BAJDEN I DALJE U IGRI: Lider demokrata se definitivno ne povlači iz trke za Belu kuću, a za promašaj na debati krivi umor

A.Vojinović

04. 07. 2024. u 06:00

BRZI voz u koji se ukrcao aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden vozeći ga ka penziji posle razočaravajuće debate sa rivalom Donaldom Trampom, ipak nije stigao do poslednje stanice.

БАЈДЕН И ДАЉЕ У ИГРИ: Лидер демократа се дефинитивно не повлачи из трке за Белу кућу, а за промашај на дебати криви умор

Foto: Profimedia

Bajden ostaje demokratski predsednički kandidat, poručuju njegovi saradnici, uprkos nezadovoljavajućem nastupu u prvoj TV polemici praktično otpisala, zahtevajući da mu "plavi" pronađu zamenu. Potpredsednica SAD Kamala Haris odlučno je odbacila ideju da Džo treba da se povuče.

- Vidite, Džo Bajden je naš kandidat. Pobedili smo Trampa jednom, i pobedićemo ga ponovo, tačka - rekla je i odbila da odgovori na pitanje da li je spremna da vodi zemlju, ako bude potrebno.

A šef Bele kuće je počeo da se pravda, tvrdeći da je bio umoran zbog brojnih putovanja oko sveta uoči debate.

- Činjenica je da nisam bio veoma pametan. Odlučio sam da putujem širom sveta nekoliko puta, da prolazim kroz 100 vremenskih zona pre debate. Nisam slušao savetnike i gotovo sam zaspao na bini. To nije izgovor, ali jeste objašnjenje - rekao je Bajden tokom mitinga u Virdžiniji.

Trampu odložena presuda

BIVŠEM šefu Bele kuće neće biti izrečena kazna za falsifikovanje pravnih dokumenata povodom prikrivanja isplate novca bivšoj porno-glumici Stormi Danijels do septembra. Odluka stiže pošto je Vrhovni sud SAD doneo presudu da bivši predsednici ne mogu da budu krivično gonjeni za dela počinjena dok su bili na funkciji. Izricanje presude Trampu je trebalo da bude 11. jula.

No, američki mediji napominju da je šef Bele kuće dve nedelje uoči okršaja sa Trampom bio kod kuće. Bajden se, istovremeno, izvinio biračima zbog lošeg nastupa, dodavši da je "kritično" da li će osvojiti drugi mandat.

Bela kuća je, takođe, branila šefa, poručivši da za predsednika nije neophodan kognitivni test, navodeći da je i dalje u stanju da bude kandidat za reizbor. Sekretarka za medije Bele kuće Karin Žan-Pjer rekla je da se ništa ne krije o Bajdenovom zdravlju. Ona je priznala da Bajden "nije imao sjajnu noć", ponovivši da je on bio bolestan tokom debate i da je još prehlađen.

Bivša predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i Bajdenova saradnica Nensi Pelosi je konstatovala da je legitimno postaviti pitanje: "Da li je ovo epizoda ili je ovo stanje?"

Kenedi negira optužbe

NEZAVISNI američki predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi ocenio je "kao gomilu smeća" tekst "Veniti fera" u kome ga je bivša dadilja, koju su on i njegova tadašnja supruga Meri Ričardson 1998. angažovali, optužila da ju je "dodirivao" u kuhinji. "Nisam crkvenjak. Imao sam veoma burnu mladost. Imam toliko skeleta u svom ormaru da kada bi svi mogli da glasaju, mogao bih da postanem kralj sveta", rekao je Kenedi. Na insistiranje da precizira da li negira optužbe za seksualno uznemiravanje, rekao je "neću to da komentarišem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!