TRAMP JE DOBIO PLAN ZA KRAJ RATA: Zaustaviti američku vojnu pomoć Kijevu ako ne pregovara o miru sa Moskvom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 20:01

DVA ključna savetnika Donalda Trampa predstavila su mu plan za okončanje ruskog rata u Ukrajini – ako pobedi na predsedničkim izborima 5. novembra – koji uključuje da će saopštiti Ukrajini da će dobiti više američkog oružja samo ako uđe u mirovne pregovore.

ТРАМП ЈЕ ДОБИО ПЛАН ЗА КРАЈ РАТА: Зауставити америчку војну помоћ Кијеву ако не преговара о миру са Москвом

Foto: Profimedia

Sjedinjene Države bi istovremeno upozorile Moskvu da bi svako odbijanje pregovora rezultiralo povećanom podrškom SAD Ukrajini, rekao je u intervjuu penzionisani general-potpukovnik Kit Kelog (Keith Kellogg), jedan od Trampovih savetnika za nacionalnu bezbednost.

Prema planu koji su izradili Kelog i Fred Flajc (Fred Fleitz), koji su obojica služili kao šefovi osoblja u Trampovom Savetu za nacionalnu bezbednost tokom njegovog predsedavanja 2017-2021, postojaće prekid vatre zasnovan na preovlađujućim borbenim linijama tokom mirovnih pregovora, rekao je Flajc.

Oni su Trampu predstavili svoju strategiju, a republikanski predsednički kandidat je pozitivno odgovorio, dodao je Flajc.

-Ne tvrdim da se složio sa tim ili se slagao sa svakom rečju, ali bilo nam je drago što smo dobili povratne informacije, rekao je on.

Trampov portparol Stiven Čung rekao je da samo izjave Trampa ili ovlašćenih članova njegove kampanje treba da se smatraju zvaničnim.

Strategija koju su izložili Kelog i Flajc je do sada najdetaljniji plan Trampovih saradnika, koji je rekao da bi mogao brzo da reši rat u Ukrajini ako pobedi predsednika Džoa Bajdena na izborima 5. novembra, iako nije rekao kako bi uradi to.

Predlog bi označio veliku promenu u stavu SAD o ratu i suočio bi se sa protivljenjem evropskih saveznika i unutar Trampove Republikanske stranke.

Kremlj je rekao da bi svaki mirovni plan koji predloži moguća buduća Trampova administracija morao da odražava realnost na terenu, ali da je ruski predsednik Vladimir Putin ostao otvoren za razgovore.

-Vrednost svakog plana leži u nijansama i uzimanju u obzir stvarnog stanja stvari na terenu, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Rojters.

-Predsednik Putin je više puta rekao da je Rusija bila i ostaje otvorena za pregovore, uzimajući u obzir stvarno stanje stvari na terenu, rekao je on.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je u utorak da bi zamrzavanje neprijateljstava na preovlađujućim linijama fronta bilo „čudno“, imajući u vidu da je Rusija prekršila međunarodno pravo invazijom na Ukrajinu.

-Ukrajina ima apsolutno jasno razumevanje i to je navedeno u formuli mira koju je predložio predsednik (Vladimir) Zelenski, tamo je jasno rečeno – mir može biti samo pošten i mir može biti zasnovan samo na međunarodnom pravu, rekao je on Rojtersu.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće saopštio je da Bajdenova administracija neće naterati Ukrajinu na pregovore sa Rusijom.

-Predsednik Bajden veruje da su sve odluke o pregovorima na Ukrajini, rekla je portparol NSC Adrijen Votson.


ČLANSTVO U NATO NA ČEKANjU

Ključni elementi plana izneseni su u javno dostupnom istraživačkom radu, koju je objavio „America First Policy Institute“, trust mozgova naklonjenog Trampu u kojem Kelog i Flajc imaju vodeće pozicije.

Kelog je rekao da bi bilo ključno brzo dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto ako Tramp pobedi na izborima.

-Mi kažemo Ukrajincima: "Morate da dođete za sto, a ako ne dođete za sto, podrška Sjedinjenih Država će presahnuti", rekao je on. -A ti kažeš Putinu: "On mora da dođe za sto, a ako ti ne dođeš za sto, onda ćemo Ukrajincima dati sve što im treba da te ubiju na terenu".

Prema njihovom istraživačkom radu, Moskva bi takođe bila nagovorena za sto sa obećanjem da će članstvo Ukrajine u NATO biti odloženo na duži period.

Rusija je izvršila invaziju na susednu Ukrajinu u februaru 2022. Do izvesnog uspeha Rusije u poslednjih nekoliko meseci, linije fronta su se jedva kretale od kraja te godine, uprkos desetinama hiljada mrtvih sa obe strane u nemilosrdnom rovovskom ratu, najkrvavijim borbama u Evropi od Drugog svetskog rata.

Flajc je rekao da Ukrajina ne mora formalno da ustupi teritoriju Rusiji prema njihovom planu. Ipak, rekao je on, malo je verovatno da će Ukrajina u bliskoj budućnosti povratiti efektivnu kontrolu nad svom teritorijom.

-Naša briga je da je ovo postao rat iscrpljivanja koji će ubiti čitavu generaciju mladića, rekao je on.

Trajni mir u Ukrajini bi zahtevao dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu, rekli su Kelog i Flajc. Flajc je dodao da će „naoružavanje Ukrajine do zuba” verovatno biti ključni element toga.

-Predsednik Tramp je više puta izjavio da će glavni prioritet u njegovom drugom mandatu biti brzo pregovaranje o okončanju rata Rusije i Ukrajine, rekao je Trampov portparol Čeng.

Portparol Bajdenove kampanje Džejms Singer rekao je da Tramp nije zainteresovan da se suprotstavi Putinu ili brani demokratiju.


PREDNOST MOSKVE

Neki republikanci će biti uzdržani da plaćaju za više resursa Ukrajini prema planu. SAD su potrošile više od 70 milijardi dolara na vojnu pomoć Ukrajini od invazije Moskve „Ono što (Trampove pristalice) žele da urade jeste da smanje pomoć, ako ne i da je isključe“, rekao je Čarls Kupčan, viši saradnik u Savetu za spoljne poslove.

Putin je ovog meseca rekao da bi rat mogao da se završi ako Ukrajina pristane da odustane od svojih ambicija da se pridruži NATO-u i preda četiri istočne i južne provincije na koje Rusija polaže pravo.

Tokom prošlonedeljnog sastanka Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, francuski i britanski ambasadori ponovili su svoje mišljenje da se mir može tražiti samo kada se Rusija povuče sa ukrajinske teritorije, stav koji Kijev deli.

Nekoliko analitičara je takođe izrazilo zabrinutost da bi plan Keloga i Flajca mogao dati Moskvi prednost u pregovorima.

-Ono što Kelog opisuje je proces koji je nagnut ka tome da Ukrajina odustane od sve teritorije koju Rusija sada zauzima, rekao je Danijel Frid, bivši pomoćnik državnog sekretara koji je radio na politici Rusije.

Tokom prošlonedeljnog podcast intervjua, Tramp je odbacio mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu i izgledao je skeptičan u pogledu toga da Ukrajina postane članica NATO-a. On je naznačio da će brzo preći na smanjenje pomoći Kijevu ako bude izabran.

Bajden se dosledno zalagao za veću pomoć Ukrajini, a njegova administracija podržava njen eventualni ulazak u NATO. Ranije ovog meseca, Bajden i Zelenski potpisali su desetogodišnji bilateralni sporazum o bezbednosti.

(reuters)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEZAPAMĆEN SKANDAL: UEFA zgrozila sav normalan svet, Ubij Srbina je dozvoljeno pevati na EURO 2024!