HAG UKRAJINI ŠALJE F-16: "Ako budu na nekom aerodromu susednih zemalja, Rusija zadržava pravo da gađa i te avionske baze"

B. Vlahović Od stalnog dopisnika - MOSKVA

03. 07. 2024. u 17:45 >> 20:32

VLADA Holandije donela je odluku za eksport 24 vojna aviona F-16 ukrajinskoj avijaciji.

ХАГ УКРАЈИНИ ШАЉЕ Ф-16: Ако буду на неком аеродрому суседних земаља, Русија задржава право да гађа и те авионске базе

ISPORUKA Ukrajinski vojnici primaju oružje sa Zapada, Foto AP

Najavljeno je da će prva partija, moguće već tokom jula, biti prebačena u Ukrajinu.

Ukrajina će dobiti i sedam motora za F-16. Holanđani ne ograničavaju Ukrajincima kako će ih koristiti. Deset ukrajinskih avio-mehaničara je završilo obuku u Holandiji, ali se sve češće govori da bi Kijev mogao da angažuje zapadne pilote, plaćenike. Nedavno su Danci saopštili da će u toku leta poslati avione.

Sada je glavno pitanje gde će ti avioni biti bazirani u Ukrajini. Ako budu na nekom aerodromu susednih zemalja - Rumunije ili Poljske - Rusija zadržava pravo da gađa i te avionske baze - kaže general Andrej Kartapolov, predsednik Komiteta za odbranu ruske Dume.

Zapadni eksperti kažu da sada Rusi imaju avione bolje od F-16, jer imaju radare koji vide protivnika na većoj udaljenosti. Osim toga, Rusi imaju odlične PVO sisteme, tako da se očekuje žestok doček aviona F-16.

Kijevu su avione F-16 obećali i Belgija i Norveška. Ukrajinci su dugo čekali i još čekaju F-16 zato što nisu imali obučene pilote. Oni koje su poslali u SAD na obuku slabo su znali engleski, a u avionu su sve komande na tom jeziku. Osim toga, nije bilo inženjera i mehaničara za održavanje tih sofisticiranih aviona. A Ukrajinci i dalje imaju veliki problem što aerordrome koji mogu da prime F-16 Rusi stalnog gađaju raketama i dronovima.

Borbeni F-16, Foto AP

Najbolje opremljen aerodrom za prijem F-16 je u Starokonstantinovu u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine. Ove godine on je raketiran više puta. Starokonstantinovski aerodrom nije mnogo udaljen od zapadnih granica Ukrajine. Na njemu je još u sovjetsko vreme napravljena dobra infrastruktura. Tu je nekada bila divizija sovjetskih bombardera.

Posle raspada SSSR jedan broj pilota je položio zakletvu ukrajinskoj vojsci. Oni koji to nisu hteli prešli su u Rusiju. Kasnije su Ukrajinci početkom ovog veka na tom aerodromu formirali brigadu taktičke avijacije.

Na tom aerodromu 2018. godine Ukrajina je bila domaćin manevara "Čisto nebo", a učestvovali su i piloti iz SAD i deset zemalja NATO. Taj aerodrom je 2021. sertifikovan po standardima NATO. Osim dugačke piste ima i hangare za zaštitu aviona. Upravo u tim hangarima koji imaju jaka čelična vrata biće sklonjeni F-16.

Rusi su često raketirali taj aerodrom, jer se na njemu nalaze avioni SU-24M i SU-24MP koji mogu da nose krstareće raketa "storm šedou" i SKALP. Na satelitskim snimcima se vidi da su Ukrajinci nastojali da naprave zaštitu avionima. Jesu li Ukrajinci u međuvremenu pripremili pistu i stojanke za prijem F-16 na nekom drugom aerodromu tek će se videti. Za opsluživanje F-16 potrebno je da Ukrajina obezbedi i velike rezervoare specijalnog goriva.

Uništavaju "Iskanderima"

UDARIMA raketnih sistema "Iskander" Rusi su uništili pet ukrajinskih aviona SU-27 na aerodromu "Mirgorod" u Poltavskoj oblasti. Takođe su uništena i dva aviona Su-27 koji su bili na remontu, saopštilo je Ministarstvo odbrane RF. Dvomotorni avioni "suhoj-27" naoružani su raketama "vazduh-zemlja" i "vazduh-vazduh". Sada već bivši portparol ukrajinske avijacije Jurij Ignat kazao je u aprilu da Ukrajina ima dve brigade aviona Su-27, što je 48 aviona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA SLAVIMO IVANJDAN: Šta bi svaka kuća trebalo da uradi za sreću tokom cele godine?