STARMER UBEDLJIVO "TUČE" SUNAKA: Britanci danas biraju novi saziv parlamenta, potom i premijera

I. Stanojević

03. 07. 2024. u 15:01

BRITANCI danas, na parlamentarnim izborima, biraju novi saziv Donjeg doma nacionalne skupštine koja ima 650 poslanika, a lider stranke koja bude osvojila najveći broj glasova, dobiće mandat za sastav nove vlade.

СТАРМЕР УБЕДЉИВО ТУЧЕ СУНАКА: Британци данас бирају нови сазив парламента, потом и премијера

Foto: Jordan Pettitt/pool photo via AP

Predizborne ankete daju ogromnu, čak dvocifrenu prednost glavnoj opozicionoj Laburističkoj partiji koju vodi Kir Starmer (61) nad Konzervativnom strankom premijera Rišija Sunaka (44), koja je na vlasti poslednjih 14 godina.

Prognozira se da će konzervativci osvojiti samo 64 mesta, što bi bilo najmanje od osnivanja stranke 1834. godine, dok bi desničarska Reformska partija Ujedinjenog Kraljevstva osvojila tek sedam mesta. Britanska Laburistička partija zabeležiće rekordnu pobedu, tvrdi agencija za ispitivanje javnog mnjenja "Survejšn".

Prema anketi koju je sprovela ta agencija, laburisti Kira Starmera osvojiće 484 od 650 mesta u parlamentu, daleko više od 418 koje je osvojio bivši lider te stranke Toni Bler pobedom 1997. godine.

Konzervativna stranka Rišija Sunaka već tri godine beleži pad popularnosti, pa već mesecima laburisti imaju iznad 40 odsto podrške. Reforma UK - antimigrantska desničarska stranka - Najdžela Faraža je na trećem mestu. Činjenica da je podrška građana ravnomerno raspoređena širom zemlje, mogla bi da oteža njeno pretvaranje u poslaničke mandate.

Liberalne demokrate, koji su prethodno bili treća najveća stranka u zemlji, u proseku se drže na oko 10 odsto biračkog tela, ali se nadaju da će, stavljanjem težišta na glavna željena poslanička mesta, uspeti da ostvare uspeh.

Sunak je obećao da će početi da šalje neke tražioce azila u Ruandu pre opštih izbora, i ostvarivanje ove politike proglasio je ključnim prioritetom njegovog premijerskog mandata, tvrdeći da će to odvratiti ljude od prelaska Lamanša u malim brodovima. Pošto je raspisao vanredne izbore, sada tvrdi da će program započeti - ako bude reizabran. Laburisti su najavili da će, ako dođu na vlast, odbaciti ovaj plan.

No, god da pobedi na biralištima u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj, naslediće i brojne probleme prepoznatljive u svim zapadnim demokratijama, kao što je mlak privredni razvoj, oslabljene javne službe i gorući problem s migrantima, podsećaju analitičari.

Više puta izdao

LEVIČARI kažu da ih je Kir Starmer više puta izdao. Prvi put 2020. kad se kandidovao za vođstvo Laburista. Vodio je kampanju na, sada ozloglašenom, skupu "Deset obećanja", koja su uključivala reviziju prodaje oružja, oporezivanje bogatih i stavljanje komunalnih preduzeća u javno vlasništvo. "Deset obećanja su bila zaista dobra, sveobuhvatna predstava i predstavljala su mnogo toga do čega mi je stalo", kaže Lora Parker, bivša savetnica Džeremija Korbina, socijaliste, koji je bio lider pre Starmera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu