JEZIVI SNIMCI POŽARA: Desetine vatrogasaca i 17 aviona gase ogromnu vatrenu buktinju (VIDEO)

Novosti online

30. 06. 2024. u 15:24

GRČKI vatrogasci bore se danas sa šumskim požarom južno od Atine a njihove napore otežava jak vetar, samo nekoliko sati nakon što su uspeli da spreče širenje vatre u planinskom području takođe u blizini glavnog grada.

ЈЕЗИВИ СНИМЦИ ПОЖАРА: Десетине ватрогасаца и 17 авиона гасе огромну ватрену буктињу (ВИДЕО)

Foto: Printsrkin

Desetine vatrogasaca, uz podršku 17 aviona, bore se da ukrote novi požar koji je izbio u retko naseljenoj oblasti u blizini grada Keratea, nekih 35 kilometara južno od Atine, preneo je Rojters.

Grčka televizija je prikazala najmanje jednu kucu u plamenu kao i visok stub dima koji se uzdiže iznad zapaljenih borovih šuma i maslinjaka.

Tokom vikenda izbile su na desetine šumskih požara širom Grčke, potpomognute jakim vetrom.

Vatrogasci su i dalje angažovani na ostrvu Serifos gde je juče izbio požar usred niskog rastinja i brzo se proširio, raspirivan jakim vetrovima, a više kuća je oštećeno i nekoliko zaseoka je evakuisano.

Još jedan požar u planinskoj šumovitoj oblasti Parnita u blizini rezervata prirode nedaleko od Atine danas je oslabio, saopštili su zvaničnici.

Meteorolozi su naveli da se očekuje da će jaki vetrovi prestati tek kasnije danas.

Šumski požari su uobičajeni u ovoj mediteranskoj zemlji, ali su postali razorniji poslednjih godina kako su leta postal toplija, suva i vetrovita, što naučnici povezuju sa efektima klimatskih promena, podsetio je Rojters.

Posle smrtonosnih šumskih požara prošlog leta i nakon najtoplije zime u istoriji, Grčka je uvela novu praksu, koja uključuje postavljanje dodatnog vatrogasnog vozila na svaki novi požar, kao i ubrzanje vazdušne podrške i krčenje šuma.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: DžINOVSKE PANDE SE SPREMAJU ZA PUT: Crno-bela diplomatija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

(MAPA) OLUJA OPUSTOŠILA CRNU GORU, SADA IDE KA SRBIJI: Prva na udaru ova dva grada, evo kako će se kretati nevreme (FOTO)

SNAŽNO nevreme sinoć je pogodilo Srbiju. Oluja je prvo opustošila Sloveniju i Hrvatsku, a onda stigla i u našu zemlju. Trenutno novo nevreme pogodilo je Crnu Goru, a slike sa društvenih mreža svedoče o jačini oluje koja je nosila sve pred sobom. Sudeći po radarskim snimcima sa sajta "Vreme i radar", upravo ta oluja stići će u Srbiju u narednim satima.

02. 07. 2024. u 13:00

Komentari (0)

TAJNA JE OTKRIVENA! Evo kako se Novak Đoković neverovatno brzo vratio na teren posle operacije kolena