RAT U UKRAJINI: U raketnom napadu na Sevastopolj poginulo dvoje dece; Sabotaža na ruskoj železnici

Novosti online

23. 06. 2024. u 08:12 >> 15:40

RAT u Ukrajini - dan 851.

РАТ У УКРАЈИНИ:  У ракетном нападу на Севастопољ погинуло двоје деце; Саботажа на руској железници

Foto Tanjug/AP

Zaharova: Kijev namerno izabrao pravoslavni praznik za napad na Sevastopolj

Kijev je namerno izabrao pravoslavni praznik da počini „ritualni zločin“, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući napad Oružanih snaga Ukrajine na Sevastopolj.

Foto: Profimedia

„Datum za ovaj napad nije izabran slučajno – Duhovi (trojice). A mi vrlo dobro shvatamo šta leži u suštini kijevskog režima – to je duboko usađena mržnja prema svemu što je povezano sa Rusijom, sa ruskom kulturom. I, naravno, sa pravoslavljem i hrišćanstvom uopšte. A ovi bukvalno ritualni – i mislim da se upravo tako mogu nazvati – zločini koje oni čine, dešavaju se upravo na velike praznike“, rekla je diplomata za televiziju „Rusija 24“.

Haos u Sevastopolju se nastavlja, među mrtvima i deca

Snage PVO oborile su četiri projektila Atakams iznad Sevastopolja, jedna raketa je skrenula sa svoje putanje i detonirala u vazduhu iznad grada, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Po njihovim informacijama, više od 20 civila je povređeno od pada fragmenata kasetne municije.

U međuvremenu, gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev saopštio je da je broj poginulih u napadu ukrajinskih snaga porastao na tri osobe, između ostalih su dvoje dece, dok se broj ranjenih približava broju 100.

Zamenik gubernatora Aleksandar Kulagin istakao je da su stradali ljudi koji su bili na plaži i u okolnim mestima.

Sabotaža na ruskoj železnici

Agent ukrajinske paravojne formacije Ateš, koju su formirali Ukrajinci i krimski Tatari, podmetnuo je požar u relejnu kutiju na železničkoj pruzi Rostov-na-Donu – Mariupolj, čime je poremećen saobraćaj na ovoj ključnoj železničkoj liniji.

Ruska vojska: Ukrajinci gađali Donjecku oblast NATO granatama

Ruske snage koje kontrolišu Donjecku oblast tvrde da su ukrajinske trupe ispalile 23 granate koje im je dodelio NATO na Petrovski okrug u ovom regionu.

Zelenski -  Pravedno je uništiti teroriste na njihovoj teritoriji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da "ruski teror ne gubi na zamahu" i da se pritisak na "neprijatelja mora pojačati svim metodama".

"Moramo pojačati pritisak - svim metodama i zajedno sa našim partnerima. Imamo dovoljno odlučnosti da uništimo teroriste na njihovoj teritoriji – to je pravedno. I potrebna nam je ista odlučnost naših partnera. Možemo zaustaviti Rusiju. Zajedno sa svima na svetu koji cene život, uradićemo to“, poručio je Zelenski, prenosi Ukrinform.

Foto: AP Photo/Laurent Cipriani

On je napomenuo da su ukrajinski vojnici danas oborili dve ruske rakete „Kalibar“, a u subotu 12 ruskih raketa i 13 jurišnih dronova.

Raste broj povređenih u Sevastopolju

Prema preliminarnim informacijama, u raketnom napadu na Sevastopolj poginula su dva civila, od kojih je dvogodišnje dete, rekao je gubernator Mihail Razvožajev.

Broj povređenih porastao je na 22 osobe.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 500 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Zapad“

▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe trupa „Jug“ iznosili su oko 570 vojnika, tenk i četiri skladišta municije.
▪Oružane snage Rusije izvele su napad preciznim raketama, morskog baziranja na poligon za obuku pilota ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva
▪Grupa „Sever“ izvela je napad na pozicije 7 neprijateljskih brigada u Harkovskoj oblasti, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 210 vojnika;
▪Ukrajinske oružane snage su izgubile oko 135 vojnika u zoni odgovornosti grupe Istok;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 75 bespilotnih letelica i 33 projektila Hajmars;
▪Ruske snage uništile su protivvazdušni raketni sistem IRIS-T, nemačke proizvodnje;
▪U zoni odgovornosti grupe Centar Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 430 vojnika i jedan tenk;
▪Grupa Dnjepar  porazila je četiri ukrajinske brigade, gubici su iznosili oko 130 vojnika

PVO na delu u Sevastopolju

„U Sevastopolju dejstvuje protivvazdušna odbrana. Molim vas da ostanete mirni, da se pridržavate mera bezbednosti, da ostanete u privremenim skloništima ili sigurnim mestima“, rekao je gubernator Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

Prema preliminarnim informacijama, ruski sistemi PVO uništili su pet vazdušnih objekata na nebu iznad Sevastopolja, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

Fragmenti oborenih objekata su pali u priobalnu zonu. Tom prilikom, 14 osoba je povređeno, uključujući dvoje dece.

Pored toga, izbio je „manji požar“ u stambenoj zgradi na Severnoj strani, dok se na području pansiona Lazur zapalila šuma.

Stradao civil

U gradu Grajvoronu u Belgorodskoj oblasti nakon napada Oružanih snaga Ukrajine poginuo je civil, a tri osobe su povređene, napisao je na svom Telegram kanalu regionalni gubernator Vjačeslav Gladkov.

„Oružane snage Ukrajine su uz pomoć tri drona-kamikaze napale grad Grejvoron. Dron je udario u parking u blizini stambene zgrade... Troje je ranjeno“, navodi se u tekstu.

MO Rusije - Uništeno 28 dronova iznad Brjanske oblasti

„Dežurni PVO sistemi presreli su i uništili 28 bespilotnih letelica nad teritorijom Brjanske oblasti, dve bespilotne letelice nad teritorijom Smolenske oblasti, dve bespilotne letelice nad teritorijom Lipecke oblasti, jednu bespilotnu letelicu iznad teritorije Tulske oblasti", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Partija CDU: Ukrajinci u Nemačkoj moraju da rade ili idu kući

Ovaj „novi plan za izbeglice“ izneo je šef Hrišćansko-demokratske unije u Bundestagu Aleksandar Dobrint, u objavi na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, Ukrajinci ne žele da nađu posao zbog socijalne pomoći koju dobijaju u Nemačkoj kao izbeglice.

U Rumuniji uskoro najveća NATO baza u Evropi

Vazduhoplovna baza "Mihai Kogalničanu" (MK) u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od "Ramštajna" u Nemačkoj, piše Bi-Bi-Si.

Baza MK, nazvana po obližnjem selu koje nosi ime u počast političara iz 19. veka, uskoro će ugostiti eskadron rumunskih "F-16" aviona, nedavno nabavljenih od Norveške, kao i bespilotne letelice "riper".

Razvija se vojno naselje koje će primiti rotirajuće vojno osoblje kopnene vojske, vazduhoplovstva i mornarice NATO-a iz 32 zemlje.

Pilot britanskih vazduplovnih snaga RAF, poručnik Čarli Tega, koji je na službi u bazi MK, kaže da "postoji mnogo veća prisutnost Sjedinjene Države u bazi u Rumuniji.

Tega tvrdi da je napad Rusije na Ukrajinu izmenio "strateški položaj misije".

Tokom njegovog poslednjeg boravka u Rumuniji 2021. godine, NATO piloti leteli su daleko iznad međunarodnih voda Crnog mora.

Međutim, sada se drže zone od 12 nautičkih milja (22 kilometra) iznad rumunskih i bugarskih teritorijalnih voda "kako bi se izbegli nesporazumi i sporne situacije sa Rusima". 

Ukrajina dronovima napala ruske regione

Ukrajina je noćas lansirala desetine dronova na nekoliko ruskih regiona, ali zasad nema izveštaja o šteti, saopštili su ruski zvaničnici u nedelju.

Najmanje 23 bespilotne letelice uništene su iznad zapadnog ruskog regiona Brjanska, koji se graniči sa Ukrajinom, saopštio je gubernator te oblasti Aleksandar Bogomaz.

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane su takođe uništili dronove iznad Smolenske oblasti.

Prema preliminarnim informacijama, nije bilo žrtvava ili veće materijalne štete.

Oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost i u oblasti Lipeck, nekoliko stotina kilometara južno od Moskve.

Mediji tvrde - Ukrajina vrši pritisak na SAD

Ukrajinske vlasti vrše pritisak na Sjedinjene Države da dobiju dozvolu za izvođenje napada raketama Atakams duboko na teritoriju Rusije, javlja AP.

Kako se ističe, ukrajinski zvaničnici insistiraju da im se dozvoli da izvode napade na aerodrome duboko u Rusiji. Sada Oružane snage Ukrajine nemaju takvo oružje.

Predstavnici Oružanih snaga Ukrajine su u razgovoru za agenciju naveli da su im bez odgovarajuće dozvole „vezane ruke“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken potvrdio je 31. maja da je predsednik Džozef Bajden dao dozvoli da se američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju, oko Harkova. Istovremeno, on nije isključio da će se domet napada američkim oružjem na rusku teritoriju povećavati. I nemačka vlada saopštila je da nemačko oružje može da se koristi „za zaštitu od ruskih napada“ u oblasti Harkova.

Odjeknule eksplozije u Kijevu

Eksplozije su odjeknule u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, javljaju ukrajinski mediji.

Seriji eksplozija je odjeknula u Harkovu. Eksplozije su se dogodile i u Žitomirskoj oblasti.

U noći 23. juna snage PVO oborile su 30 dronova iznad Brjanske oblasti. Eksplozije su odjeknule i u Kijevu i Harkovu. Kako javlja AP, ukrajinske vlasti vrše pritisak na Sjedinjene Države da im dozvole da izvode napade raketama Atakams duboko na teritoriju Rusije

BONUS VIDEO: PUTIN DOPUTOVAO U PJONGJANG: Na poziv KIm Džong Una, predsednik Rusije doputovao u Severnu Koreju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO