DEBATA TEST ZA BAJDENA, TRAMP OTKRIVA POTPREDSEDNIKA: Prva javna rasprava predsedničkih kandidata treba da reši ključna pitanja

A.Vojinović

25. 06. 2024. u 07:15

SADAŠNjI i bivši šef Bele kuće Džozef Bajden i Donald Tramp posle više od četiri godine odmeriće snage oči u oči ovog četvrtka na prvoj televizijskoj debati. Lider republikanaca je najavio da će javnost na dan debate saznati koga je izabrao za potpredsednika, dok će Bajden imati jedinstvenu priliku da uveri birače zašto bi trebalo da glasaju za njega, uprkos kritikama na račun njegovog mentalnog zdravlja.

ДЕБАТА ТЕСТ ЗА БАЈДЕНА, ТРАМП ОТКРИВА ПОТПРЕДСЕДНИКА: Прва јавна расправа председничких кандидата треба да реши кључна питања

Tanjug

Odavno je poznato da će Bajdenov kandidat za potpredsednika SAD ponovo biti Kamala Haris, ali sada se sve se više šuška da bi demokrate mogle i da zamene Bajdena na mestu pretendenta za najvišu funkciju u zemlji. Kritike na račun njegovih godina i zdravlja, kojima vetar u leđa daju brojni gafovi na javnim nastupima, uz slabe rezultate predizbornih anketa, doveli su do toga da demokrate porazmisle o drugom kandidatu. Među prvima je kao zamena pomenuta bivša prva dama Mišel Obama, koja je brzo demantovala te tvrdnje. Kao novi izbor demokrata navodi se i potpredsednica Kamala Haris.

Ugledni američki novinar Simor Herš takođe je ocenio da bi Demokratska partija mogla da se predomisli oko svog kandidata na predsedničkim izborima, ukoliko se Bajden "obruka" na prvoj debati s Trampom.

- Rečeno mi je da je jedna od opcija, ukoliko debata po Bajdena prođe veoma loše, da se postigne dogovor s njim i njegovim porodičnim savetnicima da prisustvuje Demokratskoj konvenciji u Čikagu na kojoj će mu čestitati kao pobedniku trke za nominaciju, a zatim će je odbiti, te ostaviti sve mogućnosti otvorenim - napisao je Herš na svom blogu.

Prema njegovim rečima, ukoliko dođe do ovakvog scenarija, kandidat demokrata mogao bi da bude guverner Kalifornije Gevin Njusom ili prvi čovek Ilinoisa Džej Priker.

S druge strane, kandidatura lidera republikanaca je čvrsta, ali Tramp još nije objavio ko će biti kandidat za potpredsednika. On je za En-Bi-Si njuz samo nagovestio da ima kandidata "u svojoj glavi". Trampova tajanstvenost je pojačala spekulacije u američkim medijima, pa se prema izvorima En-Bi-Sija kao glavni kandidati za potpredsednika bivšeg stanara Bele kuće pominju guverner Severne Dakote Dag Burgum i senator iz Ohaja Džej Di Vens.

Vens je nekad bio Trampov kritičar, ali sada važi za otvorenog pristalicu bivšeg predsednika u Kongresu i često glasa u skladu sa njegovim interesima. On se, tako, usprotivio zakonu o pomoći Ukrajini ranije ove godine, usvojivši Trampovu kritiku na račun nove finansijske vakcine za Kijev.

Burgum je bio jedan od kandidata za predsednika Republikanske stranke, ali se povukao iz trke prošlog decembra. Bivši direktor "Majkrosofta" i guverner u drugom mandatu, smatra da je svejedno ko će biti kandidat za potpredsednika, jer "Tramp može sam da pobedi na ovim izborima".

Šansu da postane Trampov zamenik mogao bi da ima i senator sa Floride Marko Rubio, koji redovno brani lidera republikanaca na javnim nastupima, i mogao bi da postane prvi Latinoamerikanac na toj funkciji. Si-En-En navodi da bi se u bubnju moglo naći i ime senatora iz Južne Karoline Tima Skota, pa čak i bivše guvernerke te države Niki Hejli, koja se poslednja povukla iz trka za predsedničkog kandidata republikanaca.

Bez publike prvi put od 1976.

DEBATA predsedničkih kandidata održaće se u 27. juna u Atlanti u Džordžiji u 3.00 po evropskom vremenu. Domaćin je američka TV mreža Si-En-En. Zanimljivo je da prvi put od od 1976. godine, u studiju neće biti publike. Oba kandidata pristala su da im se mikrofoni ugase kada nije njihov red da govore, čime se umanjuje mogućnost upadanja u reč. Tokom debata uoči predsedničkih izbora 2020. godine, Tramp i Bajden su više puta prekidali jedan drugog. Na kraju debate, kandidati će imati dva minuta za završne argumente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)