KRAJNJA DESNICA NAJBLIŽA VLASTI: Vanredni parlamentarni izbori u Francuskoj - Ništa više neće biti isto, ni u ovoj zemlji, ni u Evropi

POSLE parlamentarnih izbora u Francuskoj, čiji će prvi krug biti održan danas, ništa više neće biti isto, ni u ovoj zemlji, ni u Evropi. Mnoge stvari su se već sada promenile, iako će prvi rezultati biti poznati tek večeras, a krajnji tek za nedelju dana, nakon drugog kruga.

КРАЈЊА ДЕСНИЦА НАЈБЛИЖА ВЛАСТИ: Ванредни парламентарни избори у Француској - Ништа више неће бити исто, ни у овој земљи, ни у Европи

Foto: Tanjug/AP photo

Po prvi put, krajnja desnica će izaći kao pobednik i, pre svega, kao konačno republikanski prihvatljiva stranka. Nacionalno okupljanje je definitivno izgubilo etiketu "partije za izbegavanje" kod ogromnog broja građana.

S druge strane, levica je izbila na loš glas, pre svega njeno krajnje krilo, nepotčinjeni Žan-Lika Melanšona, zbog oštrih kritika prema Izraelu, zbog čega su na svoja politička pleća navukli gnev francuskih Jevreja. Desničari ih optužuju za "islamogošizam", što je u društvu već ustaljena kovanica u kojoj se apostrofira levičarsko podržavanje islamizma. Njima se predviđao drugi skor u izbornom rangu.

Foto: Tanjug/AP photo

Zanimljivo je da mnogi oba ekstremna krila, bilo da dolaze sa desne ili leve strane, stavljaju u isti koš. To naročito smeta levičarima koji kazuju na nasleđe iz prošlosti krajnje desnice, ali koja se, istini za volju, bitno promenila u odnosu na prethodne decenije. S druge strane dobijaju odgovor, poput onoga koji je nedavno dao bivši desničarski premijer (2002-2005 kod Žaka Širaka), a koji se sada priklonio predsedničkoj većini, Žan Pjer Rafaren, da neće da glasa "za Venecuelu", iako ne glasa ni za Nacionalno okupljanje.

Tek kao treći u predizbornom izjašnjavanju egzistirale su pristalice francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je, posle lošeg skora na izborima za EP, raspustio parlament i ekspresno zakazao vanredne izbore.

Mnogi analitičari se slažu da je time učinio medveđu uslugu svojoj stranci. Pričalo se da ga je premijer Gabrijel Atal, u večeri kada je pala odluka, odgovarao od tako radikalne odluke, ali je Makron ostao odlučan. Atal je zatim preuzeo na sebe vođstvo predizborne kampanje, ali nije uspeo da poremeti redosled stvari utvrđen na evropskom izjašnjavanju.

Istovremeno, rastu i tenzije u društvu. Levica i njene pristalice pozivale su prethodnih dana ljude na ulice, da bi se javno protivili dolasku krajnje desnice na vlast. Ostaje veliko pitanje šta će biti ako se ispostavi da će Nacionalno okupljanje formirati vladu i hoće li doći do ulične pobune zbog demokratske volje građana. Predsednik Makron je nekoliko puta zloslutno pomenuo sintagmu "građanski rat".

Foto: Tanjug/AP photo

Makron će, po svoj prilici, izaći kao veliki gubitnik iz ovih izbora. Ne samo da njegova stranka neće zadržati vlast, već je "mrka kapa" da bi sa bilo kim s levog ili krajnje desnog krila mogao da uđe u postizborni "dil". To znači da je, verovatno, osuđen na kohabitaciju sve do kraja svog drugog predsedničkog mandata 2027. godine. Drugim rečima – malo će se ili nimalo pitati za unutrašnju politiku. A i kada je reč o spoljnoj politici, sve će morati da aminuju vlada i resorni ministri, što stavlja ozbiljne klipove u njegove liderske točkove.

Tu se dolazi i do direktnog uticaja francuskih izbora na krojenje evropske politike. Emanuel Makron se poslednjih godina etablirao kao vođa zapadnog savezničkog krila. Sada, kada je značajno oslabila njegova moć u sopstvenom dvorištu, teško da će imati kredibilitet da vodi evropski brod u uzburkanoj svetskoj spoljnopolitičkoj oluji. Tim pre što su njegovi centristi u okviru liberalne grupe u EP doživeli ozbiljan fijasko.

Ako francusku vladu bude formirao predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela (rekao da će to učiniti samo ako bude imao apsolutnu većinu u skupštini, od čega nije daleko, uz desničarske saveznike), Evropa će morati da računa na bitno drugačiju politiku koja će se voditi iz Pariza, suverenističku, nešto poput Trampove u Americi.

Da nevolja po pristalice dosadašnjeg funkcionisanja Unije bude veća, kalendar je hteo da od sutra šestomesečno kružno predsedavanje EU preuzima Mađarska, žestoki protivnik načina na koji trenutno funkcioniše liberalna briselska nomenklatura.

Mađarski premijer Viktor Orban je, u okviru evropske turneje pred preuzimanje predsedavanja, ovih dana bio i u Parizu kod Emanuela Makrona. Osnažen jačanjem krajnje desnice u Evropi, Orban, čiju politiku je Evropska komisija više puta pokušavala da kazni, ovoga puta je nastupio s pobedničkom aurom u Jelisejskoj palati.

BONUS VIDEO:

ZLOČIN KURTIJA NAD SRBIMA: Hapse bez ikakvog razloga, a albanske provokatore puštaju da šire mržnju

    

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

SNAŽNO nevreme sinoć je pogodilo Srbiju. Oluja je prvo opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a onda stigla i u našu zemlju. Trenutno novo nevreme pogodilo je Crnu Goru, a slike sa društvenih mreža svedoče o jačini oluje koja je nosila sve pred sobom. Sudeći po radarskim snimcima sa sajta "Vreme i radar", upravo ta oluja stići će u Srbiju u narednim satima.

02. 07. 2024. u 13:00

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor