ISTORIJSKI DAN ZA MOLDAVIJU: Predsednica potpisala ukaz koji su svi dugo čekali

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

21. 06. 2024. u 21:54

PREDSEDNIK Moldavije Maja Sandu saopštila je da je potpisala ukaz o početku pregovora za ulazak zemlje u Evropsku uniju.

ИСТОРИЈСКИ ДАН ЗА МОЛДАВИЈУ: Председница потписала указ који су сви дуго чекали

Foto: KP.RU

- Danas sam potpisala Ukaz o početku pregovora i pristupanju Moldavije u EU. Moldavija je sprovela sve preporuke Evropske komisije. Na taj način, dve godine nakon dobijanja statusa kandidata, 25. juna biće održana prvi međuvladina konferencija Moldavija-EU, koja će označiti početak pregovora o stupanju u savez - napisala je Sandu na društvenim mrežama.

Ona je dodala da je vicepremijer za evropske integracije Kristina Gerasimova imenovana za glavnog pregovarača iz Kišinjeva.

U međuvremenu je belgijska misija saopštila da je svih 27 zemalja EU odobrilo da 25. juna u Luksemburgu počnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom o pridruživanju.

Na samitu EU 14. decembra 2023. odlučeno je da se započnu pregovori sa Ukrajinom i Moldavijom o budućem članstvu u Evropskoj uniji. EU je u junu 2022. godine dodelila tim zemljama status zemalja-kandidata za članstvo u EU, postavljajući nekoliko strogih uslova za formalni početak pregovora o pristupanju. EU je više puta priznala da je takva odluka u velikoj meri bila simbolična kako bi podržala Kijev i Kišinjev u njihovoj konfrontaciji sa Moskvom.

Status zemlje-kandidata za članstvo u EU, kao i početak pregovora, ne znači nužno da će zemlja ući u Evropsku uniju, takođe i ni na šta ne obavezuju Brisel. Dobijanje statusa kandidata samo je početak prilično dugog puta ka pridruživanju EU.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG - Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška