EKSPLOZIJA PA POŽAR: Bar 16 žrtava u nesreći u fabrici u Južnoj Koreji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 00:10

SNAŽNA eksplozija zapalila fabriku litijumskih baterija u Južnoj Koreji, pri čemu je poginulo najmanje 16 ljudi, a operacija potrage i spasavanja je u toku za još pet osoba koje se vode kao nestale, javlja Rojters.

ЕКСПЛОЗИЈА ПА ПОЖАР: Бар 16 жртава у несрећи у фабрици у Јужној Кореји

Foto Tanjug/AP

Požar, koji je većim delom ugašen, zahvatio je fabriku koju vodi proizvođač baterija "Arisel" u Hvasongu, u blizini Seula.

Lokalni vatrogasci su rekli novinarima da je požar izbio nakon niza eksplozija baterija u skladištu u kojem ih je bilo oko 35.000. Još se ne zna šta je izazvalo eksploziju.

Saopšteno je da je 16 ljudi umrlo, a dvoje su zadobili opekotine i druge ozbiljne povrede, dok spasioci još tragaju za pet osoba koje se vode kao nestale.

Profesor Kim Jae Ho, stručnjak za požare i prevencije katastrofa, rekao je da se vatra verovatno prebrzo proširila da bi radnici mogli pobeći.

-Materijali za baterije kao što je nikl su lako zapaljivi. Zato često nema dovoljno vremena za reagovanje, u poređenju sa požarom izazvanim drugim materijalima, objasnio je profesor.

Foto Tanjug/AP

Ministar unutrašnjih poslova Li Sang Min je pozvao lokalne vlasti da preduzmu korake da spreče bilo kakve opasne hemikalije da zagade okolinu.

Osnovan 2020. godine, "Arisel" proizvodi primarne litijumske baterije za senzore i radiokomunikacione uređaje, a im 48 zaposlenih.

TV snimci uživo pokazuju kako vatrogasci prskaju oštećenu čeličnu i betonsku zgradu. Gornji delovi konstrukcije su pali, a delovi su zbog jačine eksplozije odleteli na ulicu.

Južna Koreja je jedan od ključnih svetskih proizvođača litijum-jonskih baterija – iako je, kao i većina drugih zemalja, njena proizvodna sposobnost manja u poređenju sa Kinom.

Litijumske baterije se koriste za napajanje električnih vozila i gotovo svih modernih ličnih elektronskih uređaja poput telefona i laptopova. Iako su ove baterije dizajnirane sa bezbednosnim karakteristikama, sklone su paljenju ili eksploziji kada su izložene visokim temperaturama, fizičkom oštećenju ili prepunjavanju.

Južna Koreja, velika industrijska privreda, uložila je napore da poboljša svoju sigurnost nakon nekoliko prošlih nesreća, od kojih se za mnoge okrivljuje nemar.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu