FON DER LAJENOVA NAKON IMENOVANJA: Zahvalna, tražiću potvrdu Evropskog parlamenta

Tanjug

28. 06. 2024. u 07:59

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen zahvalila je liderima EU na tome što su podržali njeno imenovanje za drugi mandat na čelu Komisije i poručila da će sada tražiti potvrdu od Evropskog parlamenta, nakon što predstavi svoje političke smernice za narednih pet godina.

ФОН ДЕР ЛАЈЕНОВА НАКОН ИМЕНОВАЊА: Захвална, тражићу потврду Европског парламента

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Fon der Lajenova je na konferenciji za novinare nakon samita lidera EU rekla da je počastvovana i da joj je drago da može da podeli "ovaj veoma poseban trenutak" sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, koja je imenovana za šefa evropske diplomatije, i bivšim portugalskim premijerom Antonijom Koštom, koji je izabran za novog predsednika Evropskog saveta.

- Sada ću tražiti potvrdu za svoje imenovanje od Evropskog parlamenta, nakon što predstavim svoje političke smernice za naredniih pet godina - navela je Fon der Lajenova.

Fon der Lajenova je, na pitanje da prokomentariše buduću saradnju sa Koštom, naglasila da se veoma raduje saradnji sa njim.

- On je vredan političar. Veoma je orijentisan ka ciljevima, ali ima i divan humor. Veoma se radujem što ću raditi sa njim - poručila je ona.

Kalas je na konferenciji za novinare ponovila da je počastvovana zbog podrške Evropskog saveta, navodeći da je to ogromna odgovornost u vreme geopolitičkih tenzija.

- U Evropi postoji rat, ali postoji i rastuća nestabilnost na globalnom nivou, to su takođe glavni izazovi za evropsku spoljnu politiku - navela je Kalas. Ona je dodala da je njen cilj da radi za evropsko jedinstvo i štiti evropske interese i vrednosti u promenjenom geopolitičkom kontekstu i gradi globalna partnerstva.

- Zato ću nastojati da radim sa državama članicama, kao i sa svim institucijama - poručila je Kalas.

Preko video-linka na konferenciji se obratio i Košta, koji je rekao da je oduševljen što je tu, zajedno sa Fon der Lajenovom i Kalas, i što će uskoro biti deo tog tima.

- One su obe izvanredne Evropljanke i siguran sam da će naša saradnja biti veoma uspešna da služimo Evropi i evropskim građanima - poručio je Košta. On je konstatovao da se Evropa i svet suočavaju sa izazovnim trenucima, ali je ocenio da je EU pokazala svoju otpornost u prošlosti, "uvek nalazeći snagu u jedinstvu".

- A izgradnja jedinstva sa državama biće moj glavni prioritet kada preuzmem svoju poziciju - naveo je Košta i dodao da će se tokom mandata usredsrediti i na sprovođenje strateške agende, koju je danas odobrio Evropski savet.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je, nakon što su lideri EU postigli dogovor o raspodeli vodećih funkcija u EU, da je "misija ostvarena": Lideri EU izabrali su prvog dana samita Evropskog saveta bivšeg portugalskog premijera Antonija Koštu za predsednika Evropskog saveta i predložili Ursulu fon der Lajen za kandidata za novi mandat na čelu Evrpske komisije, a estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku. Imenovanje Fon der Lajen i Kalas na mesto predsednika Komisije, odnosno šefa evropske diplomatije, sada mora da potvrdi Evropski parlament. Sa druge strane, Evropski savet sam bira svog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKI ZET POTOPIO ITALIJANE: Švajcarac oženio lepu Srpkinju sa tetovažom koja nosi moćno značenje (FOTO)