UNESKO: U džamiji u Iraku okriveno pet bombi Islamske države

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 06. 2024. u 17:08

UJEDINjENE nacije su saopštile da su otkrile pet bombi u zidu džamije Al-Nuri u Mosulu, tokom restauratorskih radova u gradu na severu Iraka, koju je pre nekoliko godina postavila Islamska država.

УНЕСКО: У џамији у Ираку окривено пет бомби Исламске државе

Foto Tanjug/AP

Pet "eksplozivnih naprava velikih razmera, dizajniranih da izazovu masovno uništenje lokacije", pronašao je u utorak tim UNESKO-a koji radi na tom mestu na južnom zidu molitvene sale, rekao je predstavnik agencije u petak.

Džamija Al-Nuri u Mosulu i susedna nagnuta munara pod nadimkom Al-Hadba (grbavac), koja datira iz 12. veka, uništila je ID tokom bitke za Mosul, piše Al-Arabija njuz.

-Iračke oružane snage su odmah obezbedile to područje i situacija je sada potpuno pod kontrolom, dodao je UNESKO.

Jedna bomba je uklonjena, ali četiri druge su i dalje međusobno povezane jedna sa drugom i očekuje se da će biti uklonjene u narednim danima, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, ove eksplozivne naprave bile su sakrivene unutar zida, koji je posebno obnovljen oko njih, što objašnjava zašto nisu bile otkrivene kada su iračke snage očistile lokaciju 2020. godine.

Irački general Tahsin al-Hafadži, portparol Zajedničke operativne komande različitih iračkih snaga, potvrdio je otkriće nekoliko eksplozivnih naprava ekstremista ID-a u džamiji Al-Nuri.

Iz džamije Al-Nuri je Abu Bakr Al-Bagdadi, tadašnji vođa ID-a, proglasio uspostavljanje "kalifata“ u julu 2014.

Ekstremisti su preuzeli velike delove teritorije u Iraku i susednoj Siriji , a iračke snage uz podršku koalicije predvođene SAD isterale Islamsku državu iz Mosula 2017.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TATA NIJE TU, NEĆE DOĆI: Udovica Nebojše Glogovca o najbolnijem trenutku nakon njegove smrti