OTKRIVENA PRVA META UKRAJINSKIH F-16: Britanski mediji tipuju na jednu oblast (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 06. 2024. u 20:21

PRVI borbeni avioni F-16 koji su krenuli ka Kijevu biće raspoređeni u oblast Harkova, gde ruske snage trenutno imaju vazdušnu nadmoć, navodi Gardijan.

ОТКРИВЕНА ПРВА МЕТА УКРАЈИНСКИХ Ф-16: Британски медији типују на једну област (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Tokom bitaka oko Harkova, ruska vojska je koristila precizno navođene bombe. Ukrajinske snage se nadaju da će im se suprotstaviti zapadnom avijacijom. Mnogi ukrajinski izvori pominju da će ovi F-16 posebno ciljati ove pretnje u Harkovu, kako se navodi u izveštaju.

Međutim, stručnjaci sugerišu da bi se ukrajinska vojska mogla suočiti sa izazovima u upravljanju ovim avionima. SAD odlažu obuku ukrajinskih pilota na F-16, a njihove trenutne veštine nisu optimalne. Pored toga, održavanje ovih aviona zahtevaće dobro obučenu posadu i kvalifikovane stručnjake.


F-16 I OBA ŠVEDSKA AEW&C

Neki stručnjaci su istakli da postavljanje F-16 neće biti bez izazova. Napomenuli su da snage NATO-a obično prate ove avione sa raznim drugim avionima, kao što su noviji F-35.

Međutim, general Arnod Stalman je izrazio odobravanje odluke Švedske da Ukrajini isporuči dva nadzorna aviona Saab. On je napomenuo da bi oni ponudili suštinski „nadzor u vazduhu“, povećavajući ukupnu efikasnost F-16. Upitan o konkretnim projektilima koje će ovi avioni nositi, on je odbio da precizira, ali je uverio da će biti dostupan „široki spektar oružja“.

S druge strane, očekuje se da će Rusija gađati sve F-16 stacionirane na aerodromima, što zahteva njihovo pažljivo prikrivanje i zaštitu antiraketnim sistemima kako bi se sprečili značajni gubici ubrzo nakon što stignu u zemlju.


NEMA NAPADA ATACMS-A NA RUSIJU, ZA SADA

Prethodno, tokom samita G-7 u Italiji, predsednik Džo Bajden je pojasnio da bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine ne uključuje raspoređivanje američkih trupa u Ukrajinu. Bez obzira na to, stav Vašingtona o upotrebi oružja dugog dometa protiv ruske teritorije ostaje čvrst i nepromenjen.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Zelenski je najavio da će bezbednosni sporazum omogućiti Kijevu da nabavi sisteme protivvazdušne odbrane „Patriot“ i razne borbene avione, uključujući lovce F-16.

Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je naglasilo da bi prisustvo F-16 u Ukrajini moglo biti viđeno kao potencijalni nosač nuklearnog oružja. Ministarstvo je istaklo da su ovi avioni dugo bili deo NATO-ovih „zajedničkih nuklearnih misija“. Ruska Federacija tumači prebacivanje ovih aviona u Kijev kao namernu provokaciju NATO-a i SAD.


IN-OUT

Borbeni avioni F-16 koje SAD planiraju da pošalju u Ukrajinu biće stacionirani direktno na ukrajinskom tlu. Ovo je potvrdio Džejk Saliven, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. U intervjuu za PBS, Salivan je izjavio: „Plan je da se F-16 rasporede u Ukrajinu.

Serhij Holubcov, komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, nedavno je pomenuo da će nekoliko F-16 biti postavljeno u vazdušne baze u inostranstvu. Prema rečima Holubcova, deo radova na održavanju ovih aviona će se obaviti u Ukrajini, iako „ne postoji utvrđeni plan“ za popravku F-16 na Zapadu.

Uprkos raznim izazovima, ukrajinski stručnjaci za avijaciju su optimistični u pogledu uticaja F-16. „Sa F-16 možemo postići paritet na nebu iznad Ukrajine i naneti značajne gubitke ruskoj avijaciji u pograničnoj zoni“, rekao je Hrapčinski.

bulgarianmilitary.com

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: Jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd