DEBATA DŽOA I DONALDA KAO DODELA OSKARA: Ceo svet priča o mogućim temama

A.Vojinović

27. 06. 2024. u 23:20

BITI ili ne biti. Čuvena rečenica Šekspirovog junaka Hamleta iz istoimenog dela odzvanja je u glavama novih-starih kandidata za predsednika SAD Džozefa Bajdena (81) i Donalda Trampa (78) pred debatu koja će po svim najavama po gledanosti stati rame uz rame sa holivudskom dodelom Oskara.

ДЕБАТА ЏОА И ДОНАЛДА КАО ДОДЕЛА ОСКАРА: Цео свет прича о могућим темама

Tanjug

Rasprava dvojice najstarijih pretendenata za šefa Bele kuće u političkoj istoriji SAD čeka se kao nijedna do sad.

Nadmudrivanje će biti u "prajm tajmu" u TV studiju u Atlanti i pre održavanja je privlači veliku pažnju publike, jer se očekuje da više nego ijedan drugi trenutak u dosadašnjoj kampanji dvojice kandidata biračima reši dilemu kome da ukažu poverenje na izborima 5. novembra.

Provedite noć uz "Novosti" i debatu dva američka predsednička kandidata

Uživo debatu možete pratiti na portalu "Večernjih novosti" od 3 sata ujutru po našem vremenu.

Debata je će biti održana u izmenjenom formatu, pa će politički rivali razmenjivati stavove bez prisustva publike u studiju i sa isključenim mikrofonima dok drugi govori, kako bi se umanjila mogućnost upadanja u reč. U memoriji građana je i dalje odzvanjala Bajdenova rečenica iz 2020. i njihove prve debate kada je, vidno isfrustriran, Trampu usred rasprave poručio "Hoćeš li ućutati, čoveče?".

Iako se uoči debate ne zna o kojim temama će polemisati bivši i sadašnji predsednik SAD, to ne sprečava stane medije i analitičare da stavljaju papiriće sa pretpostavkama u bubanj. Tako se pominje da će polemika Bajdena i Trampa obuhvatiti probleme ekonomije, migracija, abortusa, ratova koji bukte u Ukrajini i na Bliskom istoku. Takođe, predviđa se da debata neće moći da prođe bez kritika na račun optužnica sa kojima se sučava lider republikanaca, koji je nedavno postao i prvi bivši predsednik SAD osuđen zbog krivičnog dela. S druge strane, na Trampovom tapetu mogle su se naći kritike usmerene ka Bajdenovom sinu Hanteru koji je nedavno proglašen krivim za kršenje saveznog zakona.

Prema anketi Rojtersa i istraživačke agencije Ipsos, glasači u SAD smatraju da je Tramp, kad je reč o ekonomiji, bolji predsednički kandidat, a Bajden kad je u pitanju očuvanje demokratije. Ipak, glavno pitanje koje je provejavalo kroz glave birača je da li su kandidati sposobni za drugi mandat uzevši u obzir njihove poodmakle godine. Ipak, kada je reč o ovom pitanju reflektor je više bio uperen ka aktuelnom predsedniku Bajdenu koji je imao težak zadatak da, uprkos brojnim gafovima i optužbama da nije mentalno sposoban, ubedi birače u suprotno.

Kenedi sam onlajn

SVI kandidati van glavnih stranaka, uključujući Roberta F. Kenedija Mlađeg, nisu uspeli da se kvalifikuju za fazu debate do isteka roka 20. juna. Štab Kenedijeve kampanje najavio je sopstvenu onlajn "debatu" u isto vreme kada se održavala rasprava Bajdena i Trampa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!