TERMOBARIČNI UDARI TOS-1A U ČASOVOM JARU: Ruske vazdzšno desantne snage napreduju (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

29. 06. 2024. u 21:00

PREMA najnovijim informacijama sa fronta, Rusi su drastično povećali napore da zauzmu grad Časov Jar. šalju specijalne snage i termobarične sisteme TOS-1A na periferiju grada.

ТЕРМОБАРИЧНИ УДАРИ ТОС-1А У ЧАСОВОМ ЈАРУ: Руске ваздзшно десантне снаге напредују (ВИДЕО)

Foto Tanjug

Ruske oružane snage uspele su da napreduju dublje u pravcu Časova Jara, približavajući se strateškom gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti. Istovremeno, položaji ukrajinske vojske se gađaju termobaričnim raketnim bacačima TOS-1A.

TERMOBARIČNE RAKETE PO ČASOVOM JARU

Detaljnije i prema ukrajinskom izdanju, ukrajinski branioci 24. odvojene mehanizovane brigade Kralj Danijel pokušavaju “zubima i noktima” da odbiju ruske snage koje su mnogo jače.

-Borbe za Časov Jar se nastavljaju normalno. Ukrajinski borci koji brane grad ulažu ogromne napore, navodi se u zvaničnom saopštenju ukrajinske brigade.

Rusi, sa svoje strane, daju sve od sebe da što pre zauzmu ovaj ključni grad Donjeck, koji se nalazi zapadno od Bahmuta. Moskovska vojska angažovala je padobrance, specijalne snage i bivše zarobljenike iz jedinica Oluja-V u operacijama opsade Časova Jara, tvrde ukrajinski izvori.

Upravo sada ruska vojska napada grad i frontalno i bočno, pokušavajući da ga opkoli i pronađe slabe tačke u ukrajinskim odbrambenim linijama.

Foto RVvoenkor

-Najteže borbe se vode u oblasti oko kanala Severski Donjeck-Donbas. U pokušaju da odatle isteraju ukrajinske snage, ruski vojnici su počeli da koriste termobarične bacače plamena.

Drugim rečima, doneli su sisteme TOS-1A koji lansiraju termobarične rakete, koje zbog svoje moćne bojeve glave izazivaju mnogo veća razaranja u odnosu na konvencionalne eksplozive iste veličine, dodaje se u saopštenju ukrajinske jedinice.

RUSI NAPREDUJU DUBLjE U GRADU

Novi ruski izveštaj opisuje kako su ruski napori u pravcu Časova Jara uzeli maha, nakon što je vojska Kremlja uspela da napreduje u regionu Orlove. Orlova se nalazi severno od mikroregiona Kanal, koji je zauzvrat blizu pomenutog važnog Severskog kanala Donjeck-Donbas. Ruski vojnici su pre nekoliko dana ušli u mikro-okrug Kanal.

Ruski izveštaj potvrđuje reči Ukrajinaca, naime da se poslednjih dana vode žestoki sukobi u oblasti kanala Severski Donjeck-Donbas.

Kratkoročni cilj Rusa u ovom trenutku je da pojačaju svoje položaje, zauzmu strateške ukrajinske položaje i oteraju ih nazad, približavajući se svom krajnjem cilju, Časovom Jaru.

Čak se priča da su Rusi uspeli da steknu mostobran u oblasti Orlove u blizini kanala, dok čekamo zvaničnu potvrdu.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa. Inače, Rusi su u zavodu NPO Splav razvili i TOS-2 Tosočka na kamionima Ural-63704-0010 serije Tornado-U.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - NUKLEARNE VEŽBE: Ruske snage vežbaju elektronsko lansiranje raketa tokom nestrateških vežbi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA JE NEĆU ZABORAVITI: Pevač doživeo veliku tragediju - bivša devojka mu je preminula na njegovom nastupu