PROTESTNI MARŠ POSLE SILOVANJA MALE JEVREJKE: Šok u Francuskoj

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas pred zgradom opštine u mestu Kurbevoa u severozapadnom pariskom predgrađu, u mestu u kome se pre nekoliko dan dogodio težak zločin, kada je dvanaestogodišnja devojčica silovana samo zato što je Jevrejka.

ПРОТЕСТНИ МАРШ ПОСЛЕ СИЛОВАЊА МАЛЕ ЈЕВРЕЈКЕ: Шок у Француској

Foto Shutterstock/ilustracija

Skup u petak je održan u znak solidarnosti s porodicom i napadnutom devojčicom.

Stravični događaj silovanja s antisemitskim pobudama, devojčice koja ima samo 12 godina, potresao je čitavu zemlju. Među počiniocima su dvojica trinaestogodišnjaka koji su odvedeni u pritvor, dok je treći dečak, dvanaestogodišnjak, koji je učestvovao u otmici, bio svedok čitave scene!

Devojčica se uveče, oko 19 sati, nalazila u parku blizu kuće, kada su joj prišla trojica dečaka i odvukla je u napušteni hangar. Udarali su je, pretili joj smrću, vređali je na antisemitskoj osnovi, a zatim i silovali. Snimili su i video! Sva trojica su ubrzo privedena, devojčici je ukazana medicinska pomoć, a sud u Nanteru je pokrenuo postupak. Devojčica je istakla da poznaje jednog od silovatelja.

Napad se dogodio u jeku porasta antisemitskih akata u Francuskoj, otkako je početkom oktobra prošle godine došlo do sukoba između Hamasa i Izraela. Sve se još događa usred predizborne kampanje, u kojoj politički protivnici krajnju levicu, oličenu u nepotčinjenima, optužuju za širenje antisemitizma. Nepotčinjeni Žan-Lika Melanšona oštro kritikuju Izrael i traže hitan prekid sukoba u Gazi.

- Antisemitski napad i silovanje deteta od 12 godina nas prestravljuju. Eksplozija antinsemitskih akata, koji su u porastu 300 odsto u odnosu na prva tri meseca prošle godine, mora da budu uzbuna za sve Francuze. Stigmatizacija Jevreja, već mesecima od strane ekstremne levice kroz instrumentalizaciju izraelsko-palestinskog konflikta, istinska je pretnja po javni mir. Svako toga treba da bude svestan 30. juna i 7. jula – kazala je Le Penova, aludirajući na datume dva izborna kruga.

Reagovao je i Žordan Bardela, predsednik stranke Nacionalnog okupljanja koja vodi u ispitivanjima javnog mnjenja.

- Danas u Francuskoj ne postoji nijedno mesto gde su Francuzi zaštićeni. Širi se i razvija na zabrinjavajući način od 7. oktobra atmosfera antisemitizma u našoj zemlji, protiv čega se treba boriti – kazao je Bardela.

Predsednik ove stranke krajnje desnice obećao je da će, ako bude premijer, zavesti bezbednost, autoritet i red na svakom kvadratnom metru zemlje.

- To je prioritet mog delovanja. Posvetiću mu svu moju energiju – istakao je.

Oglasio se i lider nepotčinjenih Žan Lik Melanšon koji je poručio da je zgrožen onim što se dogodilo, antisemitskim rasizmom i kriminalnim ponašanjem dečaka od najranije dobi. Izrazio je i solidarnost sa devojčicom i njenom porodicom.

- Nemojmo da pretvaramo ovaj zločin, i patnju koju je izazvao, u medijski spektakl – kazao je Melanšon.

Ministar pravosuđa Erik Dipon Moreti javno je zatražio od opozicionih političara da porodicu i dete ostave na miru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO