"SUOČAVAM SE SA OPTUŽBAMA ZA RASKOL": Papin nadbiskup šokirao izjavom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 06. 2024. u 20:06

NADBISKUP Karlo Marija Vigano, visoki italijanski crkvenjak koji je pozvao papu Franju da podnese ostavku, izjavio je danas da ga Vatikan optužuje za raskol i negiranje papinog legitimiteta.

СУОЧАВАМ СЕ СА ОПТУЖБАМА ЗА РАСКОЛ: Папин надбискуп шокирао изјавом

Foto AP

Vigano, papski izaslanik u Vašingtonu od 2011. do 2016. godine, rekao je da je pozvan u Palatu u Vatikanu, lično ili putem advokata.

U dokumentu Vatikana Vigano je upozoren da će mu biti suđeno u odsustvu ukoliko se ne pojavi ili ne pruži pismenu odbranu do 28. juna, a moguće kazne uključuju i zabranu vršenja službe.

- Nadbiskup Vigano je zauzeo neke stavove i akcije za koje mora da odgovara -  rekao je kardinal i državni sekretar Vatikana Pjetro Parolin.

Nadbiskup se povukao iz javnosti 2018. godine nakon što su mediji objavili njegovu izjavu na 11 stranica u kojoj je tvrdio da je papa godinama znao za nedolično seksualno ponašanje američkog kardinala i da po tom pitanju ništa nije preduzeo.

Vatikan je odbacio optužbe za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

Italijanski mediji su ranije preneli da je Vigano uznemiren jer ga bivši papa Benedikt nikada nije postavio za kardinala ili zato što je papa Franja sprečio njegovo dalje napredovanje u Crkvi.

 

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO