TRAŽE KOMPENZACIJU MOSKVE ZA POGINULE: Delegacija Šri Lanke u Rusiji zbog naknade porodicama građana stradalih u vojnoj operaciji u Ukrajini

Branko Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

01. 07. 2024. u 13:52

ŠRI LANKA je i službeno zatražila od Rusije kompenzaciju za poginule i ranjene vojnike koji su učestvovali u ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.

ТРАЖЕ КОМПЕНЗАЦИЈУ МОСКВЕ ЗА ПОГИНУЛЕ: Делегација Шри Ланке у Русији због накнаде породицама грађана страдалих у војној операцији у Украјини

NAJAMNICI Vojnici iz Šri Lanke na frontu, Foto AP

U Moskvi se delegacija te zemlje, na čelu sa ministrom spoljnih poslova Tarakom Balasurijom, srela sa zamenikom ministra spoljnih poslova RF Andrejom Rudenkom, kao i zamenikom ministra odbrane Aleksandrom Fominom.

Razgovaralo se i o sudbini ranjenika, kao i prekidu ugovora vojnika iz Sri Lanke na ratištu istočne Ukrajine. Ruski mediji pišu da je u specijalnoj vojnoj operaciji u sastavu ruskih jedinica poginulo 17 građana te azijske zemlje. Sada Sri Lanka traži od Rusije da porodice poginulih i ranjenih dobiju nadoknadu.

Diplomati Sri Lanke su kazali domaćinima da su građani te zemlje došli u tešku situaciju, pa se zato insistira na dobrovoljnom povratku u domovinu. Oni su predložili da se formira zajednički komitet koji bi rešavao probleme građana Sri Lanke koji učestvuju na ruskoj strani u ratu u Ukrajini. Obe strane su se složile da nastave zajednički rad na rešavanju tog problema.

Vlasti Sri Lanke su dobile najmanje 288 žalbi od rodbine onih koji su otišli u Rusiju da ratuju, pa je u maju predsednik države Ranil Vikremesinge tražio da u Rusiju ode specijalna delegacija koja bi istražila učešće njenih građana u ratnoj operaciji u Ukrajini. Ministar inostranih poslova Sri Lanke Tarak Balasurija tvrdi da su njihovi građani prevareni obećanjem da će dobiti rusko državljanstvo.

U delegaciji Sri Lanke bio je i sekretar Ministarstva odbrane te zemlje Kamal Gunarante koji je ranije bio ambasador u Moskvi. On je ispričao da su se neki njegovi zemljaci žalili da im je obećano da će raditi u pozadini i dobijati visoke plate. Bilo im je obećano da će mesečno zarađivati 2.100 dolara mesečno, što je 13 puta više od prosečne plate u Sri Lanki.

Zamenica predsednika Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume Svetlana Žurova izjavila je da se pitanje kompenzacije strancima koji učestvuju u vojnoj operaciji treba razmatrati "sistematski i na višem nivou". Pojasnila je da problem treba rešiti kompleksno, jer u ratu učestvuju ne samo građani Sri Lanke, već i drugih zemalja.

- Bilo bi nepravedno da se građanima jedne zemlje daje kompenzacija za učešće u ratu, a drugima ne. Rešenje treba da donesu presednik Rusije i ministar odbrane - smatra Žurova.

U Sri Lanku se vratilo dvadesetak učesnika rata u Ukrajini koji su dezertirali. Iako su vlasti Sri Lanke zadržale neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu, zbog teške ekonomske situacije u toj zemlji nemali broj njenih građana otišao je da ratuje u Rusiju ili Ukrajinu. Vlast Sri Lanke tvrdi da u rusko-ukrajinskom ratu učestvuje oko 280 njihovih građana.

Hapse zbog vrbovanja

Policija Sri Lanke uhapsila je dva penzionisana generala koji su se bavili vrbovanjem najamnika. Koliko je tačno otišlo ljudi da ratuje u istočnu Ukrajinu niko ne zna, ali se barata brojkom od 600 do 800 osoba. Najverovatnije da se ta brojka odnosi i na Rusiju i na Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor