SIJARTO RAZGOVARAO SA VANGOM: Mađarsko predsedavanje EU imaa za cilj razvoj saradnjesa Kinom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 06. 2024. u 20:05

RAZVIJANjE saradnje sa Kinom biće važan cilj mađarskog predsedavanja EU, jer bi moglo znatno pomoći u ostvarivanju ciljeva zaštite životne sredine i konkurentnosti, izjavio je danas Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine nakon telefonskog razgovora sa svojim kineskim kolegom Vang Jiem.

СИЈАРТО РАЗГОВАРАО СА ВАНГОМ: Мађарско председавање ЕУ имаа за циљ развој сарадњеса Кином

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je rekao da je Kina vredan partner i zato što je "jedan od najodlučnijih, najglasnijih i najposvećenih zagovornika mira", navodi se u saopštenju mađarskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi MTI.

Šef mađarske diplomatije je pozdravio zajednički kinesko-brazilski predlog za mir u Ukrajini i rekao da Mađarska u potpunosti podržava taj predlog jer bi mogao poslužiti kao dobra osnova za prekid vatre i mirovne pregovore.

Potvrdio je da su on i Vang saglasni da se "pojačaju zajednički napori za mirovno posredovanje jer je to jedini način da se izbegnu još veći gubici zaraćenih strana, Evrope i sveta".

Prema rečima Sijarta ekonomska saradnja sa Kinom mogla bi biti podsticaj za evropsku konkurentnost, koja se nedavno znatno pogoršala.

-Mađarska je najbolji primer za korist od ekonomske saradnje između Istoka i Zapada zasnovane na međusobnom poštovanju i zdravom razumu, jer najveće istočne i zapadne kompanije ovde sarađuju. Evropa bi prosperirala kada bi mogla da pojača saradnju sa Kinom umesto da koristi ideološki pristup i teži izolaciji i uvođenju tarifa, rekao je Sijarto.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OSTAVKA? AJDE, SLEDEĆE PITANJE... Prva izjava Piksija nakon sletanja u Beograd