SI NAKON SASTANKA SA PUTINOM: Rusija i Kina moraju da održe prijateljstvo u teškoj globalnoj situaciji

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

04. 07. 2024. u 00:44

KINESKI predsednik Si Đinping pozvao je danas Kinu i Rusiju da nastave da usklađuju razvojne strategije i međunarodnu stratešku koordinaciju i da ostanu privržene prijateljskim odnosima u teškoj situaciji u svetu.

СИ НАКОН САСТАНКА СА ПУТИНОМ: Русија и Кина морају да одрже пријатељство у тешкој глобалној ситуацији

Foto: AP

Na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom uoči 24. sastanka Saveta šefova država Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Astani, Si je napomenuo da je Putin ovog maja bio u uspešnoj državnoj poseti Kini, rekavši da dve strane zajedno rade na izradi planova i aranžmana za budući razvoj bilateralnih odnosa.

- Suočene sa međunarodnom situacijom opterećenom turbulencijama i promenama, dve zemlje treba da nastave da podržavaju težnju ka trajnom prijateljstvu i da se drže rešenosti da budu od koristi za narod - rekao je Si.

On je pozvao Kinu i Rusiju da kontinuirano čuvaju jedinstvenu vrednost u odnosima i istražuju "unutrašnju pokretačku snagu bilateralne saradnje", kao i da zaštite legitimna prava i interese, kao i osnovne norme međunarodnih odnosa, prenosi Sinhua.

- Kina podržava Rusiju u ispunjavanju svojih obaveza kao predsedavajuća BRIKS-a, ujedinjujući globalni jug, sprečavajući novi hladni rat i suprotstavljajući se nezakonitim jednostranim sankcijama i hegemonizmu. Kina i Rusija treba da nastave da jačaju sveobuhvatnu stratešku koordinaciju, da se suprotstave spoljnom mešanju i zajednički čuvaju regionalni mir i stabilnost - istakao je kineski predsednik. 

Putin je ocenio da su rusko-kineski odnosi u ovom trenutku na najvišem nivou u istoriji, "na ravnopravnoj osnovi i na obostranu korist", kao i da je rusko-kineska interakcija "jedan od glavnih faktora stabilizacije na međunarodnoj areni". 

Putin je dodao da Rusija podržava Kinu u zaštiti njenih suštinskih interesa i legitimnih prava i protivi se spoljnom mešanju u unutrašnje stvari te zemlje, posebno po pitanju Južnog kineskog mora.

Dvojica šefova država takođe su razmenila mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Si je istakao da Kina uvek stoji na pravoj strani istorije, da se pridržava promovisanja mirovnih pregovora i da je spremna da nastavi da ulaže pozitivne napore za političko rešenje ukrajinske krize i drugih regionalnih žarišta. 

 

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU - Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE  ĆERKA NENADA JEZDIĆA? Krenula očevim stopama (FOTO)