STOLTENBERG SE OBRUŠIO NA KINU: Strašne uvrede na račun Pekinga - "Podstičete na najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata!"

Novosti onlajn

01. 07. 2024. u 11:27

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji, čime podstiče najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОБРУШИО НА КИНУ: Страшне увреде на рачун Пекинга - Подстичете на највећи сукоб у Европи од Другог светског рата!

Foto: AP

- Kina podstiče na najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata - rekao je Stoltenberg u intervjuu japanskom listu „Iomiuri“, navodeći da Rusija navodno proizvodi bespilotne letelice i rakete uz podršku najsavremenije tehnologije i elektronike koja se izvozi iz Kine.

S tim u vezi, prema rečima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se povećao pritisak na Kinu i stabilizovao region u Aziji.

Govoreći o konkretnim koracima u slučaju krize na Tajvanu, Stoltenberg je izneo oprezan stav, rekavši da će NATO ostati savez Severne Amerike i Evrope. Takođe je naglasio da odluka o ranije objavljenom planu o otvaranju kancelarije NATO-a za vezu u Tokiju neće biti doneta na predstojećem samitu Alijanse, uzimajući u obzir da članice ne žele nepotrebno da provociraju Peking.

- NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali ona predstavlja izazov našim vrednostima, interesima i bezbednosti - dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine u odgovoru na optužbe zapadnih zemalja navodi da zauzima pravedan i objektivan stav o situaciji u Ukrajini, kao i da se pridržava razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja i robe dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima. U aprilu je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritikuju normalnu saradnju Rusije i Kine. On je to nazvao licemerjem i tipičnim primerom dvostrukih standarda. Peking je takođe upozorio Sjedinjene Američke Države da omalovažavanje i okrivljavanje drugih neće rešiti ukrajinsku krizu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SVET IDE U SAMOUNIŠTENjE: Evropa neće postojati | Aljoša Milenković

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA! Evo šta je Novak Đoković rekao na Centralnom terenu posle podviga na Vimbldonu