisivanja sporazuma sa Pjongjangom, Putin je skrenuo pažnju na izjave SAD i drugih zemalja NATO-a o snabdevanju sistema visokopreciznog naoružanja i aviona za napade na Rusiju.

-Skrećem vam pažnju na izjave Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a o nabavci visokopreciznih sistema dugog dometa, aviona F-16 i drugog visokotehnološkog naoružanja i opreme za udare na rusku teritoriju. Zapravo, to više nisu samo izjave, to se već dešava. A sve ovo je grubo kršenje ograničenja koja su preuzele zapadne zemlje u okviru raznih međunarodnih obaveza. S tim u vezi, Ruska Federacija ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje sa DNRK u skladu sa danas potpisanim dokumentom, rekao je šef Kremlja.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru