NAPETO U NEMAČKOJ: Novi pritisci na Vladu, ukrajinske izbeglice stvaraju probleme?

Novosti online

24. 06. 2024. u 16:36

NEMAČKO ministarstvo spoljnjih poslova odbacilo je danas zahteve nekih političara za ukidanjem izbegličkog statusa jednom delu ukrajinskih izbeglica i to opravdalo nesigurnom situacijom u Ukrajini.

НАПЕТО У НЕМАЧКОЈ: Нови притисци на Владу, украјинске избеглице стварају проблеме?

Foto: Foto Shutterstock

- Mi smo svjedoci toga da Rusija u svom ratu, koji se protivi međunarodnom pravu, napada sve delove Ukrajine - rekao je portparol ministarstva spoljnjih poslova. On je ukazao na to da Rusija napada infrastrukturne objekte u celoj zemlji, tako da se nijedan dio Ukrajine ne može smatrati sigurnim.

Ministarstvo spoljnjih poslova je time reagovalo na sve češće zahteve političara demohrišćanske Unije CDU/CSU da se vojno sposobnim ukrajinskim izbeglicama bez zaposlenja ukine izbeglički status te da ih se vrati u rodni kraj.

FOTO: M. S.

Razvila se žestoka rasprava

- Sada, više od dve godine nakon početka rata, mora vladati pravilo: ili zaposlenje ili povratak u neki od sigurnih delova na zapadu Ukrajine - rekao je predsednik zastupničke grupe bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrindt tokom vikenda.

Pre njega je i ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Mihael Stuebgen rekao kako je "apsurdno" da Nemačka svim raspoloživim sredstvima podupire Ukrajinu u obrani od Rusije dok vojno sposobni državljani Ukrajine u Nemačkoj uživaju socijalnu pomoć.

Zahtev političara CSU-a kritikovala je poverenica vlade za obrambena pitanja Marie-Agnes Strak-Zimerman i nazvala ih "bizarnim". Rasprava se povela i o tome trebaju li izbeglice iz Ukrajine od prvog dana boravka primati pune socijalne povlastice koje vrede za osobe kojima je priznat izbeglički ili azilantski status.

Podsećamo, izbeglice i podnositelji zahteva za azilom iz drugih zemalja, dok im se ne odobri status, primaju manju novčanu pomoć nego izjeglice iz Ukrajine čija je pomoć izjednačena s građanima Nemačke koji su u potrazi za zaposlenjem i primaju tzv. građansku pomoć.

Kritičari ukazuju na to da viša stopa socijalne pomoći, koja iznosi 563 eura po odrasloj osobi i time je oko 100 eura viša nego za ostale izbeglice, ne podstiče ukrajinske izbeglice da potraže posao. Uz 563 eura po osobi te dečji doplatak od 250 eura po detetu, država izbeglicama iz Ukrajine podmiruje i troškove stanarine i režija.

Po statističkim podacima koje je objavio javni servis ARD, od 1.3 miliona ukrajinskih izbeglica, koliko ih živi u Nemačkoj, njih 506.000 prima socijalnu pomoć iako se radi o odraslim, radno sposobnim osobama. Prema istim podacima, zaposleno je 187.000 izbeglica iz Ukrajine.

Na nemačkom tržištu rada je trenutno oko 700.000 otvorenih radnih mesta nepopunjeno. Portparol nemačke vlade Stefen Hebestrajt ukazao je i na tzv. Džob Turbo program koji je pokrenula vlada prošle jeseni i koji bi izbeglicama iz Ukrajine trebao omogućiti brži pristup tržištu rada.

Prema procenama Savezne agencije za zapošljavanje, od preko milion izbeglica koje su tokom 2015. i 2016., većinom iz Sirije, stigle u Nemačku, nakon gotovo deset godina je zaposleno 64 posto radno sposobnih.

(Indeks)

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd