STAV RUSIJE JASAN: Dijalog o bezbednosti mora uključivati i neposrednu umešanost SAD u ukrajinski sukob

Novosti online

21. 06. 2024. u 15:15

MOSVA je spremna samo za sveobuhvatan dijalog sa Vašingtonom koji će obuhvatiti i pitanja učešća SAD u ukrajinskom sukobu, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

СТАВ РУСИЈЕ ЈАСАН: Дијалог о безбедности мора укључивати и непосредну умешаност САД у украјински сукоб

Foto: Profimedia

On se osvrnuo na saopštenje predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD koji je rekao da je Vašington spreman za dijalog sa Moskvom o nuklearnim rizicima.

- Očigledno, oni koji su dali te izjave nisu se potrudili da pažljivo prate prethodne izjave ruskog predsednika, a on je govorio o izgledima za dijalog, da smo spremni za dijalog sa SAD. Otvoreni smo za dijalog, ali za široki, kompleksni dijalog, koji pokriva sve dimenzije, uključujući aktuelnu, povezanu sa sukobom oko Ukrajini i neposrednu umešanost SAD u taj sukob - naglasio je portparol Kremlja.

On je istovremeno napomenuo da je dijalog Rusije i SAD krajnje neophodan.

- Generalno, taj dijalog je krajnje neophodan jer se problemi gomilaju. Postoji veoma mnogo problema, povezanih sa globalnom bezbednosnom arhitekturom - ocenio je Peskov.

Prethodno je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da bi Rusija mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu usled razgovora o mogućnosti snižavanja praga za upotrebu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, prave se nuklearne eksplozivne naprave ultra male snage, a u stručnim krugovima na Zapadu kruže ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i da u tome nema ništa posebno strašno.

Zapad pokušava da obuzda Rusiju

Govoreći o reakciji Zapada na posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Severnoj Koreji i Vijetnamu, Peskov je rekao da zapadne zemlje „dočekuju na nož“ spoljnopolitičku aktivnost Rusije, jer pokušavaju da obuzdaju Moskvu.

- Svaka spoljnopolitička aktivnost Rusije, čak i ako je koncentrisana u regionima neposredno uz našu zemlju, doživljava se neprijateljski i verovatno kroz prizmu glavnog pravca zapadnih težnji obuzdavanja Rusije - ocenio je predstavnik Kremlja.

Prema njegovim rečima, saradnja Moskve sa drugim partnerima nikada nije bila usmerena protiv trećih zemalja.

- Ona je usmerena isključivo ka prosperitetu naroda zemalja koje učestvuju u saradnji - precizirao je portparol.

Moskvi je jasno da će Vašington nastaviti da vrši pritisak na sve svoje partnere, uključujući i na Vijetnam, dodao je Peskov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!