NETANIJAHU KRITIKUJE BAJDENA U KAPITOLU? Bela kuća strahuje da bi izraelski lider mogao da uzburka kampanju predsedniku demokrata

A.Vojinović

24. 06. 2024. u 06:30

KOLIKA je razmera tenzija između jakih saveznika SAD i Izraela javnost bi mogla da vidi za mesec dana, kada je u američkom Kongresu zakazano obraćanje izraelskog premijera Benjamina Netanijahua. Par nedelja uoči govora izraelskog predsednika vlade zvaničnici iz Bele kuće izrazili su zabrinutost zbog poruka koje bi Netanijahu mogao da iznese za govornicom, naročito, onih sa primesama kritike usmerenih ka američkom predsedniku Džozefu Bajdenu dok se bori za drugi mandat zbog njegove, navodne, nedovoljne podrške ratu protiv palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze.

НЕТАНИЈАХУ КРИТИКУЈЕ БАЈДЕНА У КАПИТОЛУ? Бела кућа страхује да би израелски лидер могао да узбурка кампању председнику демократа

Foto: Profimedia

Kako je izvestio američki portal "Politiko" pozivajući se na neimenovane izvore iz Bajdenove administracije, bojazan među zvaničnicima je porasla poslednjih dana, a naročito posle video-snimka izraelskog premijera u kojem je javno optužio vladu SAD da uskraćuje više vojne pomoći Tel Avivu nego što je poznato. Ove navode je Bela kuća demantovala, istakavši da ne znaju o čemu on govori, te da je samo jedna pošiljka od 2.500 bombi pauzirana početkom maja zbog straha od velike vojne ofanzive na prenaseljeni grad Rafu. Ipak, to nije sprečilo umnožavanje spekulacija da stvari između saveznika ne funkcionišu baš najbolje u poslednje vreme.

- Netanijahuov video uopšte nije bio od pomoći. I mogao bi da pogorša situaciju u Kongresu - rekao je jedan od anonimnih izvora za "Politiko".

Zvaničnici, pak, prognoziraju da će Netanijahu u Kongresu verovatno zahvaliti SAD na podršci i govoriti o dugogodišnjem savezu dveju zemalja, ali i da će tražiti dodatnu pomoć bez ikakvih uslova.

- Velika nepoznanica je da li će Netanijahu iskoristiti trenutak da iznese bilo kakve konkretne kritike na Bajdenov račun ili povodom njegovog odgovora na izraelske operacije u Gazi - istakao je zvaničnik.

Bajdenovi pomoćnici sve više veruju da izraelski lider produžava sukob u enklavi da bi ostao na vlasti, kao i da bi više voleo da se bivši predsednik SAD Donald Tramp vrati u Belu kuću. Netanijahu se, takođe, suočava sa pritiscima kod kuće zbog talaca koje Hamas i dalje drži u zatočeništvu i dela javnosti koji traži vanredne parlamentarne izbore. Izraelskom premijeru bi potencijalne razmirice sa Bajdenom mogle da budu od pomoći kod kuće, ocenjuju analitičari.

Netanijahu je ranije koristio govore u Kongresu u svoje političke svrhe. Obraćanje izaelskog premijera iz 2015. godine razbesnelo je tadašnjeg predsednika Baraka Obamu i demokrate kada je na zajedničkoj sednici kritikovao iranski nuklearni sporazum koji je ta administracija predložila.

U međuvremenu, izraleski premijer je juče na sednici vlade branio svoju odluku da prošle nedelje objavi video-snimak na kome kritikuje SAD zbog zadržavanja isporuka oružja. Pošto je istakao da ceni podršku američkog predsednika, Netanijahu je naveo da je pre četiri meseca došlo do "dramatičnog pada u snabdevanju oružjem Izraela".

- Mnogo nedelja apelovali smo na naše američke prijatelje da ubrzaju isporuke. Radili smo to iznova i iznova. To smo radili na višim ešalonima, i na svim nivoima, i dobili smo razna objašnjenja, ali jedno nismo dobili: osnovna situacija se nije promenila - istakao je Netanijahu.

Azolaj: Ostavili nas na cedilu

GRADONAČELNIK severnog izraelskog grada Metule David Azolaj izjavio je da su njegov grad, koji se nalazi blizu granice sa Libanom, ostavili na cedilu izraelski premijer Benjamin Netanijahu i njegova vlada. "Juče su tri kuće oštećene, a sva dvorišta u ulici su izgorela. Oko 40 odsto privatnih kuća je oštećeno, a blizu 200 je spaljeno u prethodnih osam meseci. Izraelska vlada je nestala, a premijer je verovatno zauzet drugim stvarima", rekao je Azolaj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA POČINJE PETROVDANSKI POST: Evo kojih pravila svi vernici treba da se pridržavaju