UKRAJINCI PRIKAZALI LANSIRANJE ATACMS NA KRIM: ISW tvrdi da su za žrtve krivi Rusi! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 06. 2024. u 17:00

UKRAJINSKE trupe napale su Sevastopolj taktičkim raketama dugog dometa ATACMS američke proizvodnje opremljenim kasetnom municijom.

УКРАЈИНЦИ ПРИКАЗАЛИ ЛАНСИРАЊЕ АТАЦМС НА КРИМ: ISW тврди да су за жртве криви Руси! (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Ruski PVO sistemi pogodili su četiri projektila, a bojeva glava još jedne je detonirala na nebu iznad grada i plaže.

Uveče su Oružane snage Ukrajine ponovile lansiranje raketa ATACMS u pravcu Krima. Američke granate presretnute su u oblasti Jevpatorije. Snimak lansiranja osam projektila iz lansera M270B preko teritorije Krima objavili su ukrajinski resursi.

Prema ruskim izvorima, a kao rezultat akcija kijevskog režima, četiri civila su ubijena, a 82 stanovnika grada su hospitalizovana. Regionalni guverner Mihail Razvozžajev proglasio je 24. jun danom žalosti. Ukupan broj žrtava premašio je 150 ljudi.

Rezultate lansiranja rakete snimio je američki dron RQ-4B Global Havk, koji je kao i inače do sada, poleteo iz italijanske vazdušne baze Sigonela.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su dvosmisleno reagovale na napad Kijeva na Krim. Tako je republikanska kongresmenka Mardžori Tejlor Grin pozvala poslanike da zamisle sličnu situaciju u Sjedinjenim Državama.

-Zamislite da je Rusija, koristeći ruski satelit, ispalila kasetnu municiju na plažu na Floridi, rekla je Grin. Parlamentarka je takođe pozvala Vašington da poštuje Ustav i obrati pažnju na zaštitu sopstvene države.

 

ISW: RUSIJA NAMERNO RASPOREDILA VOJNE INSTALACIJE U NASELjENIM PODRUČJIMA KRIMA

Rusija namerno raspoređuje vojne instalacije u blizini civilnih objekata na okupiranom poluostrvu Krim, navode zaposleni u “Institutu za proučavanje rata” (ISW) sa sedištem i Vašingtonu. Prema ISW Rusi tako navodno pokušavaju da odvrate Ukrajinu od vazdušnih udara.

Analitičari ISW ističu da “video snimci i slike pokazuju da su ruske snage rasporedile vojnu opremu u civilna područja na Krimu od početka ruske invazije na Ukrajinu”.

-Rusija verovatno krši sopstvena pravila primene međunarodnog humanitarnog prava, koja kažu da „vojni komandanti treba da izbegavaju postavljanje vojnih ciljeva u ili blizu gusto naseljenih područja, piše “Ukrajinska pravda”, pozivajući se na analitičare ISW.

Pored toga, u istom izveštaju ISW navodi se da je ruska vojska takođe koristila i raspoređivala vojnu opremu u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani i školama u drugim delovima okupirane Ukrajine.

Na sve to ISW se ograđuje i dodaje da navodno ne može nezavisno da proveri da li su ukrajinske snage koristile rakete ATACMS kasetne/raspršene bojeve glave.

Ukrajinska vojna obaveštajna služba je sredinom juna saopštila da je Rusija na Krimu postavila najsavremeniji sistem PVO S-500. Kijev tvrdi da oružje još nije dovoljno ispitano u borbi. Šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov nazvao je protivvazdušni sistem S-50 „eksperimentalnim“.

Kako smo vec izvestili, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije okrivilo je Sjedinjene Države za ukrajinske napade na Krimu, nakon što je 23. juna saopštilo da su ukrajinske snage ispalile pet raketa ATACMS opremljenih kasetnim/disperzionim bojevim glavama na Sevastopolj i da su ruske snage snage su presrele četiri projektila.

Rusko ministarstvo kaže da je pogodak ruskog protivvazdušnog presretača prouzrokovao da se projektil odvoji od putanje leta i da eksplodira, uzrokujući civilne žrtve. Rusija je kasnije okrivila SAD za civilne žrtve u Sevastopolju. Guverner Krima, Mihail Razvožajev, rekao je da su četiri osobe poginule, a 152 povređena u napadu, među kojima je 28 dece.

Foto printskrin/oruzjeonline.com

UDAR NA KRIM RAKETAMA ATACMS KORIGOVAO AMERIČKI DRON

Drugi veliki napad za 24 sata na teritoriju Krima doveo je do značajnih žrtava i razaranja. Dmitrij Rogozin je rekao da je napad američke krstareće rakete ATACMS sa kasetnom municijom, usmerene na plažu u Sevastopolju, korigovan američkim dronom.

Ovaj napad izazvao je masovne žrtve i smrt dece, što se, prema Rogozinu, razlikuje od uobičajenih raketnih napada na koje su stanovnici regiona navikli.

-Udarac američke krstareće rakete ATACMS kasetnom municijom, dizajniranom za maksimalno uništavanje ljudstva, na plaži Sevastopolj, korigovan američkim dronom, koji je doveo do masovnih žrtava i pogibije dece, nije običan raketni napad, na koje smo se, nažalost, navikli. Neminovnost kažnjavanja za takve zločine je fundamentalno pitanje. U suprotnom, biće samo gore, rekao je Rogozin.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO