"POVEĆAVA SE RIZIK OD NUKLEARNOG SUKOBA..." Jezivo upozorenje iz Turske - Cena rata veoma je visoka za region i ceo svet

Novosti online

24. 06. 2024. u 21:12

TURSKI ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da smatra važnim uslove za traženje mirnog rešenja sukoba u Ukrajini koje je objavio ruski predsednik Vladimir Putin.

ПОВЕЋАВА СЕ РИЗИК ОД НУКЛЕАРНОГ СУКОБА... Језиво упозорење из Турске - Цена рата веома је висока за регион и цео свет

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, tokom sastanka u Moskvi 11. juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, on mu je preneo poruku turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana po pitanju rešavanja ukrajinskog sukoba.

- Tokom posete Moskvi, sagovornicima sam preneo rizike od širenja rata velikih razmera. Preneli smo sagovornicima da je u Ukrajini potreban mir, a da Rusija mora da zauzme određeni stav. Zapravo, dva dana kasnije gospodin Putin je naveo uslove tačku po tačku. Važno je da je Putin to rekao - rekao je Fidan u intervjuu za „Haberturk TV“, nakon sastanka sa ruskim liderom u Moskvi.

Foto Tanjug/AP

Fidan je istakao i da će rizik od nuklearnog sukoba postojati sa nastavkom sukoba u Ukrajini.

- Upravo to (nuklearni rizik) smo od samog početka isticali i na to upozoravali. Sve dok rat bude trajao, ovaj rizik će postojati. Od toga ne može da se pobegne. Svaka strana će biti prinuđena da koristi metode koje menjaju tok događaja. Nastaje situacija u kojoj se varnica može proširiti na druga mesta - rekao je Fidan.

Turski ministar dodao je da je cena rata visoka za ceo svet.

- Cena rata veoma je visoka za region i ceo svet. Što je još ozbiljnije, ovaj rizik može rasti i širiti se. Može se geografski širiti. Na dnevnom redu se može naći pitanje mogućnosti primene nuklearnog oružja - istakao je on.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KINESKI DRON PRVI NA MONT EVERESTU: Pogledajte kako nosi teret

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru