PRIMIRJE KRHKO NA KOREJSKOM POLUOSTRVU: Sporazum imeđu lidera Rusije i Severne Koreje izazvao uzbunu prvog suseda

A.Vojinović

22. 06. 2024. u 07:22

VARNICE između Severne i Južne Koreje ponovo su se razbuktale. Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu koji su parafirali ruski predsednik Vladimir Putin i njegov severnokorejski kolega Kim Džong Un, a podrazumeva da države jedna drugoj pruže pomoć u slučaju agresije, izazvao je oštru osudu Seula koji ga je ocenio kao pretnju po bezbednost.

ПРИМИРЈЕ КРХКО НА КОРЕЈСКОМ ПОЛУОСТРВУ: Споразум имеђу лидера Русије и Северне Кореје изазвао узбуну првог суседа

Foto: Tanjug/AP

Južna Koreja je uložila protest ruskom ambasadoru Georgiju Zinovjevu, naglasivši da će razmotriti pružanje oružja Ukrajini za rat sa Rusijom. Zinovjev je tokom razgovora sa prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Južne Koreje Kimom Hongom Kjunom naglasio da saradnja Moskve i Pjongjanga nije usmerena protiv trećih zemalja, već u skladu sa principima međunarodnog prava, pomaže u jačanju mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu. Naglasio je, istovremeno, da su "pokušaji pretnji i ucena protiv RF neprihvatljivi".

Šef Kremlja je na konfereniciji za novinare u Hanoju ranije, odgovarajući na pitanja novinara o potencijalnom slanju projektila protivnicima Zapada kao vid odgovora na zeleno svetlo koje je američki predsednik Džozef Bajden dao Ukrajini da koristi njihovo oružje za gađanje ciljeva po ruskoj teritoriji, poručio da ne isključuje isporuku oružja drugim zemljama, uključujući Severnu Koreju.

- Pošto Zapad tvrdi da ima pravo nekažnjeno da naoružava Ukrajinu, Moskva zadržava isto pravo i mogla bi, između ostalog, poslati i precizno oružje dugog dometa u Pjongjang - istakao je ruski predsednik.

Vašington zabrinut

SUGESTIJA ruskog predsednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da isporuči oružje Severnoj Koreji je neverovatno zabrinjavajuća, poručio je Vašington. Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler ocenio je da bi "isporuka ruskog oružja Pjongjangu destabilizovala Korejsko poluostrvo i potencijalno u zavisnosti od vrste oružja koje oni obezbeđuju kršila rezolucije Saveta bezbednosti UN koje je sama Rusija podržala". Američki državni sekretar Entoni Blinken je rekao da će SAD razmotriti razne mere kao odgovor na pakt.

On je upozorio Seul da bi napravio veliku grešku ukoliko bi odlučio da isporuči oružje Ukrajini:

- Nadam se da se to neće dogoditi. Ako se to dogodi, onda ćemo donositi relevantne odluke za koje je malo verovatno da će se svideti sadašnjem rukovodstvu Južne Koreje - upozorio je šef Kremlja.

U međuvremenu je došlo do nove pucnjave na granici između Severne i Južne Koreje, dveju zemalja u kojima sukobi ne miruju još od Korejskog rata pre 70 godina koji je zaključen samo primirjem. Vojska Južne Koreje ispalila je hice upozorenja pošto je nekoliko severnokorejskih vojnika probilo vojnu demarkacionu liniju koja prolazi kroz sredinu demilitarizovane zone, saopštio je juče južnokorejski generalštab. Vojnici su se povukli odmah posle ispaljivanja metaka, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap, dodavši da je reč o trećem takvom incidentu ovog meseca.

Istovremeno, britanski Bi-Bi-Si je objavio satelitske snimke konstrukcije nalik zidu na nekoliko mesta u blizini granice sa Južnom Korejom, istakavši da je gradnju pokrenuo Pjongjang. Objavljeni snimci pokazuju da je zemljište unutar demilitarizovane zone (DMZ) očišćeno, što su stručnjaci ocenili da bi moglo da predstavlja kršenje dugogodišnjeg primirja sa Južnom Korejom.

Analitičari ističu da je ova nedavna aktivnost neuobičajena i da dolazi u vreme rastućih tenzija između dve zemlje.

- U ovom trenutku možemo samo da nagađamo da Severna Koreja želi da ojača svoje vojno prisustvo i utvrđenja duž granice - izjavio je Šrejas Redi, dopisnik južnokorejskog portala "NK njuz" sa sedištem u Seulu.

Prema dostupnim snimcima, postavljene su barijere na najmanje tri dela u blizini DMZ, čime je pokriven oko kilometar blizu istočnog kraja granice.

Kim Jo Džong: Slaćemo još balona!

SESTRA lidera Severne Koreje Kim Jo Džong nagovestila je da će u Južnu Koreju lansirati još balona sa smećem. "Prirodno je da će se desiti neka nevolja, jer su ponovo uradili ono što im je traženo da ne rade", rekla je Kim Jo Džong u izjavi koju je prenela korejska centralna novinska agencija Sever. Severnokorejska grupa aktivista je ranije poslala 20 balona sa oko 300.000 letaka, američkih dolara i USB kablova sa korejskim serijama i pesmama preko granice u pogranični severnokorejski grad Paju, što je najnoviji u nizu "napada" letaka između dve Koreje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru