„PREKINITE SARADNJU“: Seul izrazio protest Rusiji zbog sporazuma sa Severnom Korejom

Novosti onlajn

21. 06. 2024. u 12:36

AMBASADOR Rusije u Južnoj Koreji Georgij Zinovjev pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje u vezi sa Sporazumom o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu koje su potpisale Rusija i Severna Koreja. Ministarstvo je saopštilo da je diplomati iznet stav Seula i da je Moskva posavetovana da prekine vojnu saradnju sa Pjongjangom.

„ПРЕКИНИТЕ САРАДЊУ“: Сеул изразио протест Русији због споразума са Северном Корејом

Foto Tanjug

Prema informacijama dopisnika Sputnjika, ruski ambasador je u Ministarstvu proveo nešto duže od pola sata. Kako je precizirano, diplomata je pozvan u MIP Južne Koreje kako bi mu bio izražen protest u vezi sa novim sporazumom Moskve i Pjongjanga, koji predviđa vojnu pomoć u slučaju napada na jednu od strana.

S tim u vezi, Zinovjev je izjavio da su pokušaji ucene i pretnje Rusiji neprihvatljivi, saopštila je ruska ambasada u Seulu.

„Sa svoje strane, ruski ambasador je istakao neprihvatljivost pokušaja pretnji i ucena protiv Ruske Federacije. On je istakao da saradnja Rusije i Severne Koreje nije usmerena protiv trećih zemalja, da je u skladu sa principima i normama međunarodnog prava i da doprinosi jačanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin boravio je u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Pjongjangu, tokom koje je potpisan novi međudržavni Sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Rusije i Severne Koreje. Sporazumom se postavljaju obimni zadaci i smernice za produbljivanje rusko-korejskih veza na duži rok. On predviđa, između ostalog, pomoć u slučaju agresije na jednog od potpisnika dokumenta.

Putin je poručio da južnokorejske vlasti nemaju razloga za brigu, jer one, koliko je poznato, ne planiraju agresivna dejstva protiv Severne Koreje.

Rusija je objasnila da je dokument u skladu sa svim normama međunarodnog prava i da nije usmeren protiv trećih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

EURO 2024: Proslava srpskih navijača nakon izjednačujućeg gola Jovića protiv Slovenije


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO