RAT U UKRAJINI: Iskanderi uništavaju HIMARSE i S-300; VSU napredovao kod Krasnog Limana, Rusi lome front u Donbasu (MAPA/VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 06. 2024. u 08:23 >> 02:30

RAT u Ukrajini - dan 856.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Искандери уништавају ХИМАРСЕ и С-300; ВСУ напредовао код Красног Лимана, Руси ломе фронт у Донбасу (МАПА/ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

 

Izveštaj sa fronta: Iskanderi uništavaju HIMARSE i S-300; VSU napredovao kod Krasnog Limana, Rusi lome front u Donbasu (MAPA)

Ukrajinske formacije napale su bespilotnim leteliama magistralni naftovod Družba u Tambovskoj oblasti, u toku su radovi na otklanjanju posledica;

Ruske trupe su izvele udare sa taktički raketni sistemom Iskander na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Ukrajine. Konkretno, u oblasti Nikolajev, pogođen je hangar sa MLRS M270 MLRS i drugom opremom Oružanih snaga Ukrajine, a u Odeskoj oblasti rakete su uništile stanice za osvetljenje i male visine, kao i kontrolni centar.

Ilustracija telegram rybar


Na Hersonskom frontu vode se borbe na ostrvima, posebno u oblasti Antonovskog mosta. Ruska vojska napreduje, ali je to veoma teško - postoje ozbiljni problemi sa rotacijom, evakuacijom ranjenih i snabdevanjem pijaćom vodom. S obzirom na toplo vreme, potreba za vodom je povećana, a korišćenje vode iz starih bunara i lokalnih rezervoara nosi rizik od izbijanja zaraznih bolesti, poput kolere. FAB je uništio još jednu tačku operatera UAV na desnoj obali.

Nema promena na lokaciji Zaporožje u oblasti Rabotino i Verbovoje. Bilo je izveštaja o borbama u oblasti Zagornoje, razmere borbi u ovom selu su nejasne, čekaju se potpunije informacije.



U pravcu južnog Donjecka, Oružane snage Rusije probijaju se iz južnog dela Urožajnoja i potiskuju odbranu Oružanih snaga Ukrajine bliže centru.

Iz pravca Donjecka, iz Krasnogorovke izveštavaju o teškom napredovanju Oružanih snaga Rusije kroz jednospratnice u zapadnom delu grada - ideja je da se VSU odseče od komunikacija. Ovaj manevar još nije završen. Na jugu od magistralnog puta od Novomihajlovke ka putu Konstantinovka-Ugledar ima napredovanja naših.



Na Avdejevskom frontu u oblasti Karlovke, Oružane snage Rusije gađaju utvrđenja Oružanih snaga Ukrajine. U Jasnobrodovki, sudeći po operativnim podacima, dolazi do taktičkog napredovanja, linija odbrane VSU postepeno popušta pred ruskim naletom. Nešto severnije, u Sokolu, završava se čišćavanje sela. U Novoselovki Prvoj oružane snage Ukrajine do sada odbijaju sve ruske napade i drže svoje linije. Borbe su veoma žestoke.

Ilustracija telegram rybar


Iz oblasti Đeržinska (Torecka) stižu vesti da se ruska vojska učvrstila na južnoj periferiji Novgoroda (Njujorka) i pokušava da napreduje. Lokalni uspesi zabeleženi su u oblastima Železni (Zalizni), Kirovsk (Pivnični), Južni (Pivdeni). Situacija za ukrajinske oružane snage je veoma teška. O njihovim pokušajima da ojačaju odbranu izveštavaju se sa linija fronta, ali istovremeni napadi sa više strana onemogućavaju prikupljanje snaga.

Na Artjomovskom (Bahmutskom) frontu, Oružane snage Rusije izbacuju ostatke Oružanih snaga Ukrajine iz zapadnog dela mikrookruga Kanal u Časovom Jaru. Oružane snage Ukrajine pokušavaju da vežu bokove, namećući borme prsa u prsa, po svemu sudeći, borbe se ponovo vode u Andrejevci i Klešćejevki, nejasan je status naselja.



Na Severskom frontu ruske snagei odbijaju protivnapade VSU u Razdolovki, a u toku je akcija čišćenja sela. Oružane snage Ukrajine granatiraju naseljeno područje artiljerijom i bespilotnim letelicama. U rejonu Belogorovke borbe su intenzivirane, VSU pokušava da izvrši kontranapad.

Na Krasnolimanskom pravcu, sudeći po poslednjim podacima, Oružane snage Ukrajine su izbacile Oružane snage Rusije sa položaja kod Ternova, koje su Rusi zauzeli pre nekoliko nedelja. U oblasti Torskoje, ruske snage poboljšavaju taktičku poziciju za dalji razvoj napada.

Ilustracija telegram rybar



Na Kupjanskom pravcu borbe su nastavljene u oblasti Stepne Novoselke kod Stelmahovke, uprkos rezervi Oružanih snaga Ukrajine, ima taktičkih uspeha. Oni izveštavaju o snažnom napredovanju ruskih oružanih snaga jugoistočno od Sinkovke.

Na harkovskom pravcu intenzitet borbi je i dalje visok, ali je situacija generalno stabilna. U Volčansku ruske oružane snage pokušavaju da slome otpor VSU u visokim zgradama, gađajući ih artiljerijom svih kalibara, ali Oružane snage Ukrajine izdržavaju. VSU ne odustaje od pokušaja da uspostavi prelaze preko reke i trpi stalne gubitke. U Glubokom, VSU vrši napade uz podršku oklopnih vozila, ruski vojnici odbijaju ove napade.

 

 

Zelenski sprema plan za kraj rata?

Ukrajina će ove godine pripremiti plan za okončanje sukoba, izjavio je lider ukrajinskog režima Vladimir Zelenski.

Foto: Tanjug/AP

-Pripremićemo detaljni plan. Biće spreman ove godine, rekao je Zelenski na pres-konferenciji sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc-Musar.

 

MMF odobrio 2,2 milijarde dolara kredita Kijevu

Rukovodstvo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrilo je dodelu nove tranše pomoći Kijevu u iznosu od 2,2 milijarde dolara (kreditna sredstva). Uzimajući u obzir najnoviji paket, ukupan obim kreditnih sredstava koje je MMF dodelio Ukrajini dostići će 7,6 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Fonda.

Foto: Shutterstock

 

Iskander svemoćni - Uništen PVO S-300PS (VIDEO)

Ruska vojska je ispalila raketu iz sistema „iskander-M“ i uništila ukrajinski PVO sistem S-300PS u Odeskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


 

Granatirani Makejevka i Donjeck

Ukrajinske snage granatirale su Donjeck i Makejevku, a tom prilikom jedna osoba je poginula, dok je četvoro ranjeno, uključujući jedno dete, saopštio je šef DNR Denis Pušilin.

 

Eksplozije u Dnjepropetrovsku

U Dnjepropetrovsku su odjeknule dve eksplozije, a sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Kirovogradskoj i Nikolajevskoj oblasti, pokazuje onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

Belgijski general: Evropski vojnici neće se boriti u Ukrajini

Evropski vojnici neće učestvovati u borbenim operacijama „na frontu“ u Ukrajini, čak i ako budu poslati u tu zemlju kako bi obučavali ukrajinske vojnike, saopštio je načelnik Generalštaba Belgije Mišel Hofman za list „Le soir“.

 

Foto: Tanjug/AP

Donjecki pravac: Serija uspešnih napada ruskih oružanih snaga u Krasnogorovki i Georgijevki, oslobođenje Paraskovjevke (MAPA)


Posle izvesnog smirivanja u pravcu Donjecka, ruske trupe su uspele da izvedu seriju uspešnih napada. Napredovanje je zabeleženo sa Georgijevke i Pobede, gde dugo nije bilo podataka o liniji fronta, kao i u Paraskovjevki i Krasnogorovki.

U Krasnogorovki su ruske trupe proširile zonu kontrole istočno od parka Ševčenko, krećući se ulicama Skovoroda, Lomonosova, Tolstoja i Hmeljnickog.

Na severu i dalje ostaje prisustvo odreda Oružanih snaga Ukrajine, ali je njihovo snabdevanje otežano, jer za prebacivanje pojačanja ukrajinske formacije moraju da se kreću otvorenim terenom u oblasti parka.

Ilustracija telegram rybar

Prema nekim izveštajima, na severu grada ruske trupe su napredovale u oblasti ulica Belinskog i Ostrovskog, a takođe su stigle do raskrsnice ulica Nahimova i Sadove. Međutim, zbog nedostatka video kadrova sa terena, još nije moguće pouzdano utvrditi područje napredovanja.

Od Georgijevke, ruske oružane snage su napredovale nekoliko stotina metara ka zapadu i učvrstile se na periferiji ulica Centralna i Oktjabrska u Maksimiljanovki. Takođe, ruski jurišni odredi su delimično zauzeli nekoliko šumskih pojaseva južno od sela. Prema nekim izveštajima, uspeli su i da se drže ruševina salaša južno od Maksimiljanovke.

U rejonu Pobede ruske trupe su zauzele šumski pojas zapadno od sela, a takođe su proširile zonu kontrole u ​​zoni autoputa T-05-24 koji vodi ka Ugljedaru. Ukrajinske oružane snage su i dalje veoma aktivne u toj oblasti: VSU s vremena na vreme vrši kontranapade, pokušavajući da povrati izgubljene pozicije.

Na jugu, na delu od Pobede do Paraskovevke, nekoliko šumskih pojaseva severno od jaruge Svinjačija došlo je pod kontrolu ruskih trupa. Istovremeno se razvija ofanziva u pravcu autoputa T-05-24.

Paraskovevka je došla pod potpunu kontrolu ruskih jurišnih aviona. Jurišne grupe Oružanih snaga Rusije prešle su jarugu Kucaja, koja se otvara ka reci Suhie Jali, i obezbedile uporište u šumskom pojasu zapadno od sela. Sada se ruskim trupama otvorio put ka Konstantinovki sa severa, ali pre toga moraju da zauzmu još nekoliko uporišta istočno od naselja.

 

Rusija raspisala poternicu za 28 komandanata VSU

Rusija je raspisala međunarodnu poternicu za 28 vojnih komandanata Oružanih snaga Ukrajine različitog ranga, saopštio je šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin.

Foto MO Ukrajine

 

Izrael šalje Patriote Kijevu

Izrael može Ukrajini isporučiti do osam sistema Patriot. Ali ne direktno: Izrael će morati da preda svoje komplekse Americi, a Amerika, zauzvrat, Oružanim snagama Ukrajine. Očigledno, ova šema se koristi kako bi Tel Aviv mogao da proglasi svoju „neutralnu“ poziciju u sukobu.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Obraćanje Izraelu za pomoć po ovom pitanju znači da protivvazdušna odbrana u Ukrajini ide gore nego što se mislilo.

Ali u ovoj šemi postoji jedna suptilnost. Većina izraelskih raketa Patriot su PAC-2, a ne PAC-3. Postoji bitna razlika između ovih verzija.

 

Češka potpisuje ugovor sa Ukrajinom

Češka će 18. jula sa Ukrajinom potpisati sporazum u sferi bezbednosti, saopštio je češki premijer Petar Fiala.

Kako je rekao, dogovorio se sa Vladimirom Zelenskim da pregovori o tekstu češko-ukrajinskog sporazuma o bezbednosti budu završeni do samita NATO u Vašingtonu.

VSU napala garad kasetnom municijom

Ukrajinske snage granatirale su Kremenu u LNR kasetnom municijom. Dve osobe su ranjene, pogođeno je vozilo hitne pomoći, saopštile su vlasti.

FOTO: AP/Tanjug

Brifing MO Rusije za nedelju dana: VSU izgubila 13.820 vojnika, desetine borbenih vozila i artiljerijskih sistema

Jedinice grupe „Jug“ su za proteklu sedmicu zauzele naseljeno mesto Razdolovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a kijevske snage su u tim okršajima izgubile do 4.410 vojnika, dva tenka, osam borbenih vozila, 48 atuomobila, 39 artiljerija, uključujući i 11 haubica M777 i M198 američke proizvodnje.

Jedinice grupe „Centar“ su poboljšale svoj taktički položaj i naneli gubitke ukrajinskoj vojsci – kijev je ostao bez 2.950 vojnika, tri tenka, šest oklopnih vozila, uključujući i dva američka „bredlija“, kao i bez 42 artiljerije.

Jedinice grupe „Dnjepar“ su protekle sedmice likvidirale do 740 ukrajinskih vojnika i uništile tri tenka, dva oklopna vozila, 23 artiljerije, kao i osam stanica za radioelektronsku borbu.

Jedinice grupe „Istok“ su poboljšale svoje taktičke položaje i nanele gubitke ukrajinskim snagama – Kijev je izgubio do 930 vojnika, šest oklopnih vozila, 36 automobila, 19 artiljerija, između ostalog i šest haubica FH-70 britanske proizvodnje.

Jedinice grupe „Zapad“ su odbile šest kontranapada Ukrajinaca, snage kijeva su izgubile do 3.230 vojnika, 40 automobila, četiri oklopna vozila, tri višecevna raketna lansera „Grad“, kao i 24 artiljerije.

Jedinice grupe „Sever“ su nastavile sa ofanzivom u dubinu ukrajinske odbrane, snage Kijeva su za proteklu sedmicu izgubile do 1.560 vojnika, 12 oklopnih vozila, 43 automobila, 33 artiljerije, uključujući i sedam haubica strane proizvodnje.

Ruska vojska izvela je 17 napada visokopreciznim naoružanjem po objektima ukrsajinske vojne industrije, a mete su bili i komandni centri i kampovi sa stranim plaćenicima. Takođe, gađani su i energetski objekti, infrastruktura, vojni aerodromi, logistički centri i skladište sa tehnikom i dronovima.

Foto Tanjug/AP

Ruska avijacija i artiljerija uništila je šest lansirnih sistema „hajmars“ i jedan sistem „MLRS“, kao i jedno oklopno vozilo u kojem su se nalazili strani stručnjaci koji su pomagali Kijevu.

Ruske PVO snage su za proteklu sedmicu oborila dva ukrajinska lovca MiG-29, 589 dronova, šest raketa „atakams“, ostam raketa lansiranih iz „patriota“, kao i 61 raketu lansiranih iz „hajmarsa“.

Oboren balon iznad Belgoroda

Ruske PVO snage oborile su iznad Belgorodske oblasti jedan balon male veličine koji je lansiran sa teritorije Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

Rusi zauzeli Razdolovku u DNR

Jedinice grupe „Jug“ su za proteklu sedmicu zauzele naseljeno mesto Razdolovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a kijevske snage su u tim okršajima izgubile do 4.410 vojnika, dva tenka, osam borbenih vozila, 48 atuomobila, 39 artiljerija, uključujući i 11 haubica M777 i M198 američke proizvodnje, saopšteno je na Brifingu Ministarstva odbrane Rusije.

Iznad Rusije oboreno 25 ukrajinskih dronova

Protekle noći iznad teritorije Ruske Federacije PVO snage oborile su 25 ukrajinskih dronova nad Brjanskom, Smoljenskom, Voronježskom, Kurskom i Rostovskom oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Iz ruskog odbrambenog resora ne navode da li je tokom tih napada načinjena materijalna šteta.

Okršaj kod Časovog Jara

Oružane snage Rusije u Časovom Jaru uništile su posadu bespilotne letelice i skupu izviđačku opremu, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Uz pomoć tehničkih sredstava u selu Časov Jar, izviđačka jedinica Oružanih snaga Rusije identifikovala je kontrolni centar bespilotnih letelica, centar veze sa repetitorom i specijalizovanu zapadnu opremu za izviđanje u jednoj od višespratnica", rekao je Maročko agenciji.

Maročko je pojasnio da je za potvrdu cilja uspostavljen nadzor iza kuće i da je prilikom lansiranja drona sa krova zgrade na posadu neprijateljske bespilotne letelice izveden artiljerijski udar visoke preciznosti. Prema njegovim rečima, usled eksplozije, zgrada se srušila, preplavila je skupu opremu, a na tom mestu nalazila se grupa pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

 

BONUS VIDEO:

ČAST NAM JE ŠTO SMO U STROJU ODABRANIH: Reporteri "Novosti" sa pripadnicima čuvene 72. brigade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVET JE ZGROŽEN: Osuđeni pedofil učestvuje na Olimpijskim igrama Pariz 2024, evo i kako su ga pustili