NOVI NEPRIJATELJI FRANCUSKIH JEVREJA: Kako se situacija iz Gaze prenela na političku scenu u Francuskoj

Jevreji u Francuskoj su za samo nekoliko meseci u potpunosti promenili svog "istorijskog neprijatelja".

НОВИ НЕПРИЈАТЕЉИ ФРАНЦУСКИХ ЈЕВРЕЈА: Како се ситуација из Газе пренела на политичку сцену у Француској

Foto: Tanjug

Od krajnje desnice, u kratkom roku, postala je to ekstremna levica. Time su se iz osnova promenile i mnoge stvari na ovdašnjoj političkoj sceni.

Od početka izraelsko-palestinskog sukoba i napada Hamasa 7. oktobra, događa se neviđena situacija u Francuskoj, bez presedana i u čitavoj Evropi, zbog reakcije nepotčinjenih Žan Lika Melanšona. Ova politička formacija optužila je Izrael da je njena višedecenijska politika prema Gazi dovela do aktuelne situacije i, što je izazvalo još zapaljivije reakcije u delu javnosti, odbila da svrsta Hamas u terorističku organizaciju. Samim tim isključili su se iz "republikanskog tabora", a to iznenada poklonjeno "upražnjeno" mesto oberučke je prihvatilo krajnje desničarsko Nacionalno okupljanje.

Foto: Goran Čvorović

Stranci čiji je osnivač bio Žan Mari le Pen, a koja je u međuvremenu promenila ime, Jevreji su decenijama okretali leđa smatrajući je antisemitskom, uključujući i zbog takvih izjava starijeg Le Pena koji je svojevremeno umeo da kaže i da su gasne komore bile "detalj" iz Drugog svetskog rata.

Ali od etikete da flertuju s fašizmom, vremenom su stigli do sasvim prihvatljivog saveznika. Poslednji događaji su tome značajno doprineli. Pokazuje to i primer Serža Klarsfelda (89), advokata i istoričara, čuvenog francuskog lovca na naciste, čiji je otac ubijen u Aušvicu. Klarsferd je ovih dana poručio da se ni u jednom trenutku ne bi dvoumio da glasa za Nacionalno okupljanje, ako bi morao da bira između njih i levičarske koalicije u kojoj se trenutno, kao kontrateg krajnjoj desnici, nalaze i Melanšonovi nepotčinjeni.

KRITIKE I NA RAČUN MAKRONA

Danijel Knol se ne protivi samo krajnjim levičarima, već i aktuelnom predsedniku Emanuelu Makronu, posle odluke da se zabrani učešće 74 jevrejske firme na nedavno održanom tradicionalnom salonu naoružanja "Eurosatori" u Vilpentu kod Pariza, koja je izazvala i oštre reakcije Izraela, a samim tim i francuskih Jevreja.

- Imam utisak da se vraćam u ratne godine kada je Jevrejima bilo zabranjeno da uđu u prodavnice – rekao je Knol.

Nacionalni sekretar nepotčinjenih Manuel Bompar je rekao da je šokiran Klarsfeldovom izjavom i optužio ga da je "izgubio vrednosne repere". Ali i mnogi drugi Francuzi su promenili ovu "vrednosnu skalu."

-  Slažem se sa Klarsfeldom. Svi treba da reaguju protiv rasizma i antisemitizma. Danas, nažalost, velika opasnost preti od nepotčinjenih – izjavio je Danijel Knol, sin starice Mirijel Knol koja je ubijena 2018. godine na antisemitskoj osnovi u Parizu.

Osnivač asocijacije po imenu svoje stradale majke, ističe da mu "nije ostavljen izbor."

- Ne razumem da uopšte postoje ljudi koji mogu da glasaju za ovu stranku koja pokazuje mržnju u svakom trenutku. Ne mogu da glasam za pokrete kao što su Antikapitalistička partija ili Nepotčinjeni koji su otvoreno antiizraelski, a samim tim i antijevrejski – kazao je Knol, čiji je otac bio deportovan za vreme rata.

Foto: Julien de Rosa, Pool via AP

Po njemu, nekadašnja stranka Žan Mari le Pena i sadašnja, pod uticajem njegove kćerka Marin le Pen, nisu iste. Ističe da danas nisu ni rasisti, ni antisemiti.

- Kćerka nije odgovorna za oca – naglašava, istovremeno dajući podršku delu desničarskih republikanaca na čelu s Erikom Sjotijem koji su se pridružili Nacionalnom okupljanju.

Oni koji se protive stavu nepotčinjenih, ističu da ova stranka praktično "uvozi" sukob iz Gaze na tlo Francuske, zemlje koja ima najveći broj jevrejske i muslimanske populacije na svom tlu u Evropi. Sve to, kao i nedavno silovanje dvanaestogodišnje devojčice na periferiji Pariza samo zato što je Jevrejka, još više je zateglo situaciju u Francuskoj, s realnim uticajem na predstojeće parlamentarne izbore. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Da li postoji mogućnost da se problemi sa venama ponovo pojave nakon tretmana i kako to možemo sprečiti? (VIDEO)