RAT U UKRAJINI: Iskander uništio ukrajinski ešalon tehnike; Žestoke borbe u Volčansku i Časovom Jaru, rusi prodiru u Donbasu (VIDEO/FOTO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

29. 06. 2024. u 08:12 >> 01:13

RAT u Ukrajini - dan 857.

РАТ У УКРАЈИНИ: Искандер уништио украјински ешалон технике; Жестоке борбе у Волчанску и Часовом Јару, руси продиру у Донбасу (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Izveštaj sa fronta: Žestoke borbe u Volčansku i Časovom Jaru, rusi prodiru u Donbasu (MAPA)

Ukrajinske formacije su bespilotnim letelicama napale Tversku oblast, a takođe su pokušale da pogode ciljeve na Krimu pomoću raketa i bespilotnih letelica, napad je uspešno odbijen.

Ruske trupe su iz OTRK-a Iskander izvršile napad na voz sa vojnom opremom ukrajinskih formacija u Ukrainki na železničkoj stanici Jancevo, koja se nalazi na privremeno okupiranoj teritoriji Zaporoške oblasti.

Ilustracija telegram rybar


Iz pravca Hersona izveštavaju o borbi u oblasti Antonovskog mosta. Ruske trupe potapaju protivničke čamce i uništavaju protivvazdušna postrojenja Oružanih snaga Ukrajine.

Foto Tanjug/AP


U sektoru Zaporožja, Oružane snage Rusije postepeno napreduju kod Verbovoga. Artiljerija radi kod Male Tokmačke. Bilo je više ruskih napada, na primer, na pretovarnu bazu Oružanih snaga Ukrajine na železničkoj stanici Jancevo. Prednost u dronovima ostaje ukrajinskim oružanim snagama. Noću je "Baba Jaga" minirala prilazne puteve našim položajima.

Na Južnom Donjeckom frontu, ruske oružane snage su malo napredovale u Urožajnu. Oružane snage Ukrajine protivudaraju Staromajorsko iz pravca Makarovke, ruske posade bespilotnih letelica zajedno sa artiljerijom zaustavljaju napade.


Na Donjeckom frontu, Oružane snage Rusije prošle su dva bloka u Krasnogorovki, potisnuvši Oružane snage Ukrajine skoro do periferije i zauzele uporište u zapadnom delu. Severno od Paraskovjevke, ruske oružane snage su napredovale, savladavši težak prostor, i približile se gradilištu u Konstantinovki. Ruska artiljerija danima moćno radi na njoj. Oružane snage Rusije su takođe proširile zonu kontrole u ​​Maksimiljanovki i napredovale jugozapadno od Pobede.

Ilustracija telegram rybar


Na Avdejevskom frontu ruska vojska je zapravo oslobodila Sokol, čiste periferiju. U toku su borbe za zasade na severu sela. U toku je juriš na susednu Jevgenovku, gde su ruske trupe ukopane na istočnoj periferiji. U Novoselovkoj Prvoj vode se veoma teške borbe. Sa juga ovog odseka, iz Umanskog i Karlovke, nema vesti.

Na frontu Đeržinskog (Toretskog) ruske oružane snage su napredovale jugozapadno od Šumova, čije je oslobođenje objavilo Ministarstvo odbrane. Ljudi na terenu izveštavaju o oslobađanju Južnog i napretku u oblasti Železnog. Naše grupe su takođe uspostavile uporište u Kirovu. MLRS „Uragan“ pogodio je tačku razmeštanja Oružanih snaga Ukrajine u Novgorodu (Njujork).

Ilustracija telegram rybar


Na lokalitetu Artjomovsk, u Časovom Jaru, pojačan je intenzitet borbi u istočnim predgrađima i na bokovima. Oružane snage Rusije su napredovale na teritoriju fabrike hidroarmiranog betona i ušle u trakt Orlova severno od mikrookruga Kanal. Kod Kalinovke rusi su napredovali, osvajajući od ukrajinskih oružanih snaga jarugu između Kalinovke i mikrookruga Kanal i približavaju se kanalu Severski Donjec-Donbas.

U pravcu Severskog, Oružane snage Rusije proširuju zonu kontrole severozapadno od Razdolovke duž železničkog nasipa prema Perjejezdnom. Tu je i ruski prodor iz Vesjolja. Sa terena se saopštava da ukrajinske oružane snage ne mogu da izvrše kontranapad, nadoknađujući to korišćenjem bespilotnih letelica.

U pravcu Krasnolimanskog, Oružane snage Rusije vratile su ranije napuštene položaje istočno od Ternova. Posle neuspeha, ruske trupe su prestali da jurišaju na Terni frontalno i napredovali su sa severa, okružujući selo.

Ilustracija telegram rybar


U pravcu Kupjanskog, ruske jedinice napredovale su jugoistočno od Sinkovke i proširile zonu kontrole na bare u blizini Petropavlovke. Kod Kislovke su napredovali na zapad blizu železničke pruge do Kupjanska i izbacili ukrajinske oružane snage iz šumskih pojaseva istočno od Artemovke (Mjasožarovka). Ujutro je stanica Kupjansk-Uzlovoj pogošena sa FAB-500.

Na harkovskom frontu izgleda da Oružane snage Ukrajine štite ostatke ljudstva više rade na Glubokom. U Volčansku je potvrđena kontrola ruskih jedinica nad Kombinatom agregata. Danas je VSU ponovo pokušao da obnovi prelaz preko reke Volčja, koristeći pontone na šasiji tenka, ali je na kraju izgubio opremu i osoblje.

Volčanski front: Reka Volčja je postala „reka smrti“ za Oružane snage Ukrajine (VIDEO)

Oružane snage Ukrajine nastavljaju bezuspešne pokušaje da forsiraju reku Volčju.

Ukrajinski fašisti su noću pokušali da prebace snage preko reke, ali su ih Neustrašivi definitivno radili prvo AGS-om, pa artiljerijom.

Tada je VSU pokušao da obnovi prelaz uz pomoć "tenkovskog mosta", koji je, naravno, pogođen vatrom, pretvorio se u gomilu metala, postavši još jedan spomenik „NATO standardima“.

U protekla 24 sata, VSU je nekoliko puta pokušavao da prebaci rezerve preko reke Volčje, ali su se svi pokušaji završavali na isti način - uništavanjem ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine od strane vojnika GV. "Sever".

Sami pripadnici VSU su već nazvali reku Volčju - „reku smrti“.

 

Iskander uništio ukrajinski ešalon tehnike

Posada operativno-taktičkog raketnog sistema „iskander-M“ izvela je napad na ešalon ukrajinske vojske na železničkoj stanici u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Prilikom napada likvidirani su ukrajinski vojnici, uništeni su oklopni transporteri M-113 američke proizvodnje, cisterne za gorivo, sistemi PVO „buk M1“, BMP-2 i kamioni.

 

"Rado Ukrajinci idu u vojnike, dva ga vuku, trojica tuku"

U Ukrajini ubrzano raste broj vojnih obveznika koji ne žele da se bore, dok Oružanim snagama Ukrajine očajnički nedostaje ljudstvo, piše britanski „Gardijan“.

Foto Tanjug/AP

-Želim da napustim ovu zemlju. Moj um više ne može da izdrži da budem ovde, kao u zamci. Na frontu neću dugo izdržati. Želim da gradim porodicu i vidim svet, nisam spreman da umrem, rekao je Dmitrij koji bi mogao biti pozvan u vojsku.

Kako list objašnjava, čak i pre intenziviranja mobilizacije više od 20.000 Ukrajinaca je pobeglo iz zemlje, uprkos pokušajima Kijeva da to spreči.

VSU pobila sopstvene civile koji su bežali od rat iz Torecka

Oružane snage Ukrajine namerno su gađale grupu civila, državljana Ukrajine, koji su želeli da se evakuišu iz Dzeržinska (Torecka). Tom prilikom je najmanje jedna osoba poginula, saopštila je Sputnjiku jedna od izbeglica.

Foto Tanjug/AP

-Tek što smo ušli u šumski pojas, iznad nas se našla gomila dronova – izviđački i borbeni dronovi. Zatim su otvorili vatru iz artiljerije, rekao je sagovornik.

Kako je istakao, ukrajinske snage su gađale iako su svi evakuisani bili u civilnoj odeći, a to su mogli da snime pomoću dronova.

-Dakle, oni su namerno lovili civile, rekao je on.

 

Pogođeno skladiše raketa za HIMARS

Moćne eksplozije odjeknule su u Matvejevki i Kamenom u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, saopštio je koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedjev.

FOTO: Tanjug/AP

Kako je precizirano, u Matvejevki se nalazilo veliko skladište sa raketama za višecevne raketne sisteme i dalekometnu municiju za sisteme „hajmars“, dok je u Kamenom pogođen kamenolom u kojem se nalazilo skladište ukrajinske vojske sa municijom i vojnom opremom.

Kriminalistička istraga napada na civile

Nakon ukrajinskog napada na selo Gorodišče u Kurskoj oblasti tokom kojeg je poginulo pet ljudi, uključujući dvoje dece, Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog terorizma, saopštio je resor na Telegramu.

U jutrošnjem napadu ukrajinskih snaga na Sevastopolj ranjene su četiri osobe, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev

 

 

Eksplozije u Harkovu i Zaporožju

U Harkovu su odjeknule eksplozije, javljaju ukrajinski mediji.

U gradu Zaporožju, koji se privremeno nalazi pod kontrolom ukrajinskih snaga, odjeknula je jaka eksplozija, saopštio je kopredsednik koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov.

Granatirani Donjeck i Gorlovka sa NATO municijom

Ukrajinske snage ispalile su 18 granata kalibra 155 milimetara na Donjeck i Gorlovku za nešto više od dva sata. U Petrovskom okrugu Donjecka raketa je probila krov škole i pala u učionicu. U napadu nema povređenih, saopštila je direktorka škole Jelena Kartamiševa.

Foto AP

Brifing Ministarstva odbrane Rusije: Zauzeto selo Šumi, oboren MiG-29, VSU izgubila više od 1500 vojnika

Ruska grupacija „Centar“ zauzela je mesto Šumi u Donjeckoj Narodnoj Republici. Takođe, tokom prethodnog dana odbijeno je šest kontranapada ukrajinske vojske. Kijev je u tim okršajima izgubio do 360 vojnika.

Jedinice grupacije „Jug“ poboljšale su svoje taktičke položaje i nastavili da se probijaju na frontu. U borbama za protekla 24 sata ukrajinska vojska je ostala bez 430 vojnika.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Grupacija „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje, a u borbama proteklog dana ukrajinske snage izgubile su više od 500 vojnika.

Grupacija „Sever“ je izvela napade na položaje ukrajinske vojske u blizini mesta Neskučno, Vočansk i Lipcov u Harkovskoj oblasti. Kijev je u tim napadima izgubio do 270 vojnika.

Ruske PVO snage oborile su još jedan ukrajinski MiG-29.

 

Tužilaštvo Harkova: Jedna osoba poginula u granatiranju Boguslavke

U ruskom granatiranju sela Boguslavka, u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je ubijena, a druga ranjena, saopštilo je ukrajinsko regionalno tužilaštvo u Harkovu.

U granatiranju su takođe oštećene privatne kuće, prenosi Ukrinform.

Istovremeno, u ruskom napadu na selo Kupjansk-Vuzlovi su oštećeni ambulanta, pošta, obrazovna ustanova i stambeni objekti.

Ukrinform navodi da je u jučerašnjim ruskim napadima u oblasti Harkov ubijena jedna žena, a da je osam civila povređeno.

(Tanjug/Ukrinform)

Moskva: Naselje Šumi u Donjeckoj oblasti pod kontrolom ruskih snaga

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su moskovske snage preuzele kontrolu nad naseljem Šumi u istočnoj Ukrajini, javila je državna novinska agencija RIA Novosti.

Naselje Šumi adiminstrativno pripada gradu Torecku u Doljeckoj oblasti. 

(Reuters)

Novi napad na Sevastopolj

Ukrajinska vojska izvela je još jedan raketni napad na Sevastopolj, a tom prilikom troje civila je ranjeno i oštećeno je nekoliko stambenih zgrada.

Prema rečima gubernatora grada Mihaila Razvožajeva, napad se dogodio oko 9.00, nakon čega se aktivirala PVO odbrana.

- Prema preliminarnim podacima, u napadu su povređena tri civila, imaju lakše rane od gelera, sada su hospitalizovani - rekao je Razvožajev.

Sirene širom istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u ranim jutarnjim časovima u četiri ukrajinske oblasti – u Kijevskoj, Vinjickoj, Čerkaskoj i Harkovskoj oblasti.

Prema podacima ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, tokom noći sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u ukupno sedam ukrajinskih oblasti.

Napad na Kursku oblast

Prilikom napada ukrajinskog drona na selo Gorodišče u Kurskoj oblasti pet ljudi je poginulo, između ostalog i dvoje dece, saopštio je gubernator Aleksej Smirnov.

Napad je izveden tokom noći, pogođena je stambena zgrada. Još dvoje civila je teško ranjeno i oni su trenutno u intenzivnoj nezi.

BONUS VIDEO:

"TRAMP JE PUSTIO BAJDENA DA ODRADI SAV POSAO": Ekspert za govor tela o prvoj debati Džoa i Donalda

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu