U TOKU POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA U BOLIVIJI: Oglasili se zvaničnici

Tanjug

26. 06. 2024. u 23:18

Bolivijski zvaničnici tvrde da je u toku državni udar protiv levičarske administracije Luisa Arsea, nakon što su snimci na društvenim mrežama pokazali da su teško naoružane trupe preuzele kontrolu nad centrom La Paza i da vojna policija pokušava da zauzme bivšu zgradu vlade.

У ТОКУ ПОКУШАЈ ДРЖАВНОГ УДАРА У БОЛИВИЈИ: Огласили се званичници

Foto: Tanjug/AP

Prethodno je Arse je na svom nalogu na platfromi Iks napisao da je u toku ''neregularno raspoređivanje'' pojedinih jedinica vojske i dodao da se ''demokratija mora poštovati'', prenosi Gardijan.

''Saopštavamo međunarodnoj zajednici da je u toku pokušaj državnog udara protiv naše demokratski izabrane vlade'', napisao je potpredesednik zemlje David Čokeuanka na svom nalogu na Iksu, dok je ministarka spoljnih poslova Selinda Sosa Lunda izjavila da su neke vojne jedinice pokrenule napad na ''demokratiju, mir i nacionalnu bezbednost''.

Bivši predsednik Evo Morales pozvao je pristalice da izađu na ulice i blokiraju puteve kako bi se suprotstavili navodnom pokušaju puča, za koji je okrivio nedavno smijenjenog komandanta vojske generala Huana Hozea Zunjigu, koji je navodno smijenjen sa funkcije uoči nemira u prestonici La Pazu.

- Nećemo dozvoliti oružanim snagama da krše demokratiju i zastrašuju narod - poručio je Morales.

Bolivijski list Los Tijempos preneo je izjavu neimenovanog vojnog komandanta koji je rekao da je Arse ''za sada i dalje predsednik''. Arse je uoči svoje inauguracije 2020. rekao da je tada u Boliviji ponovo osvojena demokratija, poručivši da ta zemlja ''neće tolerisati bilo kakvu vrstu de fakto diktatorskog režima ili državnog udara u Latinskoj Americi''.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO