STRANCI LAKŠE DO NEMAČKOG PASOŠA: Juče stupio na snagu novi zakon o državljanstvu

A. V. V.

28. 06. 2024. u 17:15

U Nemačkoj je juče stupio na snagu novi zakon o državljanstvu kome su se najviše obradovali stranci.

СТРАНЦИ ЛАКШЕ ДО НЕМАЧКОГ ПАСОША: Јуче ступио на снагу нови закон о држављанству

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naime, procedura za dobijanje nemačkog pasoša je novim odredbama pojednostavljena, čime će oko 12 miliona stranaca koliko ih prema procenama živi u najjačoj evropskoj ekonomiji moći brže da dobiju dokumenta, ali i da zadrže svoje matično državljanstvo. Podnosioci zahteva neće morati da se odreknu svog starog državljanstva. Tako će dvojno državljanstvo biti opcija za sve useljenike, a ranije je to važilo samo za građane iz Evropske unije.

Prema novom zakonu, posle pet godina legalnog boravka u Nemačkoj, stranci mogu da podnesu zahtev za dobijanje državljanstva, umesto dosadašnjih osam, piše Dojče vele. Svako ko pokaže visok nivo znanja jezika, odnosno C1, volontiranja ili posebno dobar uspeh u školi ili na poslu brže će dobiti nemački pasoš. Ako podnosioci zahteva za državljanstvo pokažu poseban uspeh u integraciji u društvo, na primer, ako se ističu u školi, na poslu ili u društvenom životu, moći će da dobiju državljanstvo i posle tri godine.

Većina starih odredaba ostaje na snazi, pa tako svako ko želi da dobije nemačko državljanstvo mora i dalje da bude u stanju da sam sebe izdržava. Tu će pravila biti pooštrena, tako da će građanima s niskim primanjima ubuduće biti teže da dođu do papira.

Deca roditelja iz stranih država moći će da dobiju nemačko državljanstvo ako je jedan roditelj legalno boravio u Nemačkoj duže od pet godina. Ranije je to bilo moguće tek posle osam godina. Prema istraživanjima, deca stranaca uspešnija su u školi i na poslu ako su ranije dobila nemačko državljanstvo. Ipak ovo se odnosi samo na mališane rođene posle 27. juna 2024.

Nemačka vlada koju čine socijaldemokrate, zeleni i liberali nada se da će se povećati broj osoba koje dobijaju državljanstvo i da će se time stvoriti poticaj za bržu integraciju. Stopa dobijanja državljanstva Nemačke do sada je bila niska u poređenju s EU, ali je nedavno povećana. Opozicija, koju čine desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) i konzervativni demohrišćani (CDU/CSU) strahuje da bi nemački pasoš sada mogao da postane "smeće".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor