ASANŽ NA OSLOBODI UOČI IZBORA U SAD: Bajden razmatrao odustajanje od tužbe, Tramp najavio da će ga pomilovati ako pobedi DŽoa

A.Vojinović

25. 06. 2024. u 21:29

POSLE dugih 12 neizvesnih godina u zatočeništvu, osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž (52) je na slobodi!

АСАНЖ НА ОСЛОБОДИ УОЧИ ИЗБОРА У САД: Бајден разматрао одустајање од тужбе, Трамп најавио да ће га помиловати ако победи Џоа

Tanjug

Čuveni uzbunjivač pristao je da prizna krivicu po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke vlade, objavio je okružni sud SAD. Australijanac, koga je američko ministarstvo pravde teretilo po optužbama za špijunažu i kome je pretilo izručenje SAD, danas je posle pet godina provedenih u britanskom zatvoru Belmarš napustio odaje sa rešetkama i ukrcao se na avion za ostrvo Sajpana na Severnim Marijanskim Ostrvima, gde bi večeras trebalo da bude saslušan u američkom sudu.

Očekivalo se da će Asanž na sudu sklopiti sporazum o priznanju krivice, te da će mu biti pripisano vreme koje je već odslužio u zatvoru i da će posle toga, konačno, biti na slobodi i moći da se vrati kući. Američki tužioci izjavili su da je Asanž želeo da ide na sud u blizini svog doma u Australiji, ali ne i na kontinentalnom delu SAD. Ostrvo Sajpana se, inače, nalazi na oko 3.200 kilometara od Australije. Britanski mediji su objavili da je sporazum sklopljen prošle nedelje, 19. juna.

Foto: Tanjug/AP

Iako se već mesecima šuškalo da bi Asanž mogao da nađe zajednički jezik sa američkim tužiocima, reakcije su danas bile podeljene. Dok su jedni pozdravljali odluku suda, drugi su kritikovali američko pravosuđe. Kao jedan od glavnih razloga zašto je sporazum sklopljen upravo sada pominju se predsednički izbori u SAD.

Aktuelni šef Bele kuće Džozef Bajden je nedavno poručio da razmatra zahtev Australije da odustane od tužbe, dok je lider republikanaca Donald Tramp izjavio da će pomilovati Asanža ukoliko osvoji drugi mandat u novembru. Potez američkih tužilaca analitičari ocenjuju kao vid sakupljanja političkih poena usred kampanje u kojoj se, inače, lider demokrata lošije kotira. A nezavisni kandidat za predsednika SAD Robert Kenedi Mlađi pozdravio je oslobađanje.

Pretilo mu 175 godina zatvora

AMERIČKE vlasti su gonile osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža zbog optužbi za špijunažu povodom objavljivanja stotina hiljada poverljivih vojnih i vladinih dokumenata na toj platformi koje mu je dostavila bivša analitičarka vojne obaveštajne službe Čelsi Mening 2010. i 2011. godine. SAD su optužile Asanža da je ugrozio živote poverljivih izvora objavljivanjem nefiltriranih podataka i godinama tražile njegovo izručenje. On se suočio sa 18 optužbi i sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 175 godina. Britanske vlasti su tražile uveravanja od SAD da neće dobiti smrtnu kaznu.

"Vikiliks" je objavio na platformi da je njihov osnivač slobodan posle 1.901 dana koji je proveo izolovan, u zatvorskoj ćeliji veličine dva puta tri:

- "Vikiliks" je objavio revolucionarne priče o korupciji i kršenju ljudskih prava, pozivajući moćne na odgovornost za svoje postupke. Kao glavni urednik Džulijan je skupo platio ove principe, i pravo naroda da zna istinu. Dok se vraća u Australiju, zahvaljujemo svima koji su bili uz nas, borili se za nas i ostali potpuno posvećeni borbi za njegovu slobodu. Džulijanova sloboda je naša sloboda - poručili su.

Tanjug

Asanžova supruga Stela je za Bi-Bi-Si izjavila da je sada prioritet da Džulijan ponovo ozdravi, da bude u kontaktu sa prirodom i da ima privatnost. Ona je navela da njihova dva dečaka, koja ga još nisu upoznala, zasad još ne znaju da im se otac vraća kući, ali da su im rekli da ih čeka veliko iznenađenje u Australiji. Dok je njen suprug bio u avionu, na društvenim mrežama je zatražila podršku od korisnika da prate njegov let, "u slučaju da nešto pođe po zlu".

Stela je istakla da je australijska vlada platila 500.000 američkih dolara za Asanžov let iz Velike Britanije do Australije preko Tajlanda i Severnih Marijanskih ostrva, napomenuvši da će novac vratiti iz fonda osnovanog za pomoć njenom suprugu.

Dok je britanska vlada odbila da prokomentariše oslobađanje osnivača "Vikiliksa", australijski premijer Entoni Albaniz je u parlamentu istakao da njegova zemlja želi da se Džulijan Asanž što je pre moguće vrati kući.

- Bez obzira na stavove koje ljudi imaju o gospodinu Asanžu, njegovim aktivnostima, slučaj se predugo odugovlačio - rekao je Albaniz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru